Snabbt agerat även av IOK för ovanlighetens skull

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Sent ska syndaren vakna. Men till slut vaknade till och med Fifa och Uefa och bestämde sig för att bojkotta de ryska landslagen och utestänga samtliga ryska klubblag. 

Och vi drar alla en lättnadens suck. För politik och idrott hör ihop, och ett krigförande land ska inte tillåtas få tävla på lika villkor som fredliga nationer, och tillsammans med dessa nationer.

Ryssland utestängs överallt

Det var många ovanliga beslut av idrottsförbund under måndagen och helgen. Skidor och handboll och till med IOK har aktivt uppmanat världens länder att utestänga Ryssland från att delta i något internationellt arrangemang. 

Samma IOK som för bara ett par veckor sen deklarerade att idrott och politik inte hör ihop, och som tidigare meddelade att det var självklart att Peking skulle få genomföra Vinter-OS 2022.

Det är givetvis helt rätt att göra så. Att det kommer från IOK är ju faktiskt oväntat, men desto mer välkommet. Och lika välkommet är det att fotbollen och Fifa, sannolikt en av idrottsvärldens mest bakåtsträvande organisationer, äntligen fattade ett beslut som gick hand i hand med många av de nationella fotbollsförbunden, som det svenska och det polska. 

Men det satt långt inne, först skulle Ryssland få tävla under annan flagg, men det beslutet av Fifa blev så kritiserat att organisationen nu sent på måndagskvällen insåg att det var bäst att skärpa till sig och bojkotta tills vidare.

Det är alltid bättre att vara vaken än att sova när viktiga beslut ska fattas. Alltför ofta sover beslutsfattarna, glömmer att lyssna på omvärlden, glömmer att förstå att det de gör påverkar inte bara dem själva utan miljoner människor.

Unik enighet i världen

När opinionen blir så stark som den nu är och varit emot Ryssland och Belarus som dess bundsförvant, då känns det skönt att idrottsvärldens beslutsfattare också är så pass vakna att de påverkas.

Hade beslutsfattarna inte varit så uppfyllda av sig själva i andra sammanhang hade vi sluppit både OS i Peking och fotbolls-VM i Qatar. 

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Söndag 3 juli startar Gotland Runt och föregås av tre dagars festligheter vid Wasahamnen på Djurgården, där 75 000 besökare väntas. Tävlingsarrangören KSSS, Kungliga Svenska Segel Sällskapet, ser behovet av fler gästhamnsplatser i centrala Stockholm och framför allt på Djurgården. Klubben är beredd att investera långsiktigt i en ny gästhamn. 

– Drömmen är invigning lagom till vårt 200-årsjubileum år 2030, säger Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.