Snabbt agerat även av IOK för ovanlighetens skull

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Sent ska syndaren vakna. Men till slut vaknade till och med Fifa och Uefa och bestämde sig för att bojkotta de ryska landslagen och utestänga samtliga ryska klubblag. 

Och vi drar alla en lättnadens suck. För politik och idrott hör ihop, och ett krigförande land ska inte tillåtas få tävla på lika villkor som fredliga nationer, och tillsammans med dessa nationer.

Ryssland utestängs överallt

Det var många ovanliga beslut av idrottsförbund under måndagen och helgen. Skidor och handboll och till med IOK har aktivt uppmanat världens länder att utestänga Ryssland från att delta i något internationellt arrangemang. 

Samma IOK som för bara ett par veckor sen deklarerade att idrott och politik inte hör ihop, och som tidigare meddelade att det var självklart att Peking skulle få genomföra Vinter-OS 2022.

Det är givetvis helt rätt att göra så. Att det kommer från IOK är ju faktiskt oväntat, men desto mer välkommet. Och lika välkommet är det att fotbollen och Fifa, sannolikt en av idrottsvärldens mest bakåtsträvande organisationer, äntligen fattade ett beslut som gick hand i hand med många av de nationella fotbollsförbunden, som det svenska och det polska. 

Men det satt långt inne, först skulle Ryssland få tävla under annan flagg, men det beslutet av Fifa blev så kritiserat att organisationen nu sent på måndagskvällen insåg att det var bäst att skärpa till sig och bojkotta tills vidare.

Det är alltid bättre att vara vaken än att sova när viktiga beslut ska fattas. Alltför ofta sover beslutsfattarna, glömmer att lyssna på omvärlden, glömmer att förstå att det de gör påverkar inte bara dem själva utan miljoner människor.

Unik enighet i världen

När opinionen blir så stark som den nu är och varit emot Ryssland och Belarus som dess bundsförvant, då känns det skönt att idrottsvärldens beslutsfattare också är så pass vakna att de påverkas.

Hade beslutsfattarna inte varit så uppfyllda av sig själva i andra sammanhang hade vi sluppit både OS i Peking och fotbolls-VM i Qatar. 

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Nu avslöjas att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Djurgårdens  ledningsmål var upptakten till skandalscener vid Stockholmsderbyt. Nu får det bedrövliga upploppen frånTele2-arena sitt efterspel. Polisen ska utreda utreda händelserna under rubriken ”våldsamt upplopp”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Ishockeyfansen får sitt, fotbollens vänner likaså, men dennasista majsöndag tillfredsställs även Racerentusiasterna. TV-utbudet är massivt, det är bara att välja och vraka bland åtskilliga TV.-timmar

Miljoners miljoner utgör insatsen. TV 6 gasar ordentligt denna söndag. Det blir högklasssiska timmar med fartfylld motor.Först med klassiska Monaco GP,

formel 1-cirkusens pärla. Som om det inte vore nog följs den sändingen  upp med bilder från Indy 500.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.