I en gemensam andhämtning

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Låt oss hoppas en sak inför kvartsfinalen. Att vi ska slippa höra citatet ”Japaner, japaner, överallt bara japaner ”. Undkommer vi det, betyder det att damerna inte gått samma väg som herrarna gjorde 1936, utan att de faktiskt passerat nålsögat, och är klara för semifinal i fotbolls-VM.

Året var 1936 och Sverige spelade sin första match i Hitlers OS, och för motståndet stod Japan. Sven Jerring, en klassisk radioreporter, myntade citatet ovan, och självklart förlorade Sverige mot det snabba och energiska japanska landslaget, och fick lämna tävlingarna.

Jerrrings klassiska

Och efter det har vi faktiskt fortsatt att ha svårt för japanska lag. Både damer och herrar. Även om damerna vann senast i OS.

Inget är så nervöst som slutspel i stora turneringar. Absolut inget. När man faktiskt bara har en enda chans att gå vidare och det är att vinna. Kom bara ihåg strafftävlingen tidigare i veckan. En mardröm, där spelet inte riktigt gick vår väg. Och inte heller straffskyttet generellt, utan vi räddades av målkameran och en suverän målvakt.

 Nu är det en hel match igen som ska spelas, och då måste vi vinna. Igen. Helst utan nervpirrande straffar. Det svenska laget sägs vara i god form, och tippas nu allmänt gå till final i VM, men först är det ju dessvärre en del hinder som måste passeras. Som Japan och deras otroligt täta spel, kvicka passningar och lysande strategier. Mot detta ska de svenska spelarna inte bara stå upp, utan i varje skede vara bättre.

Som vi unnar dem

 Herregud, vilka krav vi ställer, vi tittare och åskådare. Ändå tror jag inte att våra krav är högre än dem spelarna har på sig själva. Att de orkar, rent mentalt. Så oerhört tufft.

Då väger vår ångest i tv-soffan lätt.

Men jag hoppas vår starka önskan och uppmuntran ska hjälpa landslaget att vinna även kvartsfinalen. Att spelarna känner hur mycket vi önskar och unnar dem framgången i en seger.

Att jag då ropar högre än någonsin får faktiskt min jaktlabrador ursäkta.

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen