Coronalättja, är vi drabbade?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Andra idrotter kan vara avundsjuka, och också missunsamma. De mindre idrotterna kämpar för överlevnad och kan bara drömma om samma storlek. Men att för den skull ta pengar från fotbollen av statens anslag och fördela bland andra idrotter känns som fel väg att gå, även om just det beslutet är fattat i demokratisk anda under rubriken bidragstak,. 

Fotbollen är Sveriges största idrott. Den aktiverar hundratusentals barn och ungdomar, den spelas på skolgårdar, plana och kuperade ytor, på stranden. Kort sagt. Fotbollen finns överallt. Också i form av sjuka övergångssummor i toppen i Europa och världen.

Nog borde man kunna lösa de mindre idrotternas akuta behov på ett annat sätt, än att skapa missämja inom RF.

Kan förlora många miljoner

Nu ska en skiljenämnd avgöra hur idrottsrörelsen ska göra. Fotbollen hotar att lämna RF:s gemenskap om de ska bli av med tiotals miljoner varje år. Anklagelser haglar mellan special-idrotterna, det talas om jäv, ickedemokrati och annat. 

Att leda ett RF är ingen enkel sak, man ska värna både små och stora. Men viktigast är ändå att samhället tack vare idrottsklubbar runt om i landet aktiverar barn och unga, och därmed ger dem möjligheten till gemensam glädje i att röra på sig tillsammans. Med eller utan boll och puck. 

Måste skapa samförstånd

Vad idrottsklubbarna gör är avhängigt samhällets utveckling och överlevnad. Eldsjälarna skapar gemenskap där klyftor överbyggs. 

Så lös frågan i samförstånd, utan avundsjuka. Samhället, dvs vi alla, behöver idrotten mer än någonsin.

Ett maniskt idrottande

Coronalättja. Jag hörde uttrycket först i veckan, och blev lite förbluffad. Finns det verkligen något som heter så? Coronalättja.

Uppenbarligen är det så. Människor anmäler sig till olika idrottstävlingar och andra evenemang, men dyker sen inte upp. Trots att man kanske till och med betalt startavgifter. Och när man försynt undrar varför, blir svaret "pallade inte". 

För oss som bor i förorten, med mycket grönska, verkar idrottande nästan vara maniskt. Människor springer omkring i skogarna, de cyklar som tokiga till och från jobbet, eller bara rent allmänt, de går snabbt i träningskläder och pratar rätt ut i luften (hörlurar) och ser sen på sina barns idrottande på fotbollsplaner eller i handbollshallar. I den miljön känns Coronalättja långt borta.

Men kanske är det ändå så. Generellt rör vi alla på oss för lite, och de som behöver det mest gör det minst. Och nu under coronan har vi vant oss vid att sitta hemma och jobba, inte behöva klä på oss i snygga, eller ens rena kläder för att gå till kontoret. 

Och den lättjan sprider sig, man slutar med att vilja lämna hemmet allt för långt för där känns det tryggt och bra och lite jobbigt och osäkert att göra något annat. Den lättjan, eller oron, blir en tuff utmaning för samhället att ta sig an. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

På fredagseftermiddagen kom utslaget från CAS som resultat av de svenska idrotternas protester sedan de inte hade blivit uttagna till OS  i Paris. 

Deras  yrkande att ändå få klartecken och kunna resa till OS nobbades, vilket var ganska väntat, enligt advokaten Karl Ole Möller som var de fem atleternas  talesman. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.