117 svenskar hoppas på fransk charm

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Att svenska olympiska kommitténs, SOK:s, krav är hårda, stundtals alltför hårda, har många ledare vittnat om. När nu OS går nästan på hemmaplan hade det känts mer naturligt att ta ut ännu fler än färre svenska idrottare. Att se och lära på plats är en av de viktigaste hörnstenarna i unga idrottares utbildning och att därför få följa med till Paris utan krav att ta en medalj, hade känts vettigt. Ur en elitsatsande vinkel.

SOK:s truppchef för OS 2024 Peter Reinebo visade uder en en pressträff på onsdagen att han har en stark tilltro till 117 atleter vidi OS i Paris. Foto: Magnus Lejhall / TT

SOK som nu presenterat sin trupp på 117 aktiva hävdar att truppen är större och bättre än i Tokyo och man har därför höjt ambitionen, från nio svenska medaljer till tio, gärna av ädlaste valör. SOK hävdar också att elitidrotten vässats gentemot konkurrenterna, ett i så fall efterlängtat besked.

Mmycket att dela på

Men trots den rekordstora truppen gnisslar det på sina håll.

Sverige är ett litet land och därför borde samarbetet, och därmed kravställandet, mellan viktiga idrottsorganisationer, som SOK, och ex Friidrottsförbundet, kunna fungera gnisselfritt. Men helt problemfritt är tydligen inte relationerna. Är svensk idrott felaktigt uppbyggd i det samhälle vi har i Sverige idag? Med både ett RF(Riksidrottsförbundet) och förbund med elitsatsande sidoorganisationer (t ex Svenska Fotbollförbundet och SEF, Svensk Elitfotboll), därtill barn- och ungdomsidrott där man inte får tävla alls.

 Det är många som ska dela på uppmärksamheten, och såväl politiskt som ekonomiskt stöd.

Borde fördela arbetet bättre

Om SOK anser sig ha hittat nyckeln för hur elitsatsningen ska se ut, hur sponsorer ska lockas och hur uttagningar ska gå till vore ett alternativ att fördela alla ansträngningar och arbete mera uttalat mellan RF och SOK. väg att fördela Att SOK tar över elitsatsningen och RF tar ansvar breddidrotten?

Det är en fråga som behöver diskuteras för svensk idrotts skull. Och svensk folkhälsa inte minst.

SOK:s 117 personer starka OS-trupp som ska ge Sverige tio medaljer, helst i guldvalörer är stor men kan fortfarande bli större. Och det känns kanske ändå lite positivt att truppen kan fortsätta att växa, trots kostnaden på runt 100 miljoner kronor.

 Andreas Almgrens besked att han endast deltar på 5 000 m och inte 10 000 på grund av skenbens-känningar är ett avbräck för medaljhoppen, men andra idrottare kan överraska på friidrottssidan. Saknas gör dock Maja Nilsson, att inte ta ut den unga höjdhopparen känns onödigt snålt och gynnar inte den svenska elitidrotten som SOK säger sig värna om.

 De får inte följa med

Tittar man på listan över aktiva idrottare slås man av att det också saknas manliga brottare. De brukar alltid göra bra resultat, men i år har de haft otur i matchlottning och snubblat på målsnöret för en OS-plats. I stället är SOK:s två topp-och talangbrottare, Johanna Lindberg och Jonna Malmgren med. 

Diskuskastaren Simon Pettersson, som tog silver senast i OS, har som väntat inte funnit nåd inför Paris. Tränarens betydelse för idrottaren kan inte nog framhållas och blir extra synlig vid stora mästerskap. Utan Vesteinn Hafsteinsson blev det inga bra kast från Pettersson, och ingen OS-biljett.

 Det är mycket idrott den här sommaren och än är fotbolls-EM inte slutspelat. Mitt bland alla matcher finns politiska mörka krafter i bakgrunden, både i arrangörslandet Tyskland och i OS-landet Frankrike. Mörka krafter kan mycket väl ha tagit över majoriteten i parlamentet i Frankrike när OS i Paris startar. Hur det påverkar spelen är svårt att sia om idag, valet är inte klart än. Frankrike och Paris har lagt ner miljardkostnader på ombyggnader, tillbyggnader och rening av Seine, vilket bäddar för succé. Men fransk mystik och Paris atmosfär kan inte rädda politik som för tankarna på 30-talets Europa.

Med tanke på många diktaturers sportwashing under de senaste stora mästerskapen i både fotboll och OS, känns devisen "idrott och politik hör inte ihop" långt bort. 

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Svensk fotbolls 24 distrikt samlas i höst för en unik konferens, dit ordföranden Fredrik Reinfeldt inte är inbjuden, däremot anställda på förbundskansliet i Solna välkomna.
Fotbollskanalens chefredaktör Olof Lundh berättar i en krönika om missnöje och frustration inom fotbollen, och där vittnesmål ondgör sig över den förre statsministerns otillräcklighet och frånvaro. Ja, det är låga odds på att Reinfeldt blir omvald vid 2025 års stämma, om han ens väljer att kandidera.

Hur klarar vi sportens, idrotten och friluftslivets efterfrågan på utrustning och exempelvis snö på miljömässigt hållbart sätt när klimatet blir varmare? Det är ett av många fokus i Mittuniversitetets Sports Tech Research Centers nya hållbarhetsprojekt ”Flerdimensionell hållbarhet”.

Projektet, som beviljats drygt 10 miljoner kronor från Tillväxtverket, och omsluter totalt cirka 20 miljoner kronor, ska pågå till 2026 och har som mål att bidra till regional och lokal utveckling. 

Nu är främsta idrottsstaden utsedd. Av en 50-mannajury.  Och resultatet – ja, det förutsåg du också. Göteborg är främst, förstås.För tid och evighet var man nära att tillägga.Valet var inte det minsta överraskande.Göteborg är Sveriges bästa idrottsstad 2024 - för.femte gången sedan starten 2011.  Och Partille är tvåa

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.