Snabbt agerat även av IOK för ovanlighetens skull

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Sent ska syndaren vakna. Men till slut vaknade till och med Fifa och Uefa och bestämde sig för att bojkotta de ryska landslagen och utestänga samtliga ryska klubblag. 

Och vi drar alla en lättnadens suck. För politik och idrott hör ihop, och ett krigförande land ska inte tillåtas få tävla på lika villkor som fredliga nationer, och tillsammans med dessa nationer.

Ryssland utestängs överallt

Det var många ovanliga beslut av idrottsförbund under måndagen och helgen. Skidor och handboll och till med IOK har aktivt uppmanat världens länder att utestänga Ryssland från att delta i något internationellt arrangemang. 

Samma IOK som för bara ett par veckor sen deklarerade att idrott och politik inte hör ihop, och som tidigare meddelade att det var självklart att Peking skulle få genomföra Vinter-OS 2022.

Det är givetvis helt rätt att göra så. Att det kommer från IOK är ju faktiskt oväntat, men desto mer välkommet. Och lika välkommet är det att fotbollen och Fifa, sannolikt en av idrottsvärldens mest bakåtsträvande organisationer, äntligen fattade ett beslut som gick hand i hand med många av de nationella fotbollsförbunden, som det svenska och det polska. 

Men det satt långt inne, först skulle Ryssland få tävla under annan flagg, men det beslutet av Fifa blev så kritiserat att organisationen nu sent på måndagskvällen insåg att det var bäst att skärpa till sig och bojkotta tills vidare.

Det är alltid bättre att vara vaken än att sova när viktiga beslut ska fattas. Alltför ofta sover beslutsfattarna, glömmer att lyssna på omvärlden, glömmer att förstå att det de gör påverkar inte bara dem själva utan miljoner människor.

Unik enighet i världen

När opinionen blir så stark som den nu är och varit emot Ryssland och Belarus som dess bundsförvant, då känns det skönt att idrottsvärldens beslutsfattare också är så pass vakna att de påverkas.

Hade beslutsfattarna inte varit så uppfyllda av sig själva i andra sammanhang hade vi sluppit både OS i Peking och fotbolls-VM i Qatar. 

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Miljardären och H&M-arvingen Karl-Johan Persson gör ytterligare en investering för att etablera sig inom idrottens agentverksamhet. Efter att han köpte in sig i Wesport tar han nu också över agentfirman Footnation för runt 20 miljoner.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.