Fakta: nå OS men du får betala själv

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Om en månad invigs de olympiska spelen i Paris. Förhoppningar om svenska medaljer finns i många idrotter. Men för över hälften av de olympiska idrottarna handlar den egna satsningen om mer än blod, svett och tårar. Det handlar om att få ihop till mat för dagen.

SOK, Sveriges Olympiska Kommitte, presenterar nu en rapport som visar hur illa ställt det är för de svenska elitidrottarna, och hur lite pengar som finns för att Sverige ska få den breda elit som vinner framgångar i OS. 

Det kostar att vara OS-atlet. Svett, tårar och pengar. Du får ta ur egen plånbok för att ekonomin ska räcka till.

Knappt 30 procent av de totalt runt 630 landslagsidrottarna betalar för att kunna utöva sin idrott, upp till 150 000 kronor per år. 

I hälften av grenarna finns det ingen ekonomisk möjlighet att försörja sig på sin idrott, även om man befinner sig i den absoluta världstoppen. En tiondel av idrottarna lever under existensminimum. 

Betalar själva 17 miljoner!

Totalt betalar dessa idrottare 17 miljoner kronor för sitt idrottande. Deras ekonomi försämras ytterligare eftersom de också betalar för att vara med i sina respektive landslag, och för att antalet kvaltävlingar till stora mästerskap fortsätter att öka.

Hur man kan bli elitidrottare under de förutsättningarna är obegripligt.

Sverige betalar som nation väldigt mycket mindre pengar till sin idrott överhuvudtaget. Under många år har det pratats om att satsa på bredden för att vi rör på oss för lite. Men inte heller breddpengar finns i något överflöd. Istället är det enskilda sponsorer och initiativ som driver idrotten framåt.

Är det verkligen så vi vill ha det? Är det rättvist och framgångsrikt?

Vi borde skämmas

Idrotten, med både SOK och RF, har under flera år varnat för den här utvecklingen. Men varje regering vi har tvekar, oavsett partifärg. Många politiker tycks tro att de stjärnor vi ser i de stora fotbollsligorna, eller på tennisbanorna, är detsamma som verkligheten. De spelarnas miljonintäkter skiljer sig alltså avsevärt från mer än hälften av de andra idrottarnas vardag.

Vad krävs för en satsning?

För idrottaren behövs ekonomisk stabilitet, men också specialtränare, kost, möjlighet att tävla både nationellt och internationellt. Arenor och idrottshallar. Allt detta som efterfrågats under så många år, och där politikerna är så sanslöst senfärdiga.

Varför? Ren och skär okunskap skulle jag tro. Och lättja?

SOK har listat fem punkter som är avgörande för framtida stark olympisk konkurrens:

  • Mer pengar till idrottare
  • Mer pengar till landslagsverksamhet
  • Ökad professionalisering av tränare och resurspersoner
  • Satsning på elitidrottsmiljöer och utveckling
  • Förbättra jobbet med kommersiella intäkter

Politikerna förstår inte

Vill vi få jubla när det är OS; eller vill Sverige vara ett mediokert idrottsland, både på bredden coh eliten?

Politikerna har makten i sina händer när det gäller framtiden. Vill man fortsätta sola sig i glansen av elitidrottarnas guldmedaljer gäller det också att ge guld. Mycket mer. Till bredd och elitidrott.

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

aktiva. Detta enligt en analys från Biocatch, som utvecklar teknik mot bedrägerier, gjort av VM-turneringarna 2018 och 2022, och fotbolls-EM 2020. 

Så det mesta talar för lugna gatan nu när fotbolls-EM går in i slutspelet. 

Lord Stanleys pokal, ursprungligen från 1892, gör i sommar stopp hemma hos Oliver Ekman Larsson i Dackehallen i Tingsryd, hos Gustav Forsling i Saab Arena i Linköping och Kevin Stenlund som välkomnar till Ishuset i Tumba med plats för 805 åskådare.

Den svenska trion var natten till tisdagen vid sina drömmars mål,  2-1 mot Edmonton i Stanley Cup-finalen Game  7. En historisk triumf för sydstatslaget aldrig tidigare höjt hockeyns heliga graal i luften, den legendomspunna pokalen som sedan säsongen 1926-1927 delas ut vinnaren av Stanley Cup slutspelet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.