En spelrobot skulle garantera stora vinster

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Den svenska godkända spelmarknaden omsatte år 2022 27,4 miljarder kronor. 88 bolag är godkända för den svenska spelmarknaden, 68 av dem för onlinespel. Man kan tycka att denna enorma mängd spelbolag borde räcka för att tillfredsställa alla spelbehov man kan tänkas ha. 

Men att så inte är fallet visar ett brottmål som just nu avhandlas i Malmö tingsrätt, och som DN:s förträfflige journalist Jens Littorin uppmärksammat.

134 målsägare har stämt bolaget Kambua på 50 miljoner kronor för uteblivna betalningar och rent svindleri. 

Det hela handlar om ett klassiskt pyramidspel, enligt åklagaren som nu åtalar. En nu 62-årig man har varit säljaren, fler svenska tidigare idrottsstjärnor som Tomas Brolin och J-O Waldner har varit reklampelare för bolaget, och många människor har lurats in i att tro att en spelrobot  garanterar en vinst, på sikt. 

Skattekrav, men tilläts fortsätta

Bolagets seriositet har varit ifrågasatt från början, och Kambua fick redan 2019 skattekrav på 19 miljoner kronor. Men det hindrade inte verksamheten att fortsätta ytterligare flera år, med ingångna och nya avtal. Två år tidigare presenterades exempelvis bolaget som huvudsponsor till Kalmar HC, ett hockeylag i division 2 med större ambitioner än plånbok.

Klubbledningen blev bländad, köpte på sig massor med bra spelare, och var på väg att kvala in i Hockeyallsvenskan. Men sen sprack bubblan, pengar fanns inte, och Kalmar HC har de senaste åren arbetat hårt med att bygga en ny anpassad organisation och att skapa nytt förtroende för sitt varumärke med en helt ny ledning och styrelse.

Verkar det för bra för att vara sant. Så är det sannolikt det. 

Och så troligtvis även den här gången. Några vinster har inte utbetalats i den utsträckning som lovats, och många människor, bland annat de 134 målsägandena, har förlorat stora summor pengar på att betala in pengar i systemet och värva fler "medlemmar" som också ska betala in pengar.

Rent svindleri

Vilket ju är grundidén med ett klassiskt pyramidspel. Pengar finns inte, utan bygger på att man hittar medlemmar som betalar in pengar, och så får man som värvare en del av pengarna. Rent svindleri således.

Men "allt går att sälja med mördande reklam" som Ulf Peter Olrog skrev redan 1948, och så även pyramidspel.  

Förhandlingarna vid Malmö tingsrätt pågår fortfarande.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Svensk Gymnastik växer - som inget annat förbund. Efter ett stort tapp under pandemin vände kurvan över antalet medlemmar i fjol och trenden håller i sig i år. Siffrorna för 2023 visar en total ökning om sex procent, eller 13 763 aktiva. inte mindre än 237 201 individer är aktiva i 924 föreningar, över hela landet. I 259 av Sveriges 290 kommuner finns minst en gymnastikförening.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.