Nej, fotboll-VM kan jag hoppa över

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

För en journalist finns det få saker som är så direkt obehagliga som att vistas och arbeta i en diktatur. Inget av det vi i Sverige ser som självklart;  yttrandefrihet, grundlagsskydd, offentlighetsprincipen existerar i diktaturer. Istället styr förbud, polisens nyckfullhet och rått våld.

Det är i den världen fotbolls-VM nu ska avgöras.

En kamp i 64 matcher om trofé i ett fotboll-VM som aldrig varit så omdiskuterat som nu.

Spaltmil har skrivits om Qatar-VM. Om korruptionen som avgjorde valet av arrangör, av icke existerande mänskliga rättigheter, om migrantarbetares död, om vansinnet att spela fotboll i 50 graders värme, och det enorma slöseri som kantar turneringen.

Och mitt i allt detta en infantil fotbollsbas som vädjar till journalisterna att ” strunta i politiken”.

Behöver inte se någon match

Jag personligen är så glad att Sverige inte klarade VM-kvalet. Jag förstår att min glädje inte delas av många, men för mig betyder det att jag inte behöver se en enda match i detta förhatliga arrangemang. 

Jag behöver inte se dessa välpolerade snubbar med sina kritvita blekta leenden, männen i sina vita klädnader, en och annan kvinna som måste täcka antingen sina huvuden eller ansikten eller axlar och ben, eller allting, det underliggande hotet att du kan bli fängslad vare sig du är bevakande journalist eller student eller migrant.

Allt det slipper jag.

Jag tycker så synd om alla journalister som måste åka till diktaturen. Som tvingas underkasta sig alla inhemska regler, som inte får direktsända(drabbade senast dansk tv i veckan), som tvingas in i pengaspelet fast de bara ska göra sitt jobb.

Kan man bara koncentrera sig på fotbollen och strunta i allt annat?  Nä jag tror inte det. 

VM på vintern, bara det!

För alla är vi vana vid det som är vår vardag, rättigheterna att tycka, tänka, skriva, tala och säga vad vi tycker. Nu får vi inte det. Och även om alla journalister inte har det lika självklart som vi i Sverige och Norden, trots den nya spionlagen, så är journalistens yrke respekterat fortfarande, och rättigheterna finns där.

Så jag är glad. Fotbolls-VM kommer inte störa mina julklappsköp, mina lekar med barnbarnen, skogspromenaderna med hunden, umgänget med familjen. Jag kan koncentrera mig på ishockey, alpina sändningar, vinteridrott. Jag slipper fotbolls-VM på vintern. Och jag lider med alla som måste delta i korruptionskarusellen, i en eller annan roll.

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Det är inte varje dag som två ekonomiska tungviktare, oberoende av varann, vill kliva sin som externa huvudägare i en golfklubb. Det är verklighet för Haninge GK på Södertörn, söder om Stockholm.

På medlemsmöte kommer föreningens cirka 1000 medlemmar att ta ställning till två budgivare som båda lovar investeringar i flermiljonklassen. Anläggningen har 27 hål och är skuldtyngd, cirka 20 miljoner, efter ombyggnad och renovering av två nio håls slingor.

 Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar helgen framför tv:n trots stundtals härligt väder. Men SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktigkamp mellan världens bästa damer in på potytkanten  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen