2023 kan ändå bli bättre, tro det eller ej

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Jag önskar att jag inför 2023 på riktigt kunde känna att nu är det slut på korruption, falskspel och fusk inom Idrottsvärlden. Men tyvärr. Inte ens den mest naiva, där jag säkert ingår, kan tro att det blir så.

 För herrarna som styr världens idrott har fått alltför mycket smak på stora pengar, och länder som vill tvätta sina oljepengar, eller svarta pengar, har hittat en enkel väg att göra det. Så nej. Korruptionen kommer bestå, mutor och fusk likaså.

En rad nyval på ledande positioner i idrotts-Sverige ska ske efter nyår. Där behövs modiga personer.röst, likväl som RF gör det.

Finns det då inget att glädja sig åt? Idrott ska ju trots allt handla om glädje och lycka, prestationer och förstås nattsvart förtvivlan när saker och ting går åt skogen. Det är idrottens själ, det är det som fängslar och tjusar. Spänningen, där man som åskådare bara kan hoppas och heja, orken när man ska pressa den egna kroppen till stordåd, eller bara glädjen när det egna laget vinner eller man känner att det är underbart att få röra på sig, rent fysiskt.

Så mycket elände

2022 var ju inte bara korruptions-VM i Qatar, där världens fotbollsorganisation FIFA med rätta fick utstå spott och spe för sitt val, och där arrangörslandet självfallet själv fick stå vid skampålen för sin icke demokrati, sin korruption och sitt utnyttjande av fattiga människor.

 2022 var också året då vi svenskar fick se Nils van der Poel vinna OS-guld; där hopplandslaget tog både OS-guld, -silver och -brons; där herrlandslaget i handboll tog EM-guld, och där det stundtals kändes som vi var en världsnation i idrott igen, med Duplantis förstås, men också mängder av framgångsrika skidåkare i olika discipliner. Bland annat.

Och 2023 kommer inledas på bästa möjliga sätt, med Handbolls-VM på hemmaplan redan i januari. Och som om det inte räckte, för första gången arrangeras handbolls-VM under samma år för både damer och herrar och i samma land! För damerna i november-december, samarrangerat av Sverige, Danmark och Norge. Och mittimellan handbolls-VM, ett fotbolls-VM för damer i Australien och Nya Zeeland i sommar. Ett VM som inte är omgärdat av korruptionsskandaler, tack och lov.

Så kanske kan 2023 kännas lite bättre.

Men.

Efter 2022 finns det knappast någon som kan säga att idrott och politik inte hör ihop. Ryssland blev med rätta utfryst och utslängt från alla idrottssammanhang och ska självfallet inte släppas in i idrottsvärmen innan de slutat sitt krig mot Ukraina. Iranska folket och fotbollsspelare protesterade under VM mot moralpoliser och styrande sen en ung kvinna mist sitt liv för att hon haft sin täckande slöja lite fel. 

Idrotts-Sverige behöver modiga ledare

Fotbollsspelare fick inte visa sin demokratiska vilja och åsikt under VM; en armbindel för HBTQs rättigheter förbjöds av FIFA, och länder som ville gå emot straffades. OS i Kina blev en skräckvision av hur ett helt folk, och dess besökare, kontrolleras och styrs enligt makthavarnas vilja, utan demokrati så klart.

Så visst hör idrott och politik ihop. Infantino kommer att väljas om som Fifas fotbollsbas, för det finns ingen motkandidat. Ett land, jag säger ett, är tydligt emot, och då talar jag om Norge som därtill har en kvinnlig ordförande. Kanske man kan ta det som en fingervisning om hur Fotbolls-Sverige borde rösta, när Karl-Erik Nilssons mandat går ut i vår, och hans ersättare ska utses. Fotbolls-Sverige behöver en tydlig och modig röst, likväl som RF gör det.

Gott nytt år.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Med en begränsad budget på 18 miljoner kr har Stockholms Golfklubb lyckats ta hem priset för världens bästa banrestaurering 2022 på Golf Inc Summit i Kalifornien.

Klubbchefen Jonas Widegren och banarkitekten Christian Lundin fick varma applåder när de gick upp på scenen inför 300 beslutsfattare i golfvärlden häromdagen. Många förvånades över klubbens begränsade budget för restaureringen.

 I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen