Han är föredömet i kampen mot orättvisor

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är mycket som går snett i den demokratiska världen just nu. Qatar får ytterligare stora turneringar att arrangera, trots bevis på korruption, slavarbete och hysterisk sportwashing. Fler och fler internationella idrottsorganisationer släpper in ryssar och belarusier, trots anfallskriget mot Ukraina och Belarus' stöd för detta. Och fotbollens Infantino fortsätter att låtsas som om fotbollsvärlden är den bästa av platser, trots många bevis på att så faktiskt inte är fallet. 

Så vad kan man göra. Och vad kan Sverige göra?

Otto Drakenberg, ett föredöme i sitt sätt att kämpa mot förtryck och orättvisor

 Vi kan fortsätta att göra vår röst hörd i alla internationella sammanhang, trots att det är skitjobbigt, och trots att man måste vara tuff och säker på sin sak. I längden lönar det sig, och vi kan, som nation och som aktiv ledare eller atlet, vara stolta över att vi värnar grundläggande demokratiska principer, de som vår svenska grundlag bygger på; nämligen yttrandefrihet och alla människors lika värde. 

Vi ska stödja Otto och Björn

Tack vare dessa grundläggande moralprinciper kan vi, trots att allt inte är bra här hemma, stå för rättvisa, demokrati och yttrandefrihet. 

Fäktningens Otto Drakenberg borde vara  den förebild alla svenska idrottsledare och aktiva skulle försöka efterlikna, att man trots att korruptionens springpojkar försöker tysta ner det man vill säga, står på sig, och pratar på. I demokratins och yttrandefrihetens anda.

Vi får se vem som leder RF efter Björn Erikssons avgång. Man kan ju hoppas att den person som gör det både försöker likna Björn i hans bästa stunder, och ta intryck av Otto Drakenberg. Och samtidigt försöker hålla ihop det som trots allt är Sveriges största folkrörelse. Björn Eriksson har gjort en stark insats. 

Denne suveräne van der Poel

Något man trots allt kan glädja sig åt är att Nils van der Poel vann Mästarnas Mästare i SVT. Allt annat hade varit konstigt, han är den verklige mästaren som just har avslutat sin elitkarriär. Det har varit en fröjd att få möta den här annorlunda idrottsstjärnan, och se hur han är som människa, ödmjuk och nyfiken, trots att han vinner 13 av 20 deltävlingar och faktiskt är helt överlägsen från start och nästan in i mål. Själva finalen blev mer oviss än man kunnat tro, men det gick som det brukar, Nils van der Poel tog Johan Wissman på dominoupploppet och vann.

Viss kritik har riktats mot upplägget, att idrottare som precis avslutat sina karriärer tävlar mot mästare som la av för fem eller tio år sen. 

2011 deltog Ingemar Stenmark. Han var en av de som inte tävlat på många år, men han blev i alla fall Mästarnas Mästare det året.  Jag har svårt att hålla med kritikerna i det här fallet. 

Däremot tycker jag att det är synd att tävlingarna inte byggts upp för att skapa större jämnhet mellan könen. Jag hade gärna sett Jonna Sundling i finalen, herregud vilken enastående kämpe hon är, och vilken vinnarskalle. Otroligt roligt att lära känna henne också.

Hoppas att Mästarnas Mästare som program inte görs om, förutom med lite nya tävlingar. Micke Leijnegard är en suverän programledare i det här formatet. Byt inte ut honom.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.