En spelrobot skulle garantera stora vinster

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Den svenska godkända spelmarknaden omsatte år 2022 27,4 miljarder kronor. 88 bolag är godkända för den svenska spelmarknaden, 68 av dem för onlinespel. Man kan tycka att denna enorma mängd spelbolag borde räcka för att tillfredsställa alla spelbehov man kan tänkas ha. 

Men att så inte är fallet visar ett brottmål som just nu avhandlas i Malmö tingsrätt, och som DN:s förträfflige journalist Jens Littorin uppmärksammat.

134 målsägare har stämt bolaget Kambua på 50 miljoner kronor för uteblivna betalningar och rent svindleri. 

Det hela handlar om ett klassiskt pyramidspel, enligt åklagaren som nu åtalar. En nu 62-årig man har varit säljaren, fler svenska tidigare idrottsstjärnor som Tomas Brolin och J-O Waldner har varit reklampelare för bolaget, och många människor har lurats in i att tro att en spelrobot  garanterar en vinst, på sikt. 

Skattekrav, men tilläts fortsätta

Bolagets seriositet har varit ifrågasatt från början, och Kambua fick redan 2019 skattekrav på 19 miljoner kronor. Men det hindrade inte verksamheten att fortsätta ytterligare flera år, med ingångna och nya avtal. Två år tidigare presenterades exempelvis bolaget som huvudsponsor till Kalmar HC, ett hockeylag i division 2 med större ambitioner än plånbok.

Klubbledningen blev bländad, köpte på sig massor med bra spelare, och var på väg att kvala in i Hockeyallsvenskan. Men sen sprack bubblan, pengar fanns inte, och Kalmar HC har de senaste åren arbetat hårt med att bygga en ny anpassad organisation och att skapa nytt förtroende för sitt varumärke med en helt ny ledning och styrelse.

Verkar det för bra för att vara sant. Så är det sannolikt det. 

Och så troligtvis även den här gången. Några vinster har inte utbetalats i den utsträckning som lovats, och många människor, bland annat de 134 målsägandena, har förlorat stora summor pengar på att betala in pengar i systemet och värva fler "medlemmar" som också ska betala in pengar.

Rent svindleri

Vilket ju är grundidén med ett klassiskt pyramidspel. Pengar finns inte, utan bygger på att man hittar medlemmar som betalar in pengar, och så får man som värvare en del av pengarna. Rent svindleri således.

Men "allt går att sälja med mördande reklam" som Ulf Peter Olrog skrev redan 1948, och så även pyramidspel.  

Förhandlingarna vid Malmö tingsrätt pågår fortfarande.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Fotbollsförbundet bygger om och gör det med besked.

Planerna på en ny organisation presenterades på onsdagen och då framkom att förre landslagsmannnen  Kim Källstöm blir Fotbollschef och smålänningen  Henrik Landén stabschef i en ny central roll.. Därtill blir det en sammanslagning av Marknad och Kommunikation.

Du slår för långt, Ludvig! Golfvärldens svenska stjärnskott, Eslövs Ludvig Åberg, 24 år, och rankad 32 i världen, tillhör den kategori spelare som drabbas hårdast av torsdagens besked -   att golfbollen (!) ska modifieras och ges egenskaper som begränsar längden på bollen färd mot hål.


För Ludvig, som tillhör proffstourens mest långslående, innebär beskedet att han tappar 15-20 meter på en drive. För amatörer, och hobbygolfaren, blir skillnaden betydligt mindre

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen