Hockey - affärsområde som växer igen
Sedan 1922 har Le Mat-pokalen varit hockeyns mästartrofé, namngiven efter en hockeyintresserad amerikansk filmregissör.. Serieformen har skiftat genom år, säsongens upplaga av SHL är den 49:e i ordningen, om vi räknar från 1975-1976 då dåvarande Elitserien stöptes om till SHL.
Ishockeyns jakt på Le Mat trofén har haft en närmast osannolik utveckling. Spelarna har under 2000-talet blivit välbetalda yrkesmän, där ligans främsta spelare har en månadslön i storleksordningen 275 000-300 000 kronor.
Skiftande affärsverksamhet
Klubbarna har förvandlats till stora koncerner, med flera ekonomiska ben. Elitverksamheten bedrivs fortfarande i den ideella föreningen, 51 procent-regeln, men “benen” är olika aktiebolag med avtalsförhållanden med den ideella föreningen.
Ett typexempel är Färjestads BK, som bland annat är ägare till eventbolag, fastighetsbolag och med aktiemajoritet i ett bolag som bedriver hotell-verksamhet.
SHL-organisationen, 14 lag, har sin ekonomiska grund i TV-avtalet som årligen garanterar lagen cirka 50 miljoner kronor. Nuvarande avtalsperiod går ut efter säsongen 2029-2030-. Lagen/koncernen sköts i allmänhet väl, och med stor uppfinningsrikedom i förhållande till skatteregler.
Tvåa föreningar är i ekonomisk topp, Färjestad och Frölunda. De levererar oftast plusresultat säsong efter säsong, 10,9 respektive 7,8 miljoner.
Uuppskjuten skatt blir pluspost
Flera lag, Leksand, Malmö, Örebro, Timrå, Linköping och Malmö arbetar i en ekonomisk gråzon. Uppfyller Svenska Ishockeyförbundets licenskrav genom att bland annat redovisa uppskjuten skatt som en pluspost. Leksand var klassens ljus i det avseendet och lyckades vända ett minusresultat på 11.5 miljoner till en pluspost på samma belopp.
Anders Mäki, tidigare klubbdirektör i Linköping och nu uppskattad hockeyanalytiker konstaterar att uppfinningsrikedom är stor hos elitklubbarnas ekonomiansvariga.
Vårens mästarlag, Skellefteå AIK, har förvisso ett efter kapital på drygt 70 miljoner kronor, men SM-guldet kan inte dölja ett SAIK backade 17 miljoner i rörelseresultat, och redovisar röda siffror på nästan fem miljoner kronor.
En förklaring är ökade personalkostnader ( spelarlöner) med 14 procent, ökade kostnader för resor och hotell samt mindre NHL ersättning, vid spelarförsäljningar, än beräknat. Den misslyckade värvningen av nordamerikanen Kenny Agostino gav också spår i kassaböckerna.
Vem hamnar i frysboxen?
Vilka spelare ska hamna i Örebro-tränaren Niklas Eriksson frysbox?
Ska Linköpings-forwarden Broc Little, 38 år, bli tidernas poängkung bland nordamerikanska spelare. Han har 371 poäng och är endast åtta poäng bakom Ryan Lasch. Han är redan tidernas målskytt med 181 fullträffar.
Ska Frölundas tränare Roger Rönnberg kröna sin 12:e och sista säsong med ännu ett SM-guld. Förra säsongen blev han ligans mest vinstrika coach genom tiderna med 417 vinster. Han passerade Roger Melin som har 395 fullpoängare.
Wikegård fick 13 miljoner att förvalta
För andra säsongen i rad ökade totalpubliken i SHL, det nya rekordet lyder på 2 563 120 unika besökare, det innebär ett publiksnitt på 6 136 åskådare. Med publikstarka Brynäs tillbaka i SHL är det rimligt att tro på nya rekordsiffror.
I Hockeyallsvenskan, HA, och Hockeyettan är verkligheten en helt annan än i SHL. Endast fyra klubbar i HA lämnade plusresultat, om än blygsamma, efter förra säsongen. Dessa var Kalmar, Nybro, Karlskoga och Östersund.
Framtiden är oviss för HA-lagen. Inför årets säsong har hårdsatsande Björklöven sagt upp vd. Anders Blomberg som utsågs till syndabock av styrelsen och sportchefen Per Kenttä. Missad SHL-chans och ekonomiskt haveri innebar 4,3 miljoner i förlust.
I Djurgården har nye sportchefen Niklas Wikegård satt sprätt på 13 nya miljoner i sommar och höst. Det är enligt uppgifter gåvor och donationer från trogna DIF-medlemmar. Säsongfacit 2023-2024 var annars minus 3miljoner.
Hockeyettan slåss sin överlevnad. Hockeykartan blir allt mindre.
Inför höststarten, 20 september kommer endast 36 lag till spel mot tidigare. 40. Fyra lag vägrades elitlicens, och ytterligare sju som tillfrågades och erbjöds en gratisplats tackade nej. Hockeyettan är en stor utbildningsplats för SHL och HA-spelare, nu är risken uppenbar att andelen utländska spelare kommer att öka i våra två högsta serier.
Av budget propositionen för 2025 framgår att regeringen vill sänka lönegränsen samt utvidga tiden som omfattar expertskatt/artistskatt.
Socialminister, och idrottsminister Jakob Forssmed säger i ett uttalande:
-Vi vill bygga en miljö som ska främja elitidrotten.
Vill sänka lönegränsen
Enligt förslaget ska lönegränsen sänkas från 118 000 kr/månad till 88 000 kr/månad samt att tiden för att utnyttja skattelättnaden ökar från två till fem år.
Jenny Silverstrand, vd. på SHL, tror inte att SHL-lagen kommer att påverkas nämnvärt.
-Det här beskedet kom överraskande och helt oväntat. Möjligen tror jag att lag i lägre ligor kan bli mer intresserade att ta in fler utländska spelare. Det är förstås bra att få behålla spelare med spetskompetens under en längre tid, menar Jenny Silfverstrand.
Första nedsläpp i SHL är den 21 september.
Kjell Nilsson
Mest lästa just nu
Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.
Mötesordförande var Ola Johansson, Gästrikland, och han vill tona ned frånvaron av SvFF
Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor.
Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.
De ställer upp för andra. De ställer upp för idrotten. De bjuder osjälviskt på stora delar av sin fritid för att framtidens svenska stjärnor – och för dem som aldrig kommer i närheten – ska kunna tävla i friidrott.
Och allt de får är en fika och en t-shirt. Om ens det…
Utan funktionärerna stannar idrotten
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.
Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl
Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt.
nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.
– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.
Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott? Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.
Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar