Hur resonerar fansen, egentligen?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Visst är det ändå märkligt. Att det i dagens samhälle, med all teknik och kunskap som finns, är det så otroligt omöjligt att upptäcka insmugglade bengaler på fotbollsarenor. Ingen hittar dom, och när det så börjar brinna blir alla så himla förvånade.

Röken väller in och förstör matchen. Vad är behållningen för fansen? Foto:Johan Nilsson, TT

Johan Elmander som bisittare i radiosporten har varit enastående hela säsongen. Han bidrar med all sin kunskap om fotboll, men har också kloka åsikter om mycket annat. I söndags under matchen MFF-Elfsborg blev han skogstokig över bränder och bengaler. Med all rätt. Hur kan det vara ok att en final, som det ju faktiskt var, i fotbollsallsvenskan, inte kommer igång med andra halvlek på över en timme för att ” supporters” eldar på läktaren.

Inte lika roligt utan rök...

Jag menar, det kan inte vara så himla svårt att upptäcka insmugglade bengaler och kolla igenom väskor osv vid entréerna. Vad är det som går fel, varför funkar det inte? Varför ska publik som betalar dyra pengar för sin biljetter, behöva sitta och vänta över en timme för att matchen ska fortsätta?

Åh, ” alla” försvarar publiken och supporters, ” utan dom skulle inte matcherna vara lika roliga”. Nä det stämmer. Men då tror jag att ”alla” i första hand tänker på ramsorna, de smarta ordvalen, stödet till det egna laget. Inte bengaler, bränder, uppeldade skyddsnät, skrämda barn.

I år slog publiksnittet alla rekord i fotbollsallsvenskan, över tio tusen pers på matcherna. Det är imponerande. Frågan är väl hur stor publiken varit om man inte hade behövt vara rädd för bränder och raketer när man gick på matcherna. Om man inte behövt oroa sig för att inte kunna komma hem i tid för att avlösa barnvakter eller hinna med sista bussen för att några personer tyckte det var kul att vara ”coola på supporterläktaren…sannolikt större.

Porta syndarna

Supportrarna är arga på polisen. Polisen är arga på supportrarna för att de bryter mot lagen. Klubbarna verkar stå helt handfallna när det gäller att porta en del av de som kallar sig supporters. Undantag finns förstås.

Men allvarligt. Är det inte dags att till kommande säsong försöka lösa det här? Andra ligor och länder klara det ju, mycket större länder, större ligor. Varför inte Sverige? Våra problem är egentligen mindre. Eller borde vara det.

Så kom igen nu! Prata med varandra. Dialog. Lös problemen. För allas vår skull.

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen