En spelrobot skulle garantera stora vinster

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Den svenska godkända spelmarknaden omsatte år 2022 27,4 miljarder kronor. 88 bolag är godkända för den svenska spelmarknaden, 68 av dem för onlinespel. Man kan tycka att denna enorma mängd spelbolag borde räcka för att tillfredsställa alla spelbehov man kan tänkas ha. 

Men att så inte är fallet visar ett brottmål som just nu avhandlas i Malmö tingsrätt, och som DN:s förträfflige journalist Jens Littorin uppmärksammat.

134 målsägare har stämt bolaget Kambua på 50 miljoner kronor för uteblivna betalningar och rent svindleri. 

Det hela handlar om ett klassiskt pyramidspel, enligt åklagaren som nu åtalar. En nu 62-årig man har varit säljaren, fler svenska tidigare idrottsstjärnor som Tomas Brolin och J-O Waldner har varit reklampelare för bolaget, och många människor har lurats in i att tro att en spelrobot  garanterar en vinst, på sikt. 

Skattekrav, men tilläts fortsätta

Bolagets seriositet har varit ifrågasatt från början, och Kambua fick redan 2019 skattekrav på 19 miljoner kronor. Men det hindrade inte verksamheten att fortsätta ytterligare flera år, med ingångna och nya avtal. Två år tidigare presenterades exempelvis bolaget som huvudsponsor till Kalmar HC, ett hockeylag i division 2 med större ambitioner än plånbok.

Klubbledningen blev bländad, köpte på sig massor med bra spelare, och var på väg att kvala in i Hockeyallsvenskan. Men sen sprack bubblan, pengar fanns inte, och Kalmar HC har de senaste åren arbetat hårt med att bygga en ny anpassad organisation och att skapa nytt förtroende för sitt varumärke med en helt ny ledning och styrelse.

Verkar det för bra för att vara sant. Så är det sannolikt det. 

Och så troligtvis även den här gången. Några vinster har inte utbetalats i den utsträckning som lovats, och många människor, bland annat de 134 målsägandena, har förlorat stora summor pengar på att betala in pengar i systemet och värva fler "medlemmar" som också ska betala in pengar.

Rent svindleri

Vilket ju är grundidén med ett klassiskt pyramidspel. Pengar finns inte, utan bygger på att man hittar medlemmar som betalar in pengar, och så får man som värvare en del av pengarna. Rent svindleri således.

Men "allt går att sälja med mördande reklam" som Ulf Peter Olrog skrev redan 1948, och så även pyramidspel.  

Förhandlingarna vid Malmö tingsrätt pågår fortfarande.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UK satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har man minskat sina energikostnader betydligt genom den kombinerade satsning på ny belysning, solceller och elbilsladdning.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.