2023 kan ändå bli bättre, tro det eller ej

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Jag önskar att jag inför 2023 på riktigt kunde känna att nu är det slut på korruption, falskspel och fusk inom Idrottsvärlden. Men tyvärr. Inte ens den mest naiva, där jag säkert ingår, kan tro att det blir så.

 För herrarna som styr världens idrott har fått alltför mycket smak på stora pengar, och länder som vill tvätta sina oljepengar, eller svarta pengar, har hittat en enkel väg att göra det. Så nej. Korruptionen kommer bestå, mutor och fusk likaså.

En rad nyval på ledande positioner i idrotts-Sverige ska ske efter nyår. Där behövs modiga personer.röst, likväl som RF gör det.

Finns det då inget att glädja sig åt? Idrott ska ju trots allt handla om glädje och lycka, prestationer och förstås nattsvart förtvivlan när saker och ting går åt skogen. Det är idrottens själ, det är det som fängslar och tjusar. Spänningen, där man som åskådare bara kan hoppas och heja, orken när man ska pressa den egna kroppen till stordåd, eller bara glädjen när det egna laget vinner eller man känner att det är underbart att få röra på sig, rent fysiskt.

Så mycket elände

2022 var ju inte bara korruptions-VM i Qatar, där världens fotbollsorganisation FIFA med rätta fick utstå spott och spe för sitt val, och där arrangörslandet självfallet själv fick stå vid skampålen för sin icke demokrati, sin korruption och sitt utnyttjande av fattiga människor.

 2022 var också året då vi svenskar fick se Nils van der Poel vinna OS-guld; där hopplandslaget tog både OS-guld, -silver och -brons; där herrlandslaget i handboll tog EM-guld, och där det stundtals kändes som vi var en världsnation i idrott igen, med Duplantis förstås, men också mängder av framgångsrika skidåkare i olika discipliner. Bland annat.

Och 2023 kommer inledas på bästa möjliga sätt, med Handbolls-VM på hemmaplan redan i januari. Och som om det inte räckte, för första gången arrangeras handbolls-VM under samma år för både damer och herrar och i samma land! För damerna i november-december, samarrangerat av Sverige, Danmark och Norge. Och mittimellan handbolls-VM, ett fotbolls-VM för damer i Australien och Nya Zeeland i sommar. Ett VM som inte är omgärdat av korruptionsskandaler, tack och lov.

Så kanske kan 2023 kännas lite bättre.

Men.

Efter 2022 finns det knappast någon som kan säga att idrott och politik inte hör ihop. Ryssland blev med rätta utfryst och utslängt från alla idrottssammanhang och ska självfallet inte släppas in i idrottsvärmen innan de slutat sitt krig mot Ukraina. Iranska folket och fotbollsspelare protesterade under VM mot moralpoliser och styrande sen en ung kvinna mist sitt liv för att hon haft sin täckande slöja lite fel. 

Idrotts-Sverige behöver modiga ledare

Fotbollsspelare fick inte visa sin demokratiska vilja och åsikt under VM; en armbindel för HBTQs rättigheter förbjöds av FIFA, och länder som ville gå emot straffades. OS i Kina blev en skräckvision av hur ett helt folk, och dess besökare, kontrolleras och styrs enligt makthavarnas vilja, utan demokrati så klart.

Så visst hör idrott och politik ihop. Infantino kommer att väljas om som Fifas fotbollsbas, för det finns ingen motkandidat. Ett land, jag säger ett, är tydligt emot, och då talar jag om Norge som därtill har en kvinnlig ordförande. Kanske man kan ta det som en fingervisning om hur Fotbolls-Sverige borde rösta, när Karl-Erik Nilssons mandat går ut i vår, och hans ersättare ska utses. Fotbolls-Sverige behöver en tydlig och modig röst, likväl som RF gör det.

Gott nytt år.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Den 152:a upplagan av golfens The Open var en svensk TV-klassiker redan innan förste svensk hade slagit ut på torsdagmorgonen.
Med direktsändningar i TV runt sju timmar dagligen torsdag-söndag innebär den här bevakningen ett nytt rekord.Och nu eggar tre svenskar varandra

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

I Sverige finns det runt en halv miljon aktiva golfentusiaster. Vad de gör de närmaste fyra dagarna råder det inget tvivel om.  Tro inte att de är på golfbanan, nej, de  tillbringar ett stort antal timmar framför TV:n.

British Open pågår i fyra dagar, timme efter timme.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.