Regeringen dröjer med besked om OS

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Sannolikt innebär beslutet en kännbar ekonomisk smäll. Ändå känns det bra att flera länder, däribland bla USA och Kanada, genomför sin diplomatiska bojkott av OS-spelen i Peking. Fler länder borde följa deras exempel, inte minst EU. Och Sverige förstås.

Även lokalpolitiker ställs inför valsituationer när det gäller idrott.

De senaste årens val av arrangörsland inom olika idrotter har kantats av mutor, korruption och fortsatta förtryck. Inte minst är Peking-OS ett sorgligt val av arrangörsland, men lika sorgligt är fotbolls-VM i Qatar nästa år, ett arrangemang som inte bara ägnat sig åt modernt slavarbete, utan också är ett miljömässigt vansinne.

Utövarna blir gisslan

Idrotten ska förbrödra är en gammal ideologisk tanke, men ändå måste det känns extremt märkligt för många av deltagarna i ex OS, att tvingas bli en gisslan i det spel som ska visa att livet i mäktiga icke-demokratiska Kina är helt normalt. 

Visserligen blir man övervakad dygnet runt, man blir ansikts-igenkänd och råkar man gå över gatan mot röd gubbe, får man inte låna några pengar på banken som straff. Men allt är normalt, och inga utrensningar eller arbetsläger för oliktänkande förekommer. Säger spelet.

Många nationer hävdar ändå att det är bättre med dialoger än med bojkotter, för då har man större möjlighet att påverka. Ja, kanske var det så förr i tiden. Men med den totala övervakningen som sker i Kina, finns inte ens den möjligheten. När ska man kunna prata med "vanligt folk" om man är instängd i en bubbla?

Och hur ska vanligt folk våga prata överhuvudtaget, övervakade dygnet runt av staten storebror?

Svårt för lokalpolitiker

Idrott och politik hör inte ihop, är också en gammal tanke som många fortfarande förfäktar. Jag kan inte hålla med om det. Idrott och politik hör alltid ihop, och inte bara när det gäller stora evenemang som rör världssamvetet, utan också i betydligt mindre sammanhang. 

Säg den lokalpolitiker som vågar säga att "vi ska inte satsa några pengar på att vårt lokala hockeylag ska ta en plats i högsta ligan, vi ska satsa pengar på förskolan istället". Hen har inte en chans att bli omvald.

Väljer man att inte agera utåt som politiker, påverkar man ändå idrotten, positivt eller negativt. Man kan välja att inte satsa en krona på kommunens eget lag, i vilken idrott som helst, utan bara höja hyror och avgifter så klubbarna får kämpa för att överleva. Eller så gör man som den dumdristiga politikern och berättar vad man gör och får, eller får inte, många röster i kommande val.

Slutsatsen är ändå att idrott och politik hör ihop. Och jus därför måste man ta chansen att säga ifrån när saker och ting är fel. Annars är man, som storebror Lejonhjärta säger, bara en feg fis.

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen