Nu avgår ordföranden också

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är verkligen svårt att veta vad som är hönan eller ägget i den infekterade strid som uppenbarligen pågår inom Svenska Skidförbundets styrelse. Jag skriver uppenbarligen, för det finns ingen antydan till striden på Skidförbundets hemsida, än mindre i den nyligen upprättade styrelsebloggen.

I skidförbundet tycks många ha fått bakhalt. inte undra på att mycket känns jobbigt.

Däremot stoltserar Aftonbladet med att man avslöjat tidernas skandal, medan SVT intervjuat avgående ordförande Karin Mattsson som beklagar det som hänt; https://www.svt.se/sport/vintersport/svenska-skidforbundets-vice-ordforande-stefan-bessman-polisanmalde-styrelsekollega-men-polisen-lade-ner-arendet-direkt.

Att ett brev betyder mycket, även i digital form, verkar dock vara klart.

 

Och frågan är om ledamoten i Svenska skidförbundets styrelse Lisa Åberg ångrar mejlet hon vidarebefordrade till sin ordförande i våras. Eller om hon som förhållandevis nyvald ledamot helt enkelt missat att "läsa" styrelsespelet, och därför nu är helt ifrågasatt. Och anmäld till Riksidrottsnämnden av styrelsens vice ordförande Stefan Bessman, som också polisanmält sin styrelsekollega för olaga hot. En anmälan som polisen enligt uppgift lämnade utan åtgärd.

Ett ynka mess...

Rörigt? Absolut. Jobbigt? Utan tvekan. Men frågan är väl vem det är mest jobbigt för?

Låt oss ta det från början. Ledamot Åberg fick ta emot ett mejl från en person som hade synpunkter på vad Stefan Bessman skrivit i kommentarsfältet på ett  facebookkonto. Hon vidarebefordrade mejlet till sin ordförande, men anonymiserade avsändaren, som enligt uppgift avslutade sitt mejl med att Bessman borde neutraliseras. Detta skedde i vintras. Fyra månader senare anmälde Bessman Åberg till Riksidrottsnämnden. Däremellan ska Åberg under en distriktsordförandekonferens blivit uppmanad att lämna sin post i förbundsstyrelsen. Och för bara några veckor sen meddelade Karin Mattsson att hon överraskande inte ställer upp för omval, trots att hon nyligen valts in i FIS styrelse.

Jag har suttit i många styrelser, också idrottsditon. Ibland är det jobbigt, men oftast är det väldigt roligt och framförallt meningsfullt, att arbeta  både kort-och långsiktigt, för verksamhetens/idrottens och därmed utövarnas bästa. Ibland har valberedningen berättat allt bakomliggande i den styrelse man föreslås till, ibland slås man av ett arbetssätt man inte helt sympatiserar med. Då får man avgå, för sin egen personliga skull. För arbetssätt skiljer sig oerhört mycket mellan olika styrelser, den saken är helt klar. Ibland är det högt i tak, ibland väldigt lågt.

Jag vet inte vad som ligger bakom kontroversen inom Svenska Skidförbundets styrelse. Om det är brevet/mejlet som på något sätt ruckat styrelsens arbetssätt, eller om det är en maktstrid där någon känner sig trampad på tårna, eller vad det kan vara. 

Men sett ur ett kommunikationsperspektiv är det:

  • märkligt att förbundet inte kommenterat striden på sin hemsida och skrivit "sin sanning", vilket är kutym. Håll alltid i rodret när det gäller kommunikationen så att innehållet inte kommer ur fel kurs. 
  • märkligt att man verkar ha en styrelse där man anmäler varandra till oberoende instanser istället för att prata med varandra
  • märkligt att styrelsen inte verkar ha en kommunikationspolicy där man klart och tydligt har uttalat vem som ska uttala sig för media och externt, och att detta förstås omfattar även kommentarer på konton på facebook.

Träffas på  förbundsmötet

Om en månad är det förbundsmöte, då inte bara en ny ordförande efter Mattsson ska väljas utan också tre nya ordinarie ledamöter, samt eventuellt också en ersättare för Åberg, som är vald till 2026. 

Dagarna efter kommer Riksidrottsnämndens utlåtande. Ska bli spännande att se vad det står där.

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det tidigare NHL-proffset och landslagsspelaren Henrik Zetterberg  blir investerare i Liveday – ett hightech- bolag som skapat enplattform för idrottsklubbar och arenabesökare.

- Bolaget har en spännande lösning och  jag vill vara en del av ett  nytänkande bolag, säger Henrik som numera bor utanför Helsingborg.

Skall Sverige och Danmark lyckas med det som Sverige, Danmark, Norge och Finland misslyckades med inför 2025, att få arrangera fotbolls-EM för damer? De hoppas fotbollsförbunden SvFF och DBU som vill arrangera det genom tiderna största EM för damer 2029 – något som satt fart på den danska debatten om att bygga fler stadion.

De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.

Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt  och tänker framför allt på åren 1975-91

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.