Nej, fotboll-VM kan jag hoppa över

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

För en journalist finns det få saker som är så direkt obehagliga som att vistas och arbeta i en diktatur. Inget av det vi i Sverige ser som självklart;  yttrandefrihet, grundlagsskydd, offentlighetsprincipen existerar i diktaturer. Istället styr förbud, polisens nyckfullhet och rått våld.

Det är i den världen fotbolls-VM nu ska avgöras.

En kamp i 64 matcher om trofé i ett fotboll-VM som aldrig varit så omdiskuterat som nu.

Spaltmil har skrivits om Qatar-VM. Om korruptionen som avgjorde valet av arrangör, av icke existerande mänskliga rättigheter, om migrantarbetares död, om vansinnet att spela fotboll i 50 graders värme, och det enorma slöseri som kantar turneringen.

Och mitt i allt detta en infantil fotbollsbas som vädjar till journalisterna att ” strunta i politiken”.

Behöver inte se någon match

Jag personligen är så glad att Sverige inte klarade VM-kvalet. Jag förstår att min glädje inte delas av många, men för mig betyder det att jag inte behöver se en enda match i detta förhatliga arrangemang. 

Jag behöver inte se dessa välpolerade snubbar med sina kritvita blekta leenden, männen i sina vita klädnader, en och annan kvinna som måste täcka antingen sina huvuden eller ansikten eller axlar och ben, eller allting, det underliggande hotet att du kan bli fängslad vare sig du är bevakande journalist eller student eller migrant.

Allt det slipper jag.

Jag tycker så synd om alla journalister som måste åka till diktaturen. Som tvingas underkasta sig alla inhemska regler, som inte får direktsända(drabbade senast dansk tv i veckan), som tvingas in i pengaspelet fast de bara ska göra sitt jobb.

Kan man bara koncentrera sig på fotbollen och strunta i allt annat?  Nä jag tror inte det. 

VM på vintern, bara det!

För alla är vi vana vid det som är vår vardag, rättigheterna att tycka, tänka, skriva, tala och säga vad vi tycker. Nu får vi inte det. Och även om alla journalister inte har det lika självklart som vi i Sverige och Norden, trots den nya spionlagen, så är journalistens yrke respekterat fortfarande, och rättigheterna finns där.

Så jag är glad. Fotbolls-VM kommer inte störa mina julklappsköp, mina lekar med barnbarnen, skogspromenaderna med hunden, umgänget med familjen. Jag kan koncentrera mig på ishockey, alpina sändningar, vinteridrott. Jag slipper fotbolls-VM på vintern. Och jag lider med alla som måste delta i korruptionskarusellen, i en eller annan roll.

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.