117 svenskar hoppas på fransk charm

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Att svenska olympiska kommitténs, SOK:s, krav är hårda, stundtals alltför hårda, har många ledare vittnat om. När nu OS går nästan på hemmaplan hade det känts mer naturligt att ta ut ännu fler än färre svenska idrottare. Att se och lära på plats är en av de viktigaste hörnstenarna i unga idrottares utbildning och att därför få följa med till Paris utan krav att ta en medalj, hade känts vettigt. Ur en elitsatsande vinkel.

SOK:s truppchef för OS 2024 Peter Reinebo visade uder en en pressträff på onsdagen att han har en stark tilltro till 117 atleter vidi OS i Paris. Foto: Magnus Lejhall / TT

SOK som nu presenterat sin trupp på 117 aktiva hävdar att truppen är större och bättre än i Tokyo och man har därför höjt ambitionen, från nio svenska medaljer till tio, gärna av ädlaste valör. SOK hävdar också att elitidrotten vässats gentemot konkurrenterna, ett i så fall efterlängtat besked.

Mmycket att dela på

Men trots den rekordstora truppen gnisslar det på sina håll.

Sverige är ett litet land och därför borde samarbetet, och därmed kravställandet, mellan viktiga idrottsorganisationer, som SOK, och ex Friidrottsförbundet, kunna fungera gnisselfritt. Men helt problemfritt är tydligen inte relationerna. Är svensk idrott felaktigt uppbyggd i det samhälle vi har i Sverige idag? Med både ett RF(Riksidrottsförbundet) och förbund med elitsatsande sidoorganisationer (t ex Svenska Fotbollförbundet och SEF, Svensk Elitfotboll), därtill barn- och ungdomsidrott där man inte får tävla alls.

 Det är många som ska dela på uppmärksamheten, och såväl politiskt som ekonomiskt stöd.

Borde fördela arbetet bättre

Om SOK anser sig ha hittat nyckeln för hur elitsatsningen ska se ut, hur sponsorer ska lockas och hur uttagningar ska gå till vore ett alternativ att fördela alla ansträngningar och arbete mera uttalat mellan RF och SOK. väg att fördela Att SOK tar över elitsatsningen och RF tar ansvar breddidrotten?

Det är en fråga som behöver diskuteras för svensk idrotts skull. Och svensk folkhälsa inte minst.

SOK:s 117 personer starka OS-trupp som ska ge Sverige tio medaljer, helst i guldvalörer är stor men kan fortfarande bli större. Och det känns kanske ändå lite positivt att truppen kan fortsätta att växa, trots kostnaden på runt 100 miljoner kronor.

 Andreas Almgrens besked att han endast deltar på 5 000 m och inte 10 000 på grund av skenbens-känningar är ett avbräck för medaljhoppen, men andra idrottare kan överraska på friidrottssidan. Saknas gör dock Maja Nilsson, att inte ta ut den unga höjdhopparen känns onödigt snålt och gynnar inte den svenska elitidrotten som SOK säger sig värna om.

 De får inte följa med

Tittar man på listan över aktiva idrottare slås man av att det också saknas manliga brottare. De brukar alltid göra bra resultat, men i år har de haft otur i matchlottning och snubblat på målsnöret för en OS-plats. I stället är SOK:s två topp-och talangbrottare, Johanna Lindberg och Jonna Malmgren med. 

Diskuskastaren Simon Pettersson, som tog silver senast i OS, har som väntat inte funnit nåd inför Paris. Tränarens betydelse för idrottaren kan inte nog framhållas och blir extra synlig vid stora mästerskap. Utan Vesteinn Hafsteinsson blev det inga bra kast från Pettersson, och ingen OS-biljett.

 Det är mycket idrott den här sommaren och än är fotbolls-EM inte slutspelat. Mitt bland alla matcher finns politiska mörka krafter i bakgrunden, både i arrangörslandet Tyskland och i OS-landet Frankrike. Mörka krafter kan mycket väl ha tagit över majoriteten i parlamentet i Frankrike när OS i Paris startar. Hur det påverkar spelen är svårt att sia om idag, valet är inte klart än. Frankrike och Paris har lagt ner miljardkostnader på ombyggnader, tillbyggnader och rening av Seine, vilket bäddar för succé. Men fransk mystik och Paris atmosfär kan inte rädda politik som för tankarna på 30-talets Europa.

Med tanke på många diktaturers sportwashing under de senaste stora mästerskapen i både fotboll och OS, känns devisen "idrott och politik hör inte ihop" långt bort. 

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön. 

Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen. 

De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.

Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt  och tänker framför allt på åren 1975-91

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Den nionde vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Hans Bull från Falun vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Falu BS sålde den vinnande lotten och för det belönades även klubben med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet. 

Nu är vi långt från Tipsextra...  Premier Legaue i TV serveras  vid tio supersöndagar med  välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.

– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.