När stjärnspelarna kallas hem

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Det är lätt att bli bländad av stjärnorna i en idrott. Möjligheten att få med stjärnorna i samma lag hägrar. Vilken grej. Vilken möjlighet!
Lag som består av stjärnspelare är visserligen ett stjärnspäckat lag. Men. Är det därför också ett bra lag? Eller är stjärnorna så fyllda av sig själva att laget blir lidande?
Förbundskapten Peter Gerhardsson övervakar en träning för sina tjejer. Foto: Pontus Lundahl / TT

 

Den frågan tror jag är den svåraste en tränare/ledare/ansvarig har att ställa sig. Och det är den varje förbundskapten måste ställa sig, likväl som klubbtränare och ledare på alla andra nivåer. 
Ett lag med stjärnor skapar intresse och media. Publiken strömmar till, förbunden/klubbarna tjänar pengar. Resultaten kan komma, som för handbollslandslagen, där stjärnorna verkligen ställer upp för varandra, och den spelidé förbundskaptenerna har. 
Ibland kommer resultaten också för fotbollslandslagen, damerna tog ju VM-brons så sent som förra året. Men samma år spelade de också Nations League, och det gick så där. Där tvingas Sverige nu kvala sig kvar i A-ligan, mot Bosnien Hercegovina, vilket ju känns lite konstigt. 
I landslaget ingår idel stjärnor, som borde kunna besegra en nation som Bosnien Hercegovina. Men som alla vet; det går inte bara att ställa in skorna på planen. Laget är, eller borde vara, starkare än jaget, och funkar inte det, blir det heller inga segrar.
Samma dag som sportlovet i Stockholm har inletts, söndag 25 februari, bjuder fotbollsförbundet in alla supportrar som kan, att gratis se en öppen träning med just damlandslaget på Tele 2 Arena. 
Det är ett bra initiativ av förbundet, inte minste med tanke på att även damernas landslag numera består till huvuddelen av stjärnspelare som har sin klubbtillhörighet utomlands.
Nu finns visserligen sex spelare från Häcken med i den 25 spelare stora Nations League-truppen, därtilloch en från Rosengård och en från Hammarby, vilket är unikt. I det här fallet beror sannolikt den stora gruppen damallsvenska spelare till viss del på att flera ordinarie spelarna i landslaget är långtidsskadade, som Madeleine Eriksson, Fridolina Rolfö och Lina Hurtig. Det ger också förbundskapten Peter Gerhardsson en möjlighet att fortsätta skapa laget som är starkare än jaget. 
Tre dagar senare spelar Sverige den första av två matcher för att klara sig kvar i A-ligan i Nations League. Vid framgång väntar bättre seedning i EM-kvalet som inleds senare under våren.
Första matchen mot Bosnien Hercegovina spelas sen den 28 februari, hemma på Tele 2 Arena. Heja laget!

 

Cecuilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.