117 svenskar hoppas på fransk charm

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Att svenska olympiska kommitténs, SOK:s, krav är hårda, stundtals alltför hårda, har många ledare vittnat om. När nu OS går nästan på hemmaplan hade det känts mer naturligt att ta ut ännu fler än färre svenska idrottare. Att se och lära på plats är en av de viktigaste hörnstenarna i unga idrottares utbildning och att därför få följa med till Paris utan krav att ta en medalj, hade känts vettigt. Ur en elitsatsande vinkel.

SOK:s truppchef för OS 2024 Peter Reinebo visade uder en en pressträff på onsdagen att han har en stark tilltro till 117 atleter vidi OS i Paris. Foto: Magnus Lejhall / TT

SOK som nu presenterat sin trupp på 117 aktiva hävdar att truppen är större och bättre än i Tokyo och man har därför höjt ambitionen, från nio svenska medaljer till tio, gärna av ädlaste valör. SOK hävdar också att elitidrotten vässats gentemot konkurrenterna, ett i så fall efterlängtat besked.

Mmycket att dela på

Men trots den rekordstora truppen gnisslar det på sina håll.

Sverige är ett litet land och därför borde samarbetet, och därmed kravställandet, mellan viktiga idrottsorganisationer, som SOK, och ex Friidrottsförbundet, kunna fungera gnisselfritt. Men helt problemfritt är tydligen inte relationerna. Är svensk idrott felaktigt uppbyggd i det samhälle vi har i Sverige idag? Med både ett RF(Riksidrottsförbundet) och förbund med elitsatsande sidoorganisationer (t ex Svenska Fotbollförbundet och SEF, Svensk Elitfotboll), därtill barn- och ungdomsidrott där man inte får tävla alls.

 Det är många som ska dela på uppmärksamheten, och såväl politiskt som ekonomiskt stöd.

Borde fördela arbetet bättre

Om SOK anser sig ha hittat nyckeln för hur elitsatsningen ska se ut, hur sponsorer ska lockas och hur uttagningar ska gå till vore ett alternativ att fördela alla ansträngningar och arbete mera uttalat mellan RF och SOK. väg att fördela Att SOK tar över elitsatsningen och RF tar ansvar breddidrotten?

Det är en fråga som behöver diskuteras för svensk idrotts skull. Och svensk folkhälsa inte minst.

SOK:s 117 personer starka OS-trupp som ska ge Sverige tio medaljer, helst i guldvalörer är stor men kan fortfarande bli större. Och det känns kanske ändå lite positivt att truppen kan fortsätta att växa, trots kostnaden på runt 100 miljoner kronor.

 Andreas Almgrens besked att han endast deltar på 5 000 m och inte 10 000 på grund av skenbens-känningar är ett avbräck för medaljhoppen, men andra idrottare kan överraska på friidrottssidan. Saknas gör dock Maja Nilsson, att inte ta ut den unga höjdhopparen känns onödigt snålt och gynnar inte den svenska elitidrotten som SOK säger sig värna om.

 De får inte följa med

Tittar man på listan över aktiva idrottare slås man av att det också saknas manliga brottare. De brukar alltid göra bra resultat, men i år har de haft otur i matchlottning och snubblat på målsnöret för en OS-plats. I stället är SOK:s två topp-och talangbrottare, Johanna Lindberg och Jonna Malmgren med. 

Diskuskastaren Simon Pettersson, som tog silver senast i OS, har som väntat inte funnit nåd inför Paris. Tränarens betydelse för idrottaren kan inte nog framhållas och blir extra synlig vid stora mästerskap. Utan Vesteinn Hafsteinsson blev det inga bra kast från Pettersson, och ingen OS-biljett.

 Det är mycket idrott den här sommaren och än är fotbolls-EM inte slutspelat. Mitt bland alla matcher finns politiska mörka krafter i bakgrunden, både i arrangörslandet Tyskland och i OS-landet Frankrike. Mörka krafter kan mycket väl ha tagit över majoriteten i parlamentet i Frankrike när OS i Paris startar. Hur det påverkar spelen är svårt att sia om idag, valet är inte klart än. Frankrike och Paris har lagt ner miljardkostnader på ombyggnader, tillbyggnader och rening av Seine, vilket bäddar för succé. Men fransk mystik och Paris atmosfär kan inte rädda politik som för tankarna på 30-talets Europa.

Med tanke på många diktaturers sportwashing under de senaste stora mästerskapen i både fotboll och OS, känns devisen "idrott och politik hör inte ihop" långt bort. 

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Den femte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Per-Ola Kullberg från Rydsgård vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Rydsgårds AIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även de med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet.

”Per-Ola är ledare för ett av våra tjejlag, så jag fick veta att både han och föreningen hade vunnit nästan direkt i fredags”, säger en glad Håkan Palm, Ungdomsansvarig Rydsgårds AIF.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.