2023 kan ändå bli bättre, tro det eller ej

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Jag önskar att jag inför 2023 på riktigt kunde känna att nu är det slut på korruption, falskspel och fusk inom Idrottsvärlden. Men tyvärr. Inte ens den mest naiva, där jag säkert ingår, kan tro att det blir så.

 För herrarna som styr världens idrott har fått alltför mycket smak på stora pengar, och länder som vill tvätta sina oljepengar, eller svarta pengar, har hittat en enkel väg att göra det. Så nej. Korruptionen kommer bestå, mutor och fusk likaså.

En rad nyval på ledande positioner i idrotts-Sverige ska ske efter nyår. Där behövs modiga personer.röst, likväl som RF gör det.

Finns det då inget att glädja sig åt? Idrott ska ju trots allt handla om glädje och lycka, prestationer och förstås nattsvart förtvivlan när saker och ting går åt skogen. Det är idrottens själ, det är det som fängslar och tjusar. Spänningen, där man som åskådare bara kan hoppas och heja, orken när man ska pressa den egna kroppen till stordåd, eller bara glädjen när det egna laget vinner eller man känner att det är underbart att få röra på sig, rent fysiskt.

Så mycket elände

2022 var ju inte bara korruptions-VM i Qatar, där världens fotbollsorganisation FIFA med rätta fick utstå spott och spe för sitt val, och där arrangörslandet självfallet själv fick stå vid skampålen för sin icke demokrati, sin korruption och sitt utnyttjande av fattiga människor.

 2022 var också året då vi svenskar fick se Nils van der Poel vinna OS-guld; där hopplandslaget tog både OS-guld, -silver och -brons; där herrlandslaget i handboll tog EM-guld, och där det stundtals kändes som vi var en världsnation i idrott igen, med Duplantis förstås, men också mängder av framgångsrika skidåkare i olika discipliner. Bland annat.

Och 2023 kommer inledas på bästa möjliga sätt, med Handbolls-VM på hemmaplan redan i januari. Och som om det inte räckte, för första gången arrangeras handbolls-VM under samma år för både damer och herrar och i samma land! För damerna i november-december, samarrangerat av Sverige, Danmark och Norge. Och mittimellan handbolls-VM, ett fotbolls-VM för damer i Australien och Nya Zeeland i sommar. Ett VM som inte är omgärdat av korruptionsskandaler, tack och lov.

Så kanske kan 2023 kännas lite bättre.

Men.

Efter 2022 finns det knappast någon som kan säga att idrott och politik inte hör ihop. Ryssland blev med rätta utfryst och utslängt från alla idrottssammanhang och ska självfallet inte släppas in i idrottsvärmen innan de slutat sitt krig mot Ukraina. Iranska folket och fotbollsspelare protesterade under VM mot moralpoliser och styrande sen en ung kvinna mist sitt liv för att hon haft sin täckande slöja lite fel. 

Idrotts-Sverige behöver modiga ledare

Fotbollsspelare fick inte visa sin demokratiska vilja och åsikt under VM; en armbindel för HBTQs rättigheter förbjöds av FIFA, och länder som ville gå emot straffades. OS i Kina blev en skräckvision av hur ett helt folk, och dess besökare, kontrolleras och styrs enligt makthavarnas vilja, utan demokrati så klart.

Så visst hör idrott och politik ihop. Infantino kommer att väljas om som Fifas fotbollsbas, för det finns ingen motkandidat. Ett land, jag säger ett, är tydligt emot, och då talar jag om Norge som därtill har en kvinnlig ordförande. Kanske man kan ta det som en fingervisning om hur Fotbolls-Sverige borde rösta, när Karl-Erik Nilssons mandat går ut i vår, och hans ersättare ska utses. Fotbolls-Sverige behöver en tydlig och modig röst, likväl som RF gör det.

Gott nytt år.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.