Han är föredömet i kampen mot orättvisor

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är mycket som går snett i den demokratiska världen just nu. Qatar får ytterligare stora turneringar att arrangera, trots bevis på korruption, slavarbete och hysterisk sportwashing. Fler och fler internationella idrottsorganisationer släpper in ryssar och belarusier, trots anfallskriget mot Ukraina och Belarus' stöd för detta. Och fotbollens Infantino fortsätter att låtsas som om fotbollsvärlden är den bästa av platser, trots många bevis på att så faktiskt inte är fallet. 

Så vad kan man göra. Och vad kan Sverige göra?

Otto Drakenberg, ett föredöme i sitt sätt att kämpa mot förtryck och orättvisor

 Vi kan fortsätta att göra vår röst hörd i alla internationella sammanhang, trots att det är skitjobbigt, och trots att man måste vara tuff och säker på sin sak. I längden lönar det sig, och vi kan, som nation och som aktiv ledare eller atlet, vara stolta över att vi värnar grundläggande demokratiska principer, de som vår svenska grundlag bygger på; nämligen yttrandefrihet och alla människors lika värde. 

Vi ska stödja Otto och Björn

Tack vare dessa grundläggande moralprinciper kan vi, trots att allt inte är bra här hemma, stå för rättvisa, demokrati och yttrandefrihet. 

Fäktningens Otto Drakenberg borde vara  den förebild alla svenska idrottsledare och aktiva skulle försöka efterlikna, att man trots att korruptionens springpojkar försöker tysta ner det man vill säga, står på sig, och pratar på. I demokratins och yttrandefrihetens anda.

Vi får se vem som leder RF efter Björn Erikssons avgång. Man kan ju hoppas att den person som gör det både försöker likna Björn i hans bästa stunder, och ta intryck av Otto Drakenberg. Och samtidigt försöker hålla ihop det som trots allt är Sveriges största folkrörelse. Björn Eriksson har gjort en stark insats. 

Denne suveräne van der Poel

Något man trots allt kan glädja sig åt är att Nils van der Poel vann Mästarnas Mästare i SVT. Allt annat hade varit konstigt, han är den verklige mästaren som just har avslutat sin elitkarriär. Det har varit en fröjd att få möta den här annorlunda idrottsstjärnan, och se hur han är som människa, ödmjuk och nyfiken, trots att han vinner 13 av 20 deltävlingar och faktiskt är helt överlägsen från start och nästan in i mål. Själva finalen blev mer oviss än man kunnat tro, men det gick som det brukar, Nils van der Poel tog Johan Wissman på dominoupploppet och vann.

Viss kritik har riktats mot upplägget, att idrottare som precis avslutat sina karriärer tävlar mot mästare som la av för fem eller tio år sen. 

2011 deltog Ingemar Stenmark. Han var en av de som inte tävlat på många år, men han blev i alla fall Mästarnas Mästare det året.  Jag har svårt att hålla med kritikerna i det här fallet. 

Däremot tycker jag att det är synd att tävlingarna inte byggts upp för att skapa större jämnhet mellan könen. Jag hade gärna sett Jonna Sundling i finalen, herregud vilken enastående kämpe hon är, och vilken vinnarskalle. Otroligt roligt att lära känna henne också.

Hoppas att Mästarnas Mästare som program inte görs om, förutom med lite nya tävlingar. Micke Leijnegard är en suverän programledare i det här formatet. Byt inte ut honom.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det är en synnerligen märklig situation som råder på Svenska Fotbollförbundet. Avgående generalsekreteraren, Håkan Sjöstrand, förhandlar med förbundskaptenen, Janne Andersson om dennes framtid som redan framstår som synnerligen osäker.

Två tidigare oumbärliga krafter kan efter nyår faktiskt vara arbetslösa... 

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Micke Thoren var till synes outtröttlig. Men efter 14 år som vd för En Svensk Klassiker och ideliga nya påhitt för att locka motionsbenägna människor kände han att gränsen var nådd. Nu skulle nån annan få överta ansvaret att locka och inspirera ung som gammal. På onsdagen presenterades ersättaren, 50-årige Johan Grundin med genomförd en klassiker, som 25-åring, på sitt cv, men med desto mer digital kunskap från bilindustrin och konsumentvaror, men närmast som marknadschef för Google Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen