Hur dum får man egentligen bli?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Fifa har stängt av honom i 90 dagar. Samtidigt startar den spanske riksåklagaren en utredning gällande sexuella övergrepp mot honom. Och - tjejerna i landslaget ställer inte upp till spel så länge han är ordförande i det spanska fotbollsförbundet. Luis Rubiales, exalterad fotbollsordförande vid VM-finalen, ligger risigt till. Här skriver Cecilia Giertta om fallet. 

Rubialeds försvarade sig på en fotbollskongress. Foto: RFEF

Fast är du dum, kommer du helt enkelt aldrig dit. Någon annan får peka med hela handen och säga "Luis, nu är det slut". "Gå hem".

Tänk dig själv. Du har missat en straff, som tack och lov inte blev avgörande. Du ska tillsammans med dina kvinnliga lagkompisar ta emot en pokal, den finaste. Du är himlastormande lycklig, kramar dina lagkompisar, gråter en glädjeskvätt. 

"Hon var med på det"

På vägen mot pokalen ska du hälsa på och gratuleras av ett antal personer, företrädesvis snubbar. På spanskt vis blir det oftast kindpussar och en kram. Men en man, högsta bossen, kysser dig oförhappandes på munnen. Och blir sen förvånad över att människor runt om reagerar negativt på det.

Därav frågan; Hur dum får man egentligen bli som fotbollsordförande?

Nej, Jenni Hermoso ville inte bli kysst på munnen av sin förbundsordförande Luis Rubiales. Det har hon själv vittnat om. Han å andra sidan tycker inte att det är något fel i att kyssa just Jenni på munnen när hon och det övriga spanska VM-laget vandrade genom köer av gratulanter på vägen mot VM-pokalen. "Hon var med på det", säger han. "Eh, nej absolut inte, varför skulle jag vilja det" undrar hon.

Och båda låter som de repeterar en av alla dessa förfärliga våldtäktsmål som dyker upp i tingsrätten i Sverige och motsvarande i andra länder, där mannen/männen säger att "hon var med på det" och kvinnan absolut förnekar att det var så. Varvid männen frikänns.

Spännande fortsättning

Det spanska landslaget ställer upp bakom Jenni. Det spanska förbundet, som mer eller mindre legat i krig med sitt landslag de senaste året, ställer upp bakom sin ordförande. Gud nåde den som beskyller vår ordförande för felaktiga saker, säger förbundet.

Fifa, det internationella fotbollsförbundet, å sin sida, ställer upp på spelarens sida, vilket aldrig tidigare har hänt! Rubiales blir nu avstängd 90 dagar under en utredning som Fifa ska göra, då det ska undersökas om det var ok eller inte att kyssa en spelare på munnen? 

Fifa, som åkt på så mycket berättigad kritik för sina val av VM-platser för herrarna, har helt plötsligt örat mot marken. Vad har hänt här? Och vad kommer att ske om 90 dagar? Har en enfaldig ordförande kommit till insikt och ber om ursäkt? Har det spanska förbundet förstått att 2023 är det inte ok att bete sig som ordföranden gjort? Eller backar Fifa och säger att ordföranden inte gjort något fel utan att kyssen får skrivas på ett glädjekonto.

Ja, det känns som en såpopera, och det ska bli riktigt spännande att se hur det slutar.

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen