Rätt att sparka "Garpen" i Djurgården

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Rätt eller fel av Djurgården att sparka tränaren, Tre Kronors tidigare förbundskapten, Johan Garpenlöv?

Svaret är – rätt. Efter 0-2 hemma mot Nybro i fredags, och endast 15 poäng och 12:e plats i Hockeyallsvenskan efter 13 omgångar var tålamodet förbrukat för ”Garpen” och hans assistent, tidigare storbacken Marcus Ragnarsson.

En tolfteplats i Hockeyallsvenskan - då är det deppigt i Djurgården.

Båda fick på måndagen gå med omedelbar verkan, tills vidare leds laget av andre tränaren Michael ”Honken” Holmqvist och Fredrik Mikko, målvaktstränare.

Det är uppseendeväckande att så mycket gått fel för mesta mästarna, totalt 16-SM-guld, sedan 2019 års SM-final mot Frölunda, förlust 2-4 i matcher.

Logiskt skeende

Utförsbacken har varit brant, orsakerna är flera. Organisationen bakom laget har varit för svag. De senaste åren har fyra tränare lämnat, i tur och ordning Robert Ohlsson, till Skellefteå, kanadensaren Barry Smith sparkades hösten 2021, samma öde för Joakim Fagervall hösten 2022 och nu Garpenlöv.

I styrelserum och kanslilokaler har det också varit svängdörrar. 

Ny på taburetten den här säsongen är Ulf Grunander, son till DIF:s stora ledarikon, Arne Grunander. Hans uppgift har varit hopplös. Spelartruppen är föråldrad och förra säsongens spetsspelare, målvakten Carl Lindbom och forwardstrion Jonathan Lekkerimäki, Noah Östlund och Liam Ögren återfinns i höst i SHL och två av dom Lindbom och Lekkerimäki debuterar i Tre Kronor i veckans Karjala Cup-turnering.

Det sportsliga ansvaret vilar tungt på sportchefen K G Stoppel.  En trotjänare i föreningen som gavs uppdraget när Joakim Eriksson valde att hoppa av förra säsongen.

Stoppel har saknat ned nödvändiga fingertoppskänslan, han har också varit bakbunden av en haltande ekonomi, och med dyra kontrakt för spelare som passerat bäst – före- datum, som Marcus Krüger, John Norman, Daniel Brodin och Linus Klasén.

Ett mindre gräl i omklädningsrummet, mellan Garpenlöv och Krüger, efter den knappa vinsten mot Karlskoga, 4-3, sägs också vara grund för avskedandet. ”Garpen” hade förlorat omklädningsrummet som det heter. 

Oeniga  med Stockholms Stad

Djurgården, och Grunander/Stoppel, kan till sitt försvar anföra ett monumentalt ointresse hos Stockholms stad och där såväl AIK som Djurgårdens ekonomi urholkas av hyreskostnader i flermiljonklassen.  Arenaägare är SGA Fastigheter, ett dotterbolag till Stockholms Stad och ägare till samtliga arenor  i Globen-området. Driftansvaret vilar hos Live Nation,  ett globalt underhållningsföretag med huvudkontor i Beverly Hills i Kalifornien.

Kommunal arenadopning har tidigare avslöjats i artiklar i Idrottens Affärer, och  är allmänt förekommande i SHL och hockey-Sverige i stort. Det är inte tal om marknadsmässiga hyror.

Stockholms-distriktet är landets största och i landets högsta serier finns 100-tals spelare som haft sin uppväxt, och första hockeyutbildning, i regionen. Begränsad tillgång till is, långa resor – det är två skäl till varför hockeytalanger flyr.  Handplockade av andra, och ofta med utlovad ekonomisk ersättning.

I helgen vann Stockholm Nord TV-pucken, ishockeyns stora ungdomsturnering. Det var Stockholms Nords fjärde seger på de senaste fem åren. Lagets dominant var Viggo Bäck, född 2005. Han tillhör i dag Lidingö Vikings, div. II, men var fortsätter karriären?

Kan Djurgården, eller AIK,  erbjuda nästa steg – eller blir Bäck ännu en i raden som lämnar distriktet?

Stockholms ishockey på elitnivå är i bakvatten, det blir i den miljön som Djurgårdens nye tränare kliver in. Under måndagen flög många namn i luften. En kortsiktig lösning kan vara Hans Särkijärvi, 66 år, och välkänd DIF-profil både som tränare och spelare. 

Sedan flera år bor Kiruna-födde ”Säcken” på Gotland och tränar Visby/Roma i Hockeyettan, just nu på femte plats i Hockeyettan östra. ”Säcken” har kontrakt säsongen ut, men med rätt ersättning kan nog Visby/Roma låta ”Säcken” lämna för fastlandet.  Det är dock oklart som ”Säcken” lockas av uppgiften på ”Hovet”.

Pressas hårt

Ett mer långsiktigt alternativ kan vara Almtuna duon Tony Mårtensson, sportchef, Robert Kimby, tränare. Med små medel har de lyckats väl i Uppsala.

Djurgårds-ledningen pressas hårt, och ännu är stödet från läktarplats massivt.  Hemmasnittet är 7 316 åskådare,  det är samma antal som SHL-ledande Färjestad kan redovisa. Endast Frölunda har ett högre publiksnitt eller 10 187 på nio hemmamatcher i Scandinavium, med kapacitet på 12 044 åskådare.

Klar tabelletta i Hockeyettan östra är hårdsatsande Väsby eller Brödernas/Väsby, efter en hamburgerkedjas överraskande sponsorinhopp. Det senaste förvärvet är 26-årige backen Anton Brandhammar, skolad i Färjestad och närmast från Nybro.

Brödernas/Väsby har hög ambition, frågan är hur uthållig den nya partnern är.

Kjell Nilsson

Kjell Nilsson

Fakta

Först ut att få sparken den här säsongen var HV 71:s Tomas Montén. Han fick lämna sedan Malmö vunnit i Husqvarna Garden med hela 8-0. Tidigare klubbdirektören Johan Lindbom klev ned i båset, precis som han gjorde i våras när Tommy Samuelsson, nu i Nybro, fick gå.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Miljardären Patrik Stymne, medgrundare till spelföretaget King, dataspelet Candy Crush Saga, blir tillsammans med Allan Adolfsson, golftränare, huvudägare till golfklubben Haninge GK på Södertörn utanför Stockholm.

De tar över som ägare via sitt gemensamma bolag, Golfverket AB, som grundades 2021. Vid en föreningsstämma hade stämman två förslag att ta ställning till. Golfverket AB ställdes mot GK 2060, initierat av två klubbmedlemmar och med företaget Gordon Service AB som ekonomisk bas.

Golfamore Group avslutar 2023 med att köpa First Open, en rikstäckande matchspelstävling för tvåmannalag. Genom förvärvet och senare sammanslagningen mellan First Open och det redan existerande portföljsbolaget Matchplay kan nu Golfamore Group erbjuda Sveriges största matchspelstävling för tvåmannalag - Matchplay.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen