I en gemensam andhämtning

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Låt oss hoppas en sak inför kvartsfinalen. Att vi ska slippa höra citatet ”Japaner, japaner, överallt bara japaner ”. Undkommer vi det, betyder det att damerna inte gått samma väg som herrarna gjorde 1936, utan att de faktiskt passerat nålsögat, och är klara för semifinal i fotbolls-VM.

Året var 1936 och Sverige spelade sin första match i Hitlers OS, och för motståndet stod Japan. Sven Jerring, en klassisk radioreporter, myntade citatet ovan, och självklart förlorade Sverige mot det snabba och energiska japanska landslaget, och fick lämna tävlingarna.

Jerrrings klassiska

Och efter det har vi faktiskt fortsatt att ha svårt för japanska lag. Både damer och herrar. Även om damerna vann senast i OS.

Inget är så nervöst som slutspel i stora turneringar. Absolut inget. När man faktiskt bara har en enda chans att gå vidare och det är att vinna. Kom bara ihåg strafftävlingen tidigare i veckan. En mardröm, där spelet inte riktigt gick vår väg. Och inte heller straffskyttet generellt, utan vi räddades av målkameran och en suverän målvakt.

 Nu är det en hel match igen som ska spelas, och då måste vi vinna. Igen. Helst utan nervpirrande straffar. Det svenska laget sägs vara i god form, och tippas nu allmänt gå till final i VM, men först är det ju dessvärre en del hinder som måste passeras. Som Japan och deras otroligt täta spel, kvicka passningar och lysande strategier. Mot detta ska de svenska spelarna inte bara stå upp, utan i varje skede vara bättre.

Som vi unnar dem

 Herregud, vilka krav vi ställer, vi tittare och åskådare. Ändå tror jag inte att våra krav är högre än dem spelarna har på sig själva. Att de orkar, rent mentalt. Så oerhört tufft.

Då väger vår ångest i tv-soffan lätt.

Men jag hoppas vår starka önskan och uppmuntran ska hjälpa landslaget att vinna även kvartsfinalen. Att spelarna känner hur mycket vi önskar och unnar dem framgången i en seger.

Att jag då ropar högre än någonsin får faktiskt min jaktlabrador ursäkta.

Cecilia Giertta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Svensk Gymnastik växer - som inget annat förbund. Efter ett stort tapp under pandemin vände kurvan över antalet medlemmar i fjol och trenden håller i sig i år. Siffrorna för 2023 visar en total ökning om sex procent, eller 13 763 aktiva. inte mindre än 237 201 individer är aktiva i 924 föreningar, över hela landet. I 259 av Sveriges 290 kommuner finns minst en gymnastikförening.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.