Hur resonerar fansen, egentligen?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Visst är det ändå märkligt. Att det i dagens samhälle, med all teknik och kunskap som finns, är det så otroligt omöjligt att upptäcka insmugglade bengaler på fotbollsarenor. Ingen hittar dom, och när det så börjar brinna blir alla så himla förvånade.

Röken väller in och förstör matchen. Vad är behållningen för fansen? Foto:Johan Nilsson, TT

Johan Elmander som bisittare i radiosporten har varit enastående hela säsongen. Han bidrar med all sin kunskap om fotboll, men har också kloka åsikter om mycket annat. I söndags under matchen MFF-Elfsborg blev han skogstokig över bränder och bengaler. Med all rätt. Hur kan det vara ok att en final, som det ju faktiskt var, i fotbollsallsvenskan, inte kommer igång med andra halvlek på över en timme för att ” supporters” eldar på läktaren.

Inte lika roligt utan rök...

Jag menar, det kan inte vara så himla svårt att upptäcka insmugglade bengaler och kolla igenom väskor osv vid entréerna. Vad är det som går fel, varför funkar det inte? Varför ska publik som betalar dyra pengar för sin biljetter, behöva sitta och vänta över en timme för att matchen ska fortsätta?

Åh, ” alla” försvarar publiken och supporters, ” utan dom skulle inte matcherna vara lika roliga”. Nä det stämmer. Men då tror jag att ”alla” i första hand tänker på ramsorna, de smarta ordvalen, stödet till det egna laget. Inte bengaler, bränder, uppeldade skyddsnät, skrämda barn.

I år slog publiksnittet alla rekord i fotbollsallsvenskan, över tio tusen pers på matcherna. Det är imponerande. Frågan är väl hur stor publiken varit om man inte hade behövt vara rädd för bränder och raketer när man gick på matcherna. Om man inte behövt oroa sig för att inte kunna komma hem i tid för att avlösa barnvakter eller hinna med sista bussen för att några personer tyckte det var kul att vara ”coola på supporterläktaren…sannolikt större.

Porta syndarna

Supportrarna är arga på polisen. Polisen är arga på supportrarna för att de bryter mot lagen. Klubbarna verkar stå helt handfallna när det gäller att porta en del av de som kallar sig supporters. Undantag finns förstås.

Men allvarligt. Är det inte dags att till kommande säsong försöka lösa det här? Andra ligor och länder klara det ju, mycket större länder, större ligor. Varför inte Sverige? Våra problem är egentligen mindre. Eller borde vara det.

Så kom igen nu! Prata med varandra. Dialog. Lös problemen. För allas vår skull.

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Svenska  Fransesco Zet hörde till favoriterna i Elitloppet och hade en efterlängtad revansch och de fem segermiljonerna  i sikte. Inledningen stärkte förväntningarna, kusken Örjan Kihlström styrde till till spets och tränaren Daniel Reden log, Men franska Horsy Dream stod för en våldsam speed och var särklassig. ” Det  var som ett jetplan kom, som Örjan Kihlström kommenterade avgörandet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.