Men Petter, var det så vettigt..?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Friends byter namn till Strawberry. AIKs och herrlandslagets hemmaplan bör därmed bli Strawberry Fields. Vad säger Beatles om det intrånget?

Och hur kul blir det för AIK och herrlandslaget att meddela att de ska spela kommande match i Strawberry Arena?

Att namnge idrottsarenor efter sponsorer visar därmed hur galet just det tilltaget är. 

Petter Stordalen är entusiastisk och hyllar affären när han nu får använda nationalarenan för att marknadsföra sin hotellkedja. Men Cecilia Giertta är tveksam i sin krönika.

Ingen sponsor kan garantera att man stannar kvar tillräckligt länge för att arenan ska kunna behålla sponsorns namn även efter att avtalet gått ut. Och ingen ny sponsor kan garanterat få samma genomslagskraft som den första, i detta fallet Friends. 

Friends är en ideell organisation som jobbar med kompisskap och emot mobbing. 

Bygga värdegrunder

Strawberry är det nya namnet på norrmannen Petter Stordalens hotellkedja. Alltså är hans sponsorskap av Friends ren affärsverksamhet, inget som bygger goda värdegrunder eller ett aktivt jobb mot mobbing. Här ska tjänas pengar. Och ja, det vill ju alla göra, men att tro att man köper framgång så här lättvindigt, genom att döpa om en arena. Nä. Då är man nog ganska blåögd. Eller inbilsk.

Jag kan förstå om det blir för dyrt för Friends att sponsra Nationalarenan, även om det den här gången faktiskt inte var Friends som pungade ut med pengarna, utan Swedbank som sen generöst skänkte namnet på arenan till Friends. 

 Alla vill ha pengar, i alla led, det är gräsligt dyrt, oerhörda summor. Ni kan läsa det i Kjell Nilssons text, och i DI;artikel så sent som i höstas köptes Stockholm Lives huvudägare ASM Global upp av en annan amerikansk jätte för den lilla köpesumman på 26 miljarder. Då har lilla Friends inget att sätta emot när Swedbanks avtal gick ut, och nästa storsponsor är uppenbarligen inte lika generös med namnet...

Men det handlar om varumärke, det glömmer både norska stormagnater som Stordalen och amerikanska diton (liksom oljeshejker osv...) Och det är inte samma sak som att köpa namnet på en arena och helt plötsligt tro att alla kommer att kalla Friends för Strawberry. 

Det blir " Jordgubben"

Jag tror inte att Friends i folkmun helt plötsligt kommer att kallas Strawberry. Snarare Jordgubben. Och det låter ju verkligen gulligt, men kanske inte så mycket Nationalarena.

Så Friends blir nog fortsatt namnet på arenan som också hade kunnat heta Nya Råsunda eller bara Nationalarenan. Friends som vaarumärke för arenan har satt sig, står för nåt bra och samhällsnyttigt vilket Swedbank förstod för över tio år sen.

Strawberry tror jag faktiskt inte alls på.

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

OS är  angeläget.Om nu någon tvivlade är det bara att kolla med Sportbladets ledninn.  Där har man tagit beslutet att  att runt 20 personer ska bevaka händelserna i Paris. 16 journalister är på plats och hemmaredaktionen ärb emannad dygnet runt. Inte nog med det. ISportbladet  öppnar dessutom en specialsajt för att ge läsare tittare /lyssnare upplevelser av spelen.  Hur mycket klickandet leder inte det till..?

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.