Hockey - affärsområde som växer igen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Sedan 1922 har Le Mat-pokalen varit hockeyns mästartrofé, namngiven efter en hockeyintresserad amerikansk filmregissör.. Serieformen har skiftat genom år, säsongens upplaga av SHL är den 49:e i ordningen, om vi räknar från 1975-1976 då dåvarande Elitserien stöptes om till SHL.

Ishockeyns jakt på Le Mat trofén har haft en närmast osannolik utveckling. Spelarna har under 2000-talet blivit välbetalda yrkesmän, där ligans främsta spelare har en månadslön i storleksordningen 275 000-300 000 kronor. 

Skiftande affärsverksamhet 

Klubbarna har förvandlats till stora koncerner, med flera ekonomiska ben. Elitverksamheten bedrivs fortfarande i den ideella föreningen, 51 procent-regeln, men “benen” är olika aktiebolag med avtalsförhållanden med den ideella föreningen.

Ett typexempel är Färjestads BK, som bland annat är ägare till eventbolag, fastighetsbolag och med aktiemajoritet i ett bolag som bedriver hotell-verksamhet.

SHL-organisationen, 14 lag, har sin ekonomiska grund i TV-avtalet som årligen garanterar lagen cirka 50 miljoner kronor. Nuvarande avtalsperiod går ut efter säsongen 2029-2030-. Lagen/koncernen sköts i allmänhet väl, och med stor uppfinningsrikedom i förhållande till skatteregler.

Tvåa föreningar är i ekonomisk  topp, Färjestad och Frölunda. De levererar  oftast plusresultat säsong efter säsong, 10,9 respektive 7,8 miljoner.

Uuppskjuten skatt blir pluspost

Flera lag, Leksand, Malmö, Örebro, Timrå, Linköping och Malmö arbetar  i  en  ekonomisk gråzon. Uppfyller Svenska Ishockeyförbundets licenskrav genom att bland annat redovisa uppskjuten skatt som en pluspost. Leksand var klassens ljus i det avseendet och lyckades vända ett minusresultat på 11.5 miljoner till en pluspost på samma belopp.

Anders Mäki, tidigare klubbdirektör i Linköping och nu uppskattad hockeyanalytiker konstaterar att uppfinningsrikedom är stor  hos elitklubbarnas ekonomiansvariga.

Vårens mästarlag, Skellefteå AIK, har förvisso ett efter kapital på drygt 70 miljoner kronor,  men SM-guldet kan inte dölja ett SAIK backade 17 miljoner i rörelseresultat, och redovisar röda siffror på nästan fem miljoner kronor.

 En förklaring är ökade personalkostnader ( spelarlöner) med 14 procent, ökade kostnader för resor och hotell samt mindre NHL ersättning, vid spelarförsäljningar, än beräknat. Den misslyckade värvningen av nordamerikanen Kenny Agostino gav också spår i kassaböckerna.

Vem hamnar i frysboxen?

Vilka spelare ska hamna i Örebro-tränaren Niklas Eriksson frysbox? 

Ska Linköpings-forwarden Broc Little, 38 år, bli tidernas poängkung bland nordamerikanska spelare. Han har 371 poäng och är endast åtta poäng bakom Ryan Lasch.  Han är redan tidernas målskytt med 181 fullträffar.

Ska Frölundas tränare Roger Rönnberg kröna sin 12:e och sista säsong med ännu ett SM-guld.  Förra säsongen blev han ligans mest vinstrika coach genom tiderna med 417 vinster. Han passerade Roger Melin som har 395 fullpoängare.

Wikegård fick 13 miljoner att förvalta

För andra säsongen i rad ökade totalpubliken i SHL, det nya rekordet lyder på 2 563 120 unika besökare, det innebär ett publiksnitt på 6 136 åskådare. Med publikstarka Brynäs tillbaka i SHL är det rimligt att tro på nya rekordsiffror.

I Hockeyallsvenskan, HA, och Hockeyettan är verkligheten en helt annan än i SHL.  Endast fyra klubbar i HA lämnade plusresultat, om än blygsamma, efter förra säsongen. Dessa var Kalmar, Nybro, Karlskoga och Östersund.

Framtiden är oviss för HA-lagen. Inför årets säsong har hårdsatsande Björklöven sagt upp vd. Anders Blomberg som utsågs till syndabock av styrelsen och sportchefen Per Kenttä. Missad SHL-chans och ekonomiskt haveri innebar 4,3 miljoner i förlust.

I Djurgården har nye sportchefen Niklas Wikegård satt sprätt på 13 nya miljoner i sommar och höst.  Det är enligt uppgifter gåvor och donationer från trogna DIF-medlemmar. Säsongfacit 2023-2024 var annars minus 3miljoner.

 

Hockeyettan slåss sin överlevnad. Hockeykartan blir allt mindre.

 Inför höststarten, 20 september kommer endast 36  lag till spel mot tidigare. 40. Fyra lag vägrades elitlicens,  och ytterligare sju som tillfrågades och erbjöds en gratisplats tackade nej.  Hockeyettan är en stor utbildningsplats för SHL och HA-spelare, nu är risken uppenbar att andelen utländska spelare kommer att öka i våra två högsta serier.

Av budget propositionen för 2025 framgår att regeringen vill sänka lönegränsen  samt utvidga tiden som omfattar expertskatt/artistskatt.

Socialminister, och idrottsminister Jakob Forssmed säger i ett uttalande:

-Vi vill bygga en miljö som ska främja elitidrotten.

Vill sänka lönegränsen

Enligt förslaget ska lönegränsen sänkas från 118 000 kr/månad till 88 000 kr/månad samt att tiden för att utnyttja skattelättnaden ökar från två till fem år.

Jenny Silverstrand, vd. på SHL, tror inte att SHL-lagen kommer att påverkas nämnvärt.

-Det här beskedet  kom överraskande och helt oväntat. Möjligen tror jag att lag i lägre ligor kan bli mer intresserade att ta in fler utländska spelare. Det är förstås bra att få behålla spelare med spetskompetens under en längre tid, menar Jenny Silfverstrand.

Första nedsläpp i SHL är den 21 september.

 

Kjell Nilsson

 

 

 

 

 

Kjell Nilsson

Fakta

Forwarden Mattias Bromé och backen Philip Holm hamnade i Niklas Erikssons frysbox och fick på nyåret 2024 nöta reservfilt resten av säsongen. De hade båda långa kontrakt. Kommande säsong återfinns Bromé i SHL konkurrenten Luleå, samtidigt som Örebro fortsatt betalar miljonbelopp för hans lön. Holm ska nu spela i Schweiz efter en liknande uppgörelse som för Bromé.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön. 

Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen. 

De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.

Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt  och tänker framför allt på åren 1975-91

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Den nionde vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Hans Bull från Falun vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Falu BS sålde den vinnande lotten och för det belönades även klubben med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet. 

Nu är vi långt från Tipsextra...  Premier Legaue i TV serveras  vid tio supersöndagar med  välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.

– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.