Nej, fotboll-VM kan jag hoppa över

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

För en journalist finns det få saker som är så direkt obehagliga som att vistas och arbeta i en diktatur. Inget av det vi i Sverige ser som självklart;  yttrandefrihet, grundlagsskydd, offentlighetsprincipen existerar i diktaturer. Istället styr förbud, polisens nyckfullhet och rått våld.

Det är i den världen fotbolls-VM nu ska avgöras.

En kamp i 64 matcher om trofé i ett fotboll-VM som aldrig varit så omdiskuterat som nu.

Spaltmil har skrivits om Qatar-VM. Om korruptionen som avgjorde valet av arrangör, av icke existerande mänskliga rättigheter, om migrantarbetares död, om vansinnet att spela fotboll i 50 graders värme, och det enorma slöseri som kantar turneringen.

Och mitt i allt detta en infantil fotbollsbas som vädjar till journalisterna att ” strunta i politiken”.

Behöver inte se någon match

Jag personligen är så glad att Sverige inte klarade VM-kvalet. Jag förstår att min glädje inte delas av många, men för mig betyder det att jag inte behöver se en enda match i detta förhatliga arrangemang. 

Jag behöver inte se dessa välpolerade snubbar med sina kritvita blekta leenden, männen i sina vita klädnader, en och annan kvinna som måste täcka antingen sina huvuden eller ansikten eller axlar och ben, eller allting, det underliggande hotet att du kan bli fängslad vare sig du är bevakande journalist eller student eller migrant.

Allt det slipper jag.

Jag tycker så synd om alla journalister som måste åka till diktaturen. Som tvingas underkasta sig alla inhemska regler, som inte får direktsända(drabbade senast dansk tv i veckan), som tvingas in i pengaspelet fast de bara ska göra sitt jobb.

Kan man bara koncentrera sig på fotbollen och strunta i allt annat?  Nä jag tror inte det. 

VM på vintern, bara det!

För alla är vi vana vid det som är vår vardag, rättigheterna att tycka, tänka, skriva, tala och säga vad vi tycker. Nu får vi inte det. Och även om alla journalister inte har det lika självklart som vi i Sverige och Norden, trots den nya spionlagen, så är journalistens yrke respekterat fortfarande, och rättigheterna finns där.

Så jag är glad. Fotbolls-VM kommer inte störa mina julklappsköp, mina lekar med barnbarnen, skogspromenaderna med hunden, umgänget med familjen. Jag kan koncentrera mig på ishockey, alpina sändningar, vinteridrott. Jag slipper fotbolls-VM på vintern. Och jag lider med alla som måste delta i korruptionskarusellen, i en eller annan roll.

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Leo Vegas grundades 2011 i Sverige och har sedan dess vuxit stadigt. Spelkoncernen har idag fler än 1 000 anställda över flera europeiska kontor med huvudkontori Stockholm medan den operativa staben verksamheten sker på Malta.
På lördagen avslöjades att Leo Vegas  har enats om ett nytt globalt partnerskap med italienska storklubben Inter och skat pryda dam- och herrlagens tränings- och uppvärmningströjor samt arenan San Siro.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.