Regeringen dröjer med besked om OS
Sannolikt innebär beslutet en kännbar ekonomisk smäll. Ändå känns det bra att flera länder, däribland bla USA och Kanada, genomför sin diplomatiska bojkott av OS-spelen i Peking. Fler länder borde följa deras exempel, inte minst EU. Och Sverige förstås.

De senaste årens val av arrangörsland inom olika idrotter har kantats av mutor, korruption och fortsatta förtryck. Inte minst är Peking-OS ett sorgligt val av arrangörsland, men lika sorgligt är fotbolls-VM i Qatar nästa år, ett arrangemang som inte bara ägnat sig åt modernt slavarbete, utan också är ett miljömässigt vansinne.
Utövarna blir gisslan
Idrotten ska förbrödra är en gammal ideologisk tanke, men ändå måste det känns extremt märkligt för många av deltagarna i ex OS, att tvingas bli en gisslan i det spel som ska visa att livet i mäktiga icke-demokratiska Kina är helt normalt.
Visserligen blir man övervakad dygnet runt, man blir ansikts-igenkänd och råkar man gå över gatan mot röd gubbe, får man inte låna några pengar på banken som straff. Men allt är normalt, och inga utrensningar eller arbetsläger för oliktänkande förekommer. Säger spelet.
Många nationer hävdar ändå att det är bättre med dialoger än med bojkotter, för då har man större möjlighet att påverka. Ja, kanske var det så förr i tiden. Men med den totala övervakningen som sker i Kina, finns inte ens den möjligheten. När ska man kunna prata med "vanligt folk" om man är instängd i en bubbla?
Och hur ska vanligt folk våga prata överhuvudtaget, övervakade dygnet runt av staten storebror?
Svårt för lokalpolitiker
Idrott och politik hör inte ihop, är också en gammal tanke som många fortfarande förfäktar. Jag kan inte hålla med om det. Idrott och politik hör alltid ihop, och inte bara när det gäller stora evenemang som rör världssamvetet, utan också i betydligt mindre sammanhang.
Säg den lokalpolitiker som vågar säga att "vi ska inte satsa några pengar på att vårt lokala hockeylag ska ta en plats i högsta ligan, vi ska satsa pengar på förskolan istället". Hen har inte en chans att bli omvald.
Väljer man att inte agera utåt som politiker, påverkar man ändå idrotten, positivt eller negativt. Man kan välja att inte satsa en krona på kommunens eget lag, i vilken idrott som helst, utan bara höja hyror och avgifter så klubbarna får kämpa för att överleva. Eller så gör man som den dumdristiga politikern och berättar vad man gör och får, eller får inte, många röster i kommande val.
Slutsatsen är ändå att idrott och politik hör ihop. Och jus därför måste man ta chansen att säga ifrån när saker och ting är fel. Annars är man, som storebror Lejonhjärta säger, bara en feg fis.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.
Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda.
Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.
- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.