Ideell kraft blir desto mera värt

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Med tanke på EU-domstolens tre domar i veckan så slås man av parallellerna med den riktigt gamla moralen. Girighet är tex en av de sju dödssynderna som beskrivs i Bibeln. Parat med en annan av de sju, nämligen högmod, känns det väl som om det är precis det som drabbar idrotten just nu. Och det stavas EU-domstolen.

Girigheten behöver knappast någon mer förklaring. Den står till exempel bland golfspelare för, när de byter till ligan som sponsras av terror, ickedemokrati och korruption. Detta för att tjäna några hundra (!) miljoner extra. Även rätt många fotbollsspelare ger girigheten ett ansikte. Och vällusten.

De vet inte hur illa de gör

Högmodet står självklart EU-domstolen för. Trots att ledamöterna verkar vara i total avsaknad av kunskap om hur idrotten är organiserad, tar de sig rätten att utfärda domar som totalt strider mot allt vad idrotten strävar efter. Nu är det fritt fram att skapa egna ligor utan Uefas och Fifas godkännande, liksom utan godkännande från RF och alla dess specialidrottsförbund.

De regler och den infrastruktur som många människor kämpat för att skapa en gemensam syn på, är vips borta, på grund av EU-domstolens högmodiga domar.  Det är skrämmande och kan leda idrotten helt åt fel håll.

De enda som stretar emot är de ideella krafterna. Men just nu, lagom till jul, har de en ganska tuff uppförsbacke. För ju mer pengar som spenderas på de stora idrotterna, och de stora klubbarna och de stora stjärnorna, desto mindre smulor faller på den lilla idrottens bord. 

Hoppas på det ideella och demokratin

Vilket på sikt betyder att bara de som har det gott ställt kommer att ha råd att såväl utöva idrott som att ha råd att se den. 

Aldrig har väl de ideella och demokratiska krafterna känts lika viktiga som nu. Det är bara att hoppas att de höga herrarna och damerna, som ju inte alltid är så moraliska som de borde vara, kan enas och se till att idrottens regler fortsätter styra. Inte högmodet, frosseriet och girigheten.

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Orienteringens paradnummer O-ringen,  tidigare 5-dagars,  är i högsta grad en kommunal angelägenhet. Oskarshamns kommun, cirka 27 000 invånare  varav 19 000 i tätorten och de senaste åren uppmärksammat för sitt SHL-lag i ishockey,  satsar 7,5 miljoner kronor på nästa veckas jakt efter kontroller i skogarna längs Smålandskusten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

I Sverige finns det runt en halv miljon aktiva golfentusiaster. Vad de gör de närmaste fyra dagarna råder det inget tvivel om.  Tro inte att de är på golfbanan, nej, de  tillbringar ett stort antal timmar framför TV:n.

British Open pågår i fyra dagar, timme efter timme.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.