Beskedet - då hade han faktiskt varit kvar!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Tänk om folkvalda personer, politiker eller i förenings-Sverige, kunde lära sig att tala sanning någon gång. Så enkelt det vore för dem att lösa problem och att också hålla den raka och tydliga linje man faktiskt behöver hålla, för att vara folkvald. 

Nu tvingades Karl-Erik Nilsson avsäga sig sitt folkvalda uppdrag som ordförande i RF förra veckan efter svamliga svar på journalisters frågor. idag kom beskedet från Uefa, som hade kunnat rädda honom kvar på svensk idrotts finaste post. Om han varit rakryggad från början.

Från Uefa i Bern kom det definitiva beskedet som i slutänden innebar att Karl-Erik Nilsson inte hade behövt lämna posten som ordförande i RF Foto: Anthony Anex/Keystone via AP

Uefas besked om att inte välkomna ryskt deltagande i Ungdoms-EM nästa år är förstås självklart. Ryssland har oprovocerat anfallit ett grannland, beter sig som att delar av världen är deras, struntar fullständigt i konsekvenserna av sina attacker.  

Att de då ska välkomnas tillbaka i sportens värld vore förstås barockt.

Tror de kommer undan

Men tänk om Uefa hade kunnat säga detta redan förra veckan. Då hade Karl-Erik Nilsson fortfarande haft kvar posten som ordförande i Riksidrottsförbundet. 

Eller?

För är det verkligen så enkelt? Att Karl-Erik Nilssons fall är en fråga om tajming? 

Eller är Nilssons fall en större fråga? Som helt enkelt bottnar i moral?

Jag blir fortfarande förbluffad över folkvalda; politiker eller valda representanter i förenings-Sverige, som tror att man kommer undan med en lögn. 

Att man inte blir granskad för att man är kompis med några viktiga människor, eller för att man ju är en snäll person som varit med så länge. 

Ingen människa kommer på sikt undan med svamliga svar, eller rena lögner. Förr eller senare brister bubblan och man tvingas stå där med skammen. Det trodde jag att alla valda personer lärt sig vid det här laget. Inte minst efter Blatterskandalen.

Men nej. Fortfarande vill man svamla runt när man inser att man kanske gjort något man inte borde. "Jag godkände bara en utredning" sa Nilsson. Och resten av världen tänker "tjena".

Och på några dagar gick Nilsson från att vara en schysst person som inte gjorde några större avtryck i sportvärlden men ändå var en trevlig föreningsmänniska som gjorde sitt bästa, till att bli svammelman.

Självklart borde Karl-Erik Nilsson redan från början avsagt sig ett av uppdragen, antingen det som RF-ordförande eller det som förste vice ordförande i Uefa. Man kan inte både vara RF:s föreningsordförande och enskild idrotts förtroendevalda. I valet till RF borde kravet förstås varit att Nilsson skulle lämna Uefa om han blev vald. Men icke.

Lättnadens suck

Att Uefa nu valde rätt väg leder till en lättnadens suck i fotbolls-Sverige där till och med Fotbollsförbundets nuvarande ordförande, Fredrik Reinfeldt gått ut och talat med brösttoner så att Nilsson verkligen skulle böja sig efter den svenska linjen. Dvs inte välkomna Ryssland.

Hade Karl-Erik Nilsson tydligt gjort det från början hade han inte behövt skämmas, och lämna sin ordförandepost. Sens moralen? Bättre en besk sanning än en svamlig halvsanning.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

I Mora med omnejd uppstår i dag en allt mera förtätad stämning. Vasaloppet inleds och det påverkar allt och alla. Det är en ockupation av betydande delar av Dalarna som inleds och pågår i drygt två veckor och som tilltar i styrka för varje timme. när horder av skidåkare och deras närmaste ansluter tilltar i ett allt större antal för varje timme till och med söndagen den 3 mars. Alla ska hitta sitt boende och bli hemmastadda.Många av oss övriga nöjer oss med att följa skådespelet via TV:n.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.