Snabbt agerat även av IOK för ovanlighetens skull

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Sent ska syndaren vakna. Men till slut vaknade till och med Fifa och Uefa och bestämde sig för att bojkotta de ryska landslagen och utestänga samtliga ryska klubblag. 

Och vi drar alla en lättnadens suck. För politik och idrott hör ihop, och ett krigförande land ska inte tillåtas få tävla på lika villkor som fredliga nationer, och tillsammans med dessa nationer.

Ryssland utestängs överallt

Det var många ovanliga beslut av idrottsförbund under måndagen och helgen. Skidor och handboll och till med IOK har aktivt uppmanat världens länder att utestänga Ryssland från att delta i något internationellt arrangemang. 

Samma IOK som för bara ett par veckor sen deklarerade att idrott och politik inte hör ihop, och som tidigare meddelade att det var självklart att Peking skulle få genomföra Vinter-OS 2022.

Det är givetvis helt rätt att göra så. Att det kommer från IOK är ju faktiskt oväntat, men desto mer välkommet. Och lika välkommet är det att fotbollen och Fifa, sannolikt en av idrottsvärldens mest bakåtsträvande organisationer, äntligen fattade ett beslut som gick hand i hand med många av de nationella fotbollsförbunden, som det svenska och det polska. 

Men det satt långt inne, först skulle Ryssland få tävla under annan flagg, men det beslutet av Fifa blev så kritiserat att organisationen nu sent på måndagskvällen insåg att det var bäst att skärpa till sig och bojkotta tills vidare.

Det är alltid bättre att vara vaken än att sova när viktiga beslut ska fattas. Alltför ofta sover beslutsfattarna, glömmer att lyssna på omvärlden, glömmer att förstå att det de gör påverkar inte bara dem själva utan miljoner människor.

Unik enighet i världen

När opinionen blir så stark som den nu är och varit emot Ryssland och Belarus som dess bundsförvant, då känns det skönt att idrottsvärldens beslutsfattare också är så pass vakna att de påverkas.

Hade beslutsfattarna inte varit så uppfyllda av sig själva i andra sammanhang hade vi sluppit både OS i Peking och fotbolls-VM i Qatar. 

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Biljetterna till Swedish Opens inledning i Båstad på måndagen går åt som smör i solsken. Vid lottningen skapades mötet Leo Borg mot Rafael Nadal! Rrena drömmen för arrangörerna!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.