Han är föredömet i kampen mot orättvisor
Det är mycket som går snett i den demokratiska världen just nu. Qatar får ytterligare stora turneringar att arrangera, trots bevis på korruption, slavarbete och hysterisk sportwashing. Fler och fler internationella idrottsorganisationer släpper in ryssar och belarusier, trots anfallskriget mot Ukraina och Belarus' stöd för detta. Och fotbollens Infantino fortsätter att låtsas som om fotbollsvärlden är den bästa av platser, trots många bevis på att så faktiskt inte är fallet.
Så vad kan man göra. Och vad kan Sverige göra?

Vi kan fortsätta att göra vår röst hörd i alla internationella sammanhang, trots att det är skitjobbigt, och trots att man måste vara tuff och säker på sin sak. I längden lönar det sig, och vi kan, som nation och som aktiv ledare eller atlet, vara stolta över att vi värnar grundläggande demokratiska principer, de som vår svenska grundlag bygger på; nämligen yttrandefrihet och alla människors lika värde.
Vi ska stödja Otto och Björn
Tack vare dessa grundläggande moralprinciper kan vi, trots att allt inte är bra här hemma, stå för rättvisa, demokrati och yttrandefrihet.
Fäktningens Otto Drakenberg borde vara den förebild alla svenska idrottsledare och aktiva skulle försöka efterlikna, att man trots att korruptionens springpojkar försöker tysta ner det man vill säga, står på sig, och pratar på. I demokratins och yttrandefrihetens anda.
Vi får se vem som leder RF efter Björn Erikssons avgång. Man kan ju hoppas att den person som gör det både försöker likna Björn i hans bästa stunder, och ta intryck av Otto Drakenberg. Och samtidigt försöker hålla ihop det som trots allt är Sveriges största folkrörelse. Björn Eriksson har gjort en stark insats.
Denne suveräne van der Poel
Något man trots allt kan glädja sig åt är att Nils van der Poel vann Mästarnas Mästare i SVT. Allt annat hade varit konstigt, han är den verklige mästaren som just har avslutat sin elitkarriär. Det har varit en fröjd att få möta den här annorlunda idrottsstjärnan, och se hur han är som människa, ödmjuk och nyfiken, trots att han vinner 13 av 20 deltävlingar och faktiskt är helt överlägsen från start och nästan in i mål. Själva finalen blev mer oviss än man kunnat tro, men det gick som det brukar, Nils van der Poel tog Johan Wissman på dominoupploppet och vann.
Viss kritik har riktats mot upplägget, att idrottare som precis avslutat sina karriärer tävlar mot mästare som la av för fem eller tio år sen.
2011 deltog Ingemar Stenmark. Han var en av de som inte tävlat på många år, men han blev i alla fall Mästarnas Mästare det året. Jag har svårt att hålla med kritikerna i det här fallet.
Däremot tycker jag att det är synd att tävlingarna inte byggts upp för att skapa större jämnhet mellan könen. Jag hade gärna sett Jonna Sundling i finalen, herregud vilken enastående kämpe hon är, och vilken vinnarskalle. Otroligt roligt att lära känna henne också.
Hoppas att Mästarnas Mästare som program inte görs om, förutom med lite nya tävlingar. Micke Leijnegard är en suverän programledare i det här formatet. Byt inte ut honom.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen.
AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga.
20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Idrottsgalan har blivit en institution i svensk idrott. Planering inför Idrottsgalan 2026 pågår och det säger något om omfattningen och allt bakomvarande jobb. Nu har staben inriktningen mot januari 2026. Då ska bl a 100:e bragdguldet delas ut.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.