2023 kan ändå bli bättre, tro det eller ej

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Jag önskar att jag inför 2023 på riktigt kunde känna att nu är det slut på korruption, falskspel och fusk inom Idrottsvärlden. Men tyvärr. Inte ens den mest naiva, där jag säkert ingår, kan tro att det blir så.

 För herrarna som styr världens idrott har fått alltför mycket smak på stora pengar, och länder som vill tvätta sina oljepengar, eller svarta pengar, har hittat en enkel väg att göra det. Så nej. Korruptionen kommer bestå, mutor och fusk likaså.

En rad nyval på ledande positioner i idrotts-Sverige ska ske efter nyår. Där behövs modiga personer.röst, likväl som RF gör det.

Finns det då inget att glädja sig åt? Idrott ska ju trots allt handla om glädje och lycka, prestationer och förstås nattsvart förtvivlan när saker och ting går åt skogen. Det är idrottens själ, det är det som fängslar och tjusar. Spänningen, där man som åskådare bara kan hoppas och heja, orken när man ska pressa den egna kroppen till stordåd, eller bara glädjen när det egna laget vinner eller man känner att det är underbart att få röra på sig, rent fysiskt.

Så mycket elände

2022 var ju inte bara korruptions-VM i Qatar, där världens fotbollsorganisation FIFA med rätta fick utstå spott och spe för sitt val, och där arrangörslandet självfallet själv fick stå vid skampålen för sin icke demokrati, sin korruption och sitt utnyttjande av fattiga människor.

 2022 var också året då vi svenskar fick se Nils van der Poel vinna OS-guld; där hopplandslaget tog både OS-guld, -silver och -brons; där herrlandslaget i handboll tog EM-guld, och där det stundtals kändes som vi var en världsnation i idrott igen, med Duplantis förstås, men också mängder av framgångsrika skidåkare i olika discipliner. Bland annat.

Och 2023 kommer inledas på bästa möjliga sätt, med Handbolls-VM på hemmaplan redan i januari. Och som om det inte räckte, för första gången arrangeras handbolls-VM under samma år för både damer och herrar och i samma land! För damerna i november-december, samarrangerat av Sverige, Danmark och Norge. Och mittimellan handbolls-VM, ett fotbolls-VM för damer i Australien och Nya Zeeland i sommar. Ett VM som inte är omgärdat av korruptionsskandaler, tack och lov.

Så kanske kan 2023 kännas lite bättre.

Men.

Efter 2022 finns det knappast någon som kan säga att idrott och politik inte hör ihop. Ryssland blev med rätta utfryst och utslängt från alla idrottssammanhang och ska självfallet inte släppas in i idrottsvärmen innan de slutat sitt krig mot Ukraina. Iranska folket och fotbollsspelare protesterade under VM mot moralpoliser och styrande sen en ung kvinna mist sitt liv för att hon haft sin täckande slöja lite fel. 

Idrotts-Sverige behöver modiga ledare

Fotbollsspelare fick inte visa sin demokratiska vilja och åsikt under VM; en armbindel för HBTQs rättigheter förbjöds av FIFA, och länder som ville gå emot straffades. OS i Kina blev en skräckvision av hur ett helt folk, och dess besökare, kontrolleras och styrs enligt makthavarnas vilja, utan demokrati så klart.

Så visst hör idrott och politik ihop. Infantino kommer att väljas om som Fifas fotbollsbas, för det finns ingen motkandidat. Ett land, jag säger ett, är tydligt emot, och då talar jag om Norge som därtill har en kvinnlig ordförande. Kanske man kan ta det som en fingervisning om hur Fotbolls-Sverige borde rösta, när Karl-Erik Nilssons mandat går ut i vår, och hans ersättare ska utses. Fotbolls-Sverige behöver en tydlig och modig röst, likväl som RF gör det.

Gott nytt år.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Leo Vegas grundades 2011 i Sverige och har sedan dess vuxit stadigt. Spelkoncernen har idag fler än 1 000 anställda över flera europeiska kontor med huvudkontori Stockholm medan den operativa staben verksamheten sker på Malta.
På lördagen avslöjades att Leo Vegas  har enats om ett nytt globalt partnerskap med italienska storklubben Inter och skat pryda dam- och herrlagens tränings- och uppvärmningströjor samt arenan San Siro.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.