Hur dum får man egentligen bli?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Fifa har stängt av honom i 90 dagar. Samtidigt startar den spanske riksåklagaren en utredning gällande sexuella övergrepp mot honom. Och - tjejerna i landslaget ställer inte upp till spel så länge han är ordförande i det spanska fotbollsförbundet. Luis Rubiales, exalterad fotbollsordförande vid VM-finalen, ligger risigt till. Här skriver Cecilia Giertta om fallet. 

Rubialeds försvarade sig på en fotbollskongress. Foto: RFEF

Fast är du dum, kommer du helt enkelt aldrig dit. Någon annan får peka med hela handen och säga "Luis, nu är det slut". "Gå hem".

Tänk dig själv. Du har missat en straff, som tack och lov inte blev avgörande. Du ska tillsammans med dina kvinnliga lagkompisar ta emot en pokal, den finaste. Du är himlastormande lycklig, kramar dina lagkompisar, gråter en glädjeskvätt. 

"Hon var med på det"

På vägen mot pokalen ska du hälsa på och gratuleras av ett antal personer, företrädesvis snubbar. På spanskt vis blir det oftast kindpussar och en kram. Men en man, högsta bossen, kysser dig oförhappandes på munnen. Och blir sen förvånad över att människor runt om reagerar negativt på det.

Därav frågan; Hur dum får man egentligen bli som fotbollsordförande?

Nej, Jenni Hermoso ville inte bli kysst på munnen av sin förbundsordförande Luis Rubiales. Det har hon själv vittnat om. Han å andra sidan tycker inte att det är något fel i att kyssa just Jenni på munnen när hon och det övriga spanska VM-laget vandrade genom köer av gratulanter på vägen mot VM-pokalen. "Hon var med på det", säger han. "Eh, nej absolut inte, varför skulle jag vilja det" undrar hon.

Och båda låter som de repeterar en av alla dessa förfärliga våldtäktsmål som dyker upp i tingsrätten i Sverige och motsvarande i andra länder, där mannen/männen säger att "hon var med på det" och kvinnan absolut förnekar att det var så. Varvid männen frikänns.

Spännande fortsättning

Det spanska landslaget ställer upp bakom Jenni. Det spanska förbundet, som mer eller mindre legat i krig med sitt landslag de senaste året, ställer upp bakom sin ordförande. Gud nåde den som beskyller vår ordförande för felaktiga saker, säger förbundet.

Fifa, det internationella fotbollsförbundet, å sin sida, ställer upp på spelarens sida, vilket aldrig tidigare har hänt! Rubiales blir nu avstängd 90 dagar under en utredning som Fifa ska göra, då det ska undersökas om det var ok eller inte att kyssa en spelare på munnen? 

Fifa, som åkt på så mycket berättigad kritik för sina val av VM-platser för herrarna, har helt plötsligt örat mot marken. Vad har hänt här? Och vad kommer att ske om 90 dagar? Har en enfaldig ordförande kommit till insikt och ber om ursäkt? Har det spanska förbundet förstått att 2023 är det inte ok att bete sig som ordföranden gjort? Eller backar Fifa och säger att ordföranden inte gjort något fel utan att kyssen får skrivas på ett glädjekonto.

Ja, det känns som en såpopera, och det ska bli riktigt spännande att se hur det slutar.

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.