När stjärnspelarna kallas hem

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det är lätt att bli bländad av stjärnorna i en idrott. Möjligheten att få med stjärnorna i samma lag hägrar. Vilken grej. Vilken möjlighet!
Lag som består av stjärnspelare är visserligen ett stjärnspäckat lag. Men. Är det därför också ett bra lag? Eller är stjärnorna så fyllda av sig själva att laget blir lidande?
Förbundskapten Peter Gerhardsson övervakar en träning för sina tjejer. Foto: Pontus Lundahl / TT

 

Den frågan tror jag är den svåraste en tränare/ledare/ansvarig har att ställa sig. Och det är den varje förbundskapten måste ställa sig, likväl som klubbtränare och ledare på alla andra nivåer. 
Ett lag med stjärnor skapar intresse och media. Publiken strömmar till, förbunden/klubbarna tjänar pengar. Resultaten kan komma, som för handbollslandslagen, där stjärnorna verkligen ställer upp för varandra, och den spelidé förbundskaptenerna har. 
Ibland kommer resultaten också för fotbollslandslagen, damerna tog ju VM-brons så sent som förra året. Men samma år spelade de också Nations League, och det gick så där. Där tvingas Sverige nu kvala sig kvar i A-ligan, mot Bosnien Hercegovina, vilket ju känns lite konstigt. 
I landslaget ingår idel stjärnor, som borde kunna besegra en nation som Bosnien Hercegovina. Men som alla vet; det går inte bara att ställa in skorna på planen. Laget är, eller borde vara, starkare än jaget, och funkar inte det, blir det heller inga segrar.
Samma dag som sportlovet i Stockholm har inletts, söndag 25 februari, bjuder fotbollsförbundet in alla supportrar som kan, att gratis se en öppen träning med just damlandslaget på Tele 2 Arena. 
Det är ett bra initiativ av förbundet, inte minste med tanke på att även damernas landslag numera består till huvuddelen av stjärnspelare som har sin klubbtillhörighet utomlands.
Nu finns visserligen sex spelare från Häcken med i den 25 spelare stora Nations League-truppen, därtilloch en från Rosengård och en från Hammarby, vilket är unikt. I det här fallet beror sannolikt den stora gruppen damallsvenska spelare till viss del på att flera ordinarie spelarna i landslaget är långtidsskadade, som Madeleine Eriksson, Fridolina Rolfö och Lina Hurtig. Det ger också förbundskapten Peter Gerhardsson en möjlighet att fortsätta skapa laget som är starkare än jaget. 
Tre dagar senare spelar Sverige den första av två matcher för att klara sig kvar i A-ligan i Nations League. Vid framgång väntar bättre seedning i EM-kvalet som inleds senare under våren.
Första matchen mot Bosnien Hercegovina spelas sen den 28 februari, hemma på Tele 2 Arena. Heja laget!

 

Cecuilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Den 152:a upplagan av golfens The Open var en svensk TV-klassiker redan innan förste svensk hade slagit ut på torsdagmorgonen.
Med direktsändningar i TV runt sju timmar dagligen torsdag-söndag innebär den här bevakningen ett nytt rekord.Och nu eggar tre svenskar varandra

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

I Sverige finns det runt en halv miljon aktiva golfentusiaster. Vad de gör de närmaste fyra dagarna råder det inget tvivel om.  Tro inte att de är på golfbanan, nej, de  tillbringar ett stort antal timmar framför TV:n.

British Open pågår i fyra dagar, timme efter timme.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.