Snabbt agerat även av IOK för ovanlighetens skull

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Sent ska syndaren vakna. Men till slut vaknade till och med Fifa och Uefa och bestämde sig för att bojkotta de ryska landslagen och utestänga samtliga ryska klubblag. 

Och vi drar alla en lättnadens suck. För politik och idrott hör ihop, och ett krigförande land ska inte tillåtas få tävla på lika villkor som fredliga nationer, och tillsammans med dessa nationer.

Ryssland utestängs överallt

Det var många ovanliga beslut av idrottsförbund under måndagen och helgen. Skidor och handboll och till med IOK har aktivt uppmanat världens länder att utestänga Ryssland från att delta i något internationellt arrangemang. 

Samma IOK som för bara ett par veckor sen deklarerade att idrott och politik inte hör ihop, och som tidigare meddelade att det var självklart att Peking skulle få genomföra Vinter-OS 2022.

Det är givetvis helt rätt att göra så. Att det kommer från IOK är ju faktiskt oväntat, men desto mer välkommet. Och lika välkommet är det att fotbollen och Fifa, sannolikt en av idrottsvärldens mest bakåtsträvande organisationer, äntligen fattade ett beslut som gick hand i hand med många av de nationella fotbollsförbunden, som det svenska och det polska. 

Men det satt långt inne, först skulle Ryssland få tävla under annan flagg, men det beslutet av Fifa blev så kritiserat att organisationen nu sent på måndagskvällen insåg att det var bäst att skärpa till sig och bojkotta tills vidare.

Det är alltid bättre att vara vaken än att sova när viktiga beslut ska fattas. Alltför ofta sover beslutsfattarna, glömmer att lyssna på omvärlden, glömmer att förstå att det de gör påverkar inte bara dem själva utan miljoner människor.

Unik enighet i världen

När opinionen blir så stark som den nu är och varit emot Ryssland och Belarus som dess bundsförvant, då känns det skönt att idrottsvärldens beslutsfattare också är så pass vakna att de påverkas.

Hade beslutsfattarna inte varit så uppfyllda av sig själva i andra sammanhang hade vi sluppit både OS i Peking och fotbolls-VM i Qatar. 

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.
Här är projektet som inte bara gynnar en idrott utan flera. Alla med något gemensamt – nämligen vatten.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten.

I Mora med omnejd uppstår i dag en allt mera förtätad stämning. Vasaloppet inleds och det påverkar allt och alla. Det är en ockupation av betydande delar av Dalarna som inleds och pågår i drygt två veckor och som tilltar i styrka för varje timme. när horder av skidåkare och deras närmaste ansluter tilltar i ett allt större antal för varje timme till och med söndagen den 3 mars. Alla ska hitta sitt boende och bli hemmastadda.Många av oss övriga nöjer oss med att följa skådespelet via TV:n.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.