Att tro att pennalism utvecklar gruppen..!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Tror äldre lagkompisar på fullt allvar att deras yngre medspelare blir bättre av pennalism? Att det är bra för laget att unga spelare utsätts för gräsliga övergrepp i en "invigningsritual." Tror blundande ledare att det är bra och nyttigt för lagmoralen? 

Eller är det bara en hämnd från de äldre, och ledarna, för vad de själva utsatts för en gång, som yngre. "Det som inte knäcker, stärker."

Gruppen introduktion kan framstå som oskyldig, men snart blir det mera allvar och vissa personer drabbas hårdare och känner sig obekväma

Kulturlivet hade sitt Metoo, där slemgubbar och en mycket osund chefskultur avslöjades. Sporten har nu fått sitt eget Metoo, där det inte handlar om män som utsätter kvinnor för övergrepp, utan äldre manliga lagkompisar som utsätter yngre manliga spelare för vidrigheter. Med ledarnas goda minne.

Och man tänker bara "Men vad f-n!!" Vad kommer skiten ifrån?? 

Finns det på riktigt någon som tror att det är bra och stärker den unga spelaren att bli utsatt för övergrepp av sina "lagkompisar". 

Ett av mina barnbarn älskar idrott och framförallt bollsporter mer än allt annat i livet. Hens ögon lyser av glädje inför varje träning, varje match. Hen ligger på kvällarna och pratar strategier, studerar världsstjärnor och deras finter.

Min värsta mardröm nu efter Erik Granqvists starka avslöjande är att ljuset i hens ögon ska slockna. Att barnbarnet också kommer att utsättas för denna "invigning". För vad finns då kvar som får hens ögon att lysa på samma sätt?

Oförståeligt utnyttjande

Idrott för mig är gemenskap och glädje. Man gläds med varandra, man gläds över att bli svettig efter en hård träning, man gläds åt att lagkompisar blir bättre, att laget blir starkare, att man springer snabbare eller hoppar högre och längre än man gjort förut.

Glädje blir sorg om man inte platsar i laget, men bra föreningar och ledare ser till att man hittar glädjen i något annat.

Men mobbing och pennalism! Det har inte med idrott att göra.

Erik Granqvists starka berättelse förstärker Fredrik Backmans enastående trilogi om Björnstad, hur konkurrens mellan två städer eller samhällen verkligen kan bli något totalt destruktivt och dessutom utnyttjas av penningkåta investerare och politiker, utan moral.

Det är väl där vi är, om man exempelvis ser till fotbolls-VM i Qatar och ledarnas totala utnyttjande av arbetskraft och miljöförstöring. Eller varför inte i Champions League. 

Krävs fler visselblåsare

Visselblåsare blir allt mer nödvändiga för att skapa sans och balans i en värld som alldeles för ofta blundar för korruption och kriminalitet. Och pennalism.

All heder åt Erik Grankvist och hans mod. Och låt oss hoppas att hans berättelse startar den förändringsprocess som så väl behövs, för att idrott ska bli roligt igen. Och ljuset i ett barns ögon inte ska släckas.

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.