Beskedet - då hade han faktiskt varit kvar!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Tänk om folkvalda personer, politiker eller i förenings-Sverige, kunde lära sig att tala sanning någon gång. Så enkelt det vore för dem att lösa problem och att också hålla den raka och tydliga linje man faktiskt behöver hålla, för att vara folkvald. 

Nu tvingades Karl-Erik Nilsson avsäga sig sitt folkvalda uppdrag som ordförande i RF förra veckan efter svamliga svar på journalisters frågor. idag kom beskedet från Uefa, som hade kunnat rädda honom kvar på svensk idrotts finaste post. Om han varit rakryggad från början.

Från Uefa i Bern kom det definitiva beskedet som i slutänden innebar att Karl-Erik Nilsson inte hade behövt lämna posten som ordförande i RF Foto: Anthony Anex/Keystone via AP

Uefas besked om att inte välkomna ryskt deltagande i Ungdoms-EM nästa år är förstås självklart. Ryssland har oprovocerat anfallit ett grannland, beter sig som att delar av världen är deras, struntar fullständigt i konsekvenserna av sina attacker.  

Att de då ska välkomnas tillbaka i sportens värld vore förstås barockt.

Tror de kommer undan

Men tänk om Uefa hade kunnat säga detta redan förra veckan. Då hade Karl-Erik Nilsson fortfarande haft kvar posten som ordförande i Riksidrottsförbundet. 

Eller?

För är det verkligen så enkelt? Att Karl-Erik Nilssons fall är en fråga om tajming? 

Eller är Nilssons fall en större fråga? Som helt enkelt bottnar i moral?

Jag blir fortfarande förbluffad över folkvalda; politiker eller valda representanter i förenings-Sverige, som tror att man kommer undan med en lögn. 

Att man inte blir granskad för att man är kompis med några viktiga människor, eller för att man ju är en snäll person som varit med så länge. 

Ingen människa kommer på sikt undan med svamliga svar, eller rena lögner. Förr eller senare brister bubblan och man tvingas stå där med skammen. Det trodde jag att alla valda personer lärt sig vid det här laget. Inte minst efter Blatterskandalen.

Men nej. Fortfarande vill man svamla runt när man inser att man kanske gjort något man inte borde. "Jag godkände bara en utredning" sa Nilsson. Och resten av världen tänker "tjena".

Och på några dagar gick Nilsson från att vara en schysst person som inte gjorde några större avtryck i sportvärlden men ändå var en trevlig föreningsmänniska som gjorde sitt bästa, till att bli svammelman.

Självklart borde Karl-Erik Nilsson redan från början avsagt sig ett av uppdragen, antingen det som RF-ordförande eller det som förste vice ordförande i Uefa. Man kan inte både vara RF:s föreningsordförande och enskild idrotts förtroendevalda. I valet till RF borde kravet förstås varit att Nilsson skulle lämna Uefa om han blev vald. Men icke.

Lättnadens suck

Att Uefa nu valde rätt väg leder till en lättnadens suck i fotbolls-Sverige där till och med Fotbollsförbundets nuvarande ordförande, Fredrik Reinfeldt gått ut och talat med brösttoner så att Nilsson verkligen skulle böja sig efter den svenska linjen. Dvs inte välkomna Ryssland.

Hade Karl-Erik Nilsson tydligt gjort det från början hade han inte behövt skämmas, och lämna sin ordförandepost. Sens moralen? Bättre en besk sanning än en svamlig halvsanning.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Närmar vi oss den dagen då ligaorganisationer som SEF, Föreningen Svensk elitfotboll med totalt 32 klubbar, SHL AB, 14 lag, har spelat ut sin roll – som en följd av A I-tekniken med självstyrande robotar vid idrottens arenor.

Då blir SEF och SHL mellanhänder som inte längre har någon funktion att fylla för  elitlagen, ja lag i alla divisioner kommer i framtiden att  ”strömma”sin egen idrott och skapa ”betalväggar - och kunna hämta hem miljoner direkt till klubben, den tredje parten, 

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.