Nu avgår ordföranden också
Det är verkligen svårt att veta vad som är hönan eller ägget i den infekterade strid som uppenbarligen pågår inom Svenska Skidförbundets styrelse. Jag skriver uppenbarligen, för det finns ingen antydan till striden på Skidförbundets hemsida, än mindre i den nyligen upprättade styrelsebloggen.
Däremot stoltserar Aftonbladet med att man avslöjat tidernas skandal, medan SVT intervjuat avgående ordförande Karin Mattsson som beklagar det som hänt; https://www.svt.se/sport/vintersport/svenska-skidforbundets-vice-ordforande-stefan-bessman-polisanmalde-styrelsekollega-men-polisen-lade-ner-arendet-direkt.
Att ett brev betyder mycket, även i digital form, verkar dock vara klart.
Och frågan är om ledamoten i Svenska skidförbundets styrelse Lisa Åberg ångrar mejlet hon vidarebefordrade till sin ordförande i våras. Eller om hon som förhållandevis nyvald ledamot helt enkelt missat att "läsa" styrelsespelet, och därför nu är helt ifrågasatt. Och anmäld till Riksidrottsnämnden av styrelsens vice ordförande Stefan Bessman, som också polisanmält sin styrelsekollega för olaga hot. En anmälan som polisen enligt uppgift lämnade utan åtgärd.
Ett ynka mess...
Rörigt? Absolut. Jobbigt? Utan tvekan. Men frågan är väl vem det är mest jobbigt för?
Låt oss ta det från början. Ledamot Åberg fick ta emot ett mejl från en person som hade synpunkter på vad Stefan Bessman skrivit i kommentarsfältet på ett facebookkonto. Hon vidarebefordrade mejlet till sin ordförande, men anonymiserade avsändaren, som enligt uppgift avslutade sitt mejl med att Bessman borde neutraliseras. Detta skedde i vintras. Fyra månader senare anmälde Bessman Åberg till Riksidrottsnämnden. Däremellan ska Åberg under en distriktsordförandekonferens blivit uppmanad att lämna sin post i förbundsstyrelsen. Och för bara några veckor sen meddelade Karin Mattsson att hon överraskande inte ställer upp för omval, trots att hon nyligen valts in i FIS styrelse.
Jag har suttit i många styrelser, också idrottsditon. Ibland är det jobbigt, men oftast är det väldigt roligt och framförallt meningsfullt, att arbeta både kort-och långsiktigt, för verksamhetens/idrottens och därmed utövarnas bästa. Ibland har valberedningen berättat allt bakomliggande i den styrelse man föreslås till, ibland slås man av ett arbetssätt man inte helt sympatiserar med. Då får man avgå, för sin egen personliga skull. För arbetssätt skiljer sig oerhört mycket mellan olika styrelser, den saken är helt klar. Ibland är det högt i tak, ibland väldigt lågt.
Jag vet inte vad som ligger bakom kontroversen inom Svenska Skidförbundets styrelse. Om det är brevet/mejlet som på något sätt ruckat styrelsens arbetssätt, eller om det är en maktstrid där någon känner sig trampad på tårna, eller vad det kan vara.
Men sett ur ett kommunikationsperspektiv är det:
- märkligt att förbundet inte kommenterat striden på sin hemsida och skrivit "sin sanning", vilket är kutym. Håll alltid i rodret när det gäller kommunikationen så att innehållet inte kommer ur fel kurs.
- märkligt att man verkar ha en styrelse där man anmäler varandra till oberoende instanser istället för att prata med varandra
- märkligt att styrelsen inte verkar ha en kommunikationspolicy där man klart och tydligt har uttalat vem som ska uttala sig för media och externt, och att detta förstås omfattar även kommentarer på konton på facebook.
Träffas på förbundsmötet
Om en månad är det förbundsmöte, då inte bara en ny ordförande efter Mattsson ska väljas utan också tre nya ordinarie ledamöter, samt eventuellt också en ersättare för Åberg, som är vald till 2026.
Dagarna efter kommer Riksidrottsnämndens utlåtande. Ska bli spännande att se vad det står där.
Mest lästa just nu
Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.
Mötesordförande var Ola Johansson, Gästrikland, och han vill tona ned frånvaron av SvFF
Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor.
Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.
De ställer upp för andra. De ställer upp för idrotten. De bjuder osjälviskt på stora delar av sin fritid för att framtidens svenska stjärnor – och för dem som aldrig kommer i närheten – ska kunna tävla i friidrott.
Och allt de får är en fika och en t-shirt. Om ens det…
Utan funktionärerna stannar idrotten
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.
Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl
Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott? Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.
Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar