Regeringen dröjer med besked om OS

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Sannolikt innebär beslutet en kännbar ekonomisk smäll. Ändå känns det bra att flera länder, däribland bla USA och Kanada, genomför sin diplomatiska bojkott av OS-spelen i Peking. Fler länder borde följa deras exempel, inte minst EU. Och Sverige förstås.

Även lokalpolitiker ställs inför valsituationer när det gäller idrott.

De senaste årens val av arrangörsland inom olika idrotter har kantats av mutor, korruption och fortsatta förtryck. Inte minst är Peking-OS ett sorgligt val av arrangörsland, men lika sorgligt är fotbolls-VM i Qatar nästa år, ett arrangemang som inte bara ägnat sig åt modernt slavarbete, utan också är ett miljömässigt vansinne.

Utövarna blir gisslan

Idrotten ska förbrödra är en gammal ideologisk tanke, men ändå måste det känns extremt märkligt för många av deltagarna i ex OS, att tvingas bli en gisslan i det spel som ska visa att livet i mäktiga icke-demokratiska Kina är helt normalt. 

Visserligen blir man övervakad dygnet runt, man blir ansikts-igenkänd och råkar man gå över gatan mot röd gubbe, får man inte låna några pengar på banken som straff. Men allt är normalt, och inga utrensningar eller arbetsläger för oliktänkande förekommer. Säger spelet.

Många nationer hävdar ändå att det är bättre med dialoger än med bojkotter, för då har man större möjlighet att påverka. Ja, kanske var det så förr i tiden. Men med den totala övervakningen som sker i Kina, finns inte ens den möjligheten. När ska man kunna prata med "vanligt folk" om man är instängd i en bubbla?

Och hur ska vanligt folk våga prata överhuvudtaget, övervakade dygnet runt av staten storebror?

Svårt för lokalpolitiker

Idrott och politik hör inte ihop, är också en gammal tanke som många fortfarande förfäktar. Jag kan inte hålla med om det. Idrott och politik hör alltid ihop, och inte bara när det gäller stora evenemang som rör världssamvetet, utan också i betydligt mindre sammanhang. 

Säg den lokalpolitiker som vågar säga att "vi ska inte satsa några pengar på att vårt lokala hockeylag ska ta en plats i högsta ligan, vi ska satsa pengar på förskolan istället". Hen har inte en chans att bli omvald.

Väljer man att inte agera utåt som politiker, påverkar man ändå idrotten, positivt eller negativt. Man kan välja att inte satsa en krona på kommunens eget lag, i vilken idrott som helst, utan bara höja hyror och avgifter så klubbarna får kämpa för att överleva. Eller så gör man som den dumdristiga politikern och berättar vad man gör och får, eller får inte, många röster i kommande val.

Slutsatsen är ändå att idrott och politik hör ihop. Och jus därför måste man ta chansen att säga ifrån när saker och ting är fel. Annars är man, som storebror Lejonhjärta säger, bara en feg fis.

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

26 miljoner satsas av en rad företag och institutioner på forskning om fysisk aktivitet och parasport för personer med funktionsnedsättning.  Förhoppningen är att bidra till att öka möjligheterna för personer att bli mer fysiskt aktiva och även gynna paraidrott.

En sådan här tjusig hatt ska du vara  klädd i om du tillhör de 50 000 besökarna på Elitloppet i helgen. ATG har till en av  Sveriges största publikfester har skapatillsammans med mode-duon Rami Hanna, fotograf, och Julian Hernandez, stylist, en jubileumsversion av evenemangerts starkaste publiksymbol - Hatten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.