Vinst ändå i anspråkslös arena

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Hade verkligen herrarna accepterat det? Eller ens behövt fundera över att acceptera det? Nä jag tror inte det.

Världens högst rankade fotbollslandslag, de svenska damerna, spelar OS-kval, jämte turneringen Nations League. Första matchen spelades hemma mot Spanien, fyllda läktare, pompa och ståhej. Stort stöd från supportrarna!

Andra matchen spelas i en italiensk mycket liten stad nästan tre timmars bilresa söder om Rom - i en anspråslös arena...

Elin Rubensson i en närkamp i möttet medItalien på Teofilo Patini-arenan i Castel di Sangro, Italien. Foto: Jonas Ekströmer / TT


 Arenan tar enligt uppgift max 6 000 åskådare, ungefär lika många som bor i den mycket lilla staden. Svårt för supportrar att sluta upp, och en nonchalans som man knappast vet hur man ska kunna hantera utan att på riktigt bli lika arg som de spanska fotbollsspelarna efter den berömda kyssen.
Hur är det möjligt att ett lands fotbollsförbund, Italiens, kan med att behandla sitt landslag på det sättet? Hur kan förbundet med att behandla världens högst rankade damlag på detta sätt? Hur kan internationella fotbollsförbund acceptera att ett nationellt förbund behandlar sitt kvinnliga landslag och dess motståndare på det här sättet?

Hårresande skillnad

Det är faktiskt fullkomligt hårresande.
Och inget som ett manligt landslag någonsin skulle behöva finna sig i. Varken att spela i en pytteliten stad eller att spela utan tillgång till VAR. Men det måste damerna. Och det är mot den bakgrunden som ilskan över den nu sparkade spanske fotbollsbasen måste ses. Ilskan över att alltid vara satt på undantag, att alltid behöva slåss för sina självklara rättigheter, att behöva strejka och bli skitförbannad för att få sina helt självklara krav uppfyllda.
Sverige är starkt i detta. Landslaget är värt all beundran. Men att det verkligen sker utan att internationella förbund tar italienska förbundet i örat och säger ”ajabaja, skärpning” är en gåta.

Krav på TV-tittarna

Lika konstigt är Telia som ägare av TV4, kanalen som nu lägger ner det mesta av journalistiskt arbete och sparar in på sina stora tittarsuccéer. TV4Play, där matchen Italien -Sverige går, kräver att man är pluskund för att kunna se matchen. Enligt Telia är man just pluskund om man som jag köpt TV-paket från Telia som innehållit bla CMore, som ju också ägs av Telia genom TV4. När Cmore försvann, skulle man bli en pluskund på TV4 Play, sa Telia. Men den infon verkar inte gått fram.
Tack och lov att sportradion finns kvar som public service kanal. För som Telia behandlar sina TV-kunder finns det snart inga kvar. Och där har man bara sin egen inkompetens att skylla på.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen