Ideell kraft blir desto mera värt

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Med tanke på EU-domstolens tre domar i veckan så slås man av parallellerna med den riktigt gamla moralen. Girighet är tex en av de sju dödssynderna som beskrivs i Bibeln. Parat med en annan av de sju, nämligen högmod, känns det väl som om det är precis det som drabbar idrotten just nu. Och det stavas EU-domstolen.

Girigheten behöver knappast någon mer förklaring. Den står till exempel bland golfspelare för, när de byter till ligan som sponsras av terror, ickedemokrati och korruption. Detta för att tjäna några hundra (!) miljoner extra. Även rätt många fotbollsspelare ger girigheten ett ansikte. Och vällusten.

De vet inte hur illa de gör

Högmodet står självklart EU-domstolen för. Trots att ledamöterna verkar vara i total avsaknad av kunskap om hur idrotten är organiserad, tar de sig rätten att utfärda domar som totalt strider mot allt vad idrotten strävar efter. Nu är det fritt fram att skapa egna ligor utan Uefas och Fifas godkännande, liksom utan godkännande från RF och alla dess specialidrottsförbund.

De regler och den infrastruktur som många människor kämpat för att skapa en gemensam syn på, är vips borta, på grund av EU-domstolens högmodiga domar.  Det är skrämmande och kan leda idrotten helt åt fel håll.

De enda som stretar emot är de ideella krafterna. Men just nu, lagom till jul, har de en ganska tuff uppförsbacke. För ju mer pengar som spenderas på de stora idrotterna, och de stora klubbarna och de stora stjärnorna, desto mindre smulor faller på den lilla idrottens bord. 

Hoppas på det ideella och demokratin

Vilket på sikt betyder att bara de som har det gott ställt kommer att ha råd att såväl utöva idrott som att ha råd att se den. 

Aldrig har väl de ideella och demokratiska krafterna känts lika viktiga som nu. Det är bara att hoppas att de höga herrarna och damerna, som ju inte alltid är så moraliska som de borde vara, kan enas och se till att idrottens regler fortsätter styra. Inte högmodet, frosseriet och girigheten.

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.