Publikrekord i Hockeyallsvenskan

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Hockeyallsvenskan fortsätter att slå publikrekord.  Efter 52 spelade omgångar blir totalpubliken 1 132 832 unika besökare på landets hockey allsvenska arenor.  Det innebär ett publiksnitt per match på 3 112 åskådare.
Förra säsongens, 2022-2023, rekordsiffror putsades med drygt 100 000 åskådare, från totalt 1 029 134 åskådare. Precis som förra säsongen är Djurgården seriens stora publikmagnet med ett hemmasnitt på Johanneshov med 6 461 åskådare,  till och med högre än förra säsongens hemmasnitt, 6 204

I SHL är publiksnittet, 6 114 åskådare per match efter 50 spelade omgångar. Det är Djurgården som ishockeyns mest publikdragande lag – statistiken är tydlig i det avseendet.

Många åsikter inför framtiden

Hockeyallsvenskan är omdiskuterad – och ifrågasatt.
 Seriens utformning är ständigt under debatt och krav på ny modell lyfts fram med jämna mellanrum. Nålsögat till SHL bör vidgas hävdar de allsvenska lagen, SHL-organisationen håller emot, och  är inte alls intresserat av att dela med sig av TV-miljonerna, cirka 65 miljoner per lag kommande säsong, till ytterligare lag än nuvarande 14.  
Ytterst är det Svenska Ishockeyförbundet som är seriemakare, men att förbundsbasen Anders Larsson skulle ta beslut som inte är i harmoni med SHL-ledningen finns inte på kartan.
Säsongens publika succé hindrar inte att det jäser bland de allsvenska lagen. Inte minst i Djurgården  (!) som i ett öppet brev, publicerat på föreningens hemsida, adresserar flera frågor till befattningshavare i svensk ishockey, ytterst Anders Larsson och SHL-ledningen, ordförande Roger Ekström och vd. Jenny Silfverstrand, med en bakgrund som vd. i just Djurgården.
Djurgårdens nya ledning, vd. Matthias Sånemyr och sportchef Niklas Wikegård, vill belysa de ökande skillnaderna mellan SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan. Inlägget andas stor självkritik, den egna organisationen har under en följd av år inte varit tillräckligt bra, men kan också ses som en signal om en konkurrenssituation som ytterligare kan komma att öka klyftorna inom svensk ishockey.
Av brevet framgår tydligt att Djurgårdens ekonomi är i fritt fall, bokslutet från säsongen 2022-2023 berättade i våras om att en uppflyttning till SHL  var absolut nödvändigt. Här talades om kraftigt sparbeting.
-Djurgården behöver kraftigt skära ned på sin verksamhet, och därtill sportsliga ambitioner i en hockeyallsvensk kontext, skriver Sånemyr/Wikegård.
I Djurgården finns en nyväckt stor frustration över förbundsstyrelsens beslut, från tidigare i vintras, att lag i förbundsserie obönhörligen måste tillhöra en ligaorganisation. 
Den omstridda paragrafen 6:1 är nu förpassad i papperskorgen, samma paragraf som Boden och Karlskrona envist motarbetade och till slut vann Riksidrottsnämndens stöd. Så sent som i oktober 2022 konstaterade RIN att paragrafen  6:1 är ”lagvidrig och därmed ogiltig”.

”Hemlig” uppgörelse

  Nu sägs att en ”hemlig” uppgörelse mellan dåvarande RF-ordföranden Karl Erik Nilsson och Anders Larsson banat väg avskaffandet av paragraf 6:1. Riksidrottsnämnden, RIN, var märkligt nog på åskådarplats i ett elakt spel.
Under 2022-2023 års paragrafstrid om ligatillhörighet var tystnaden total från Djurgården.
 Nu har Sånemyr/Wikegård upptäckt att nuvarande ordning är dålig, ”både för Djurgården och för svensk ishockey”.
  De pekar på, som Boden och Karlskrona gjorde i Hockeyettan att media rättigheter inte kan tecknas centralt. Djurgården reagerar över att klubbarna i Hockeyallsvenskan ersätts med cirka fem miljoner kronor. 
SHL-klubbarna kan däremot årligen räkna in , och per lag, 65 miljoner till och med 2030.
Djurgårdens poäng är förstås att DIF med sina 16-SM-guld, och anrika historia, har ett helt annat marknadsvärde är SHL-jumbon Oskarshamn eller för all del ännu regerande mästarlaget Växjö.
I klartext: Sånemyr/Wikegård vill i en nära framtid, teckna egna  TV och sponsoravtal för Djurgården.  De vill ställa sig utanför Anders Larssons tvingande beslut och krav om medlemskap i ligaorganisation.
Djurgårdens argument är dessutom blytungt i samtal med sponsorer och TV-förhandlare.
-Se på oss, vi har den största publiken och under 2025 kommer vi att spela i en helt ombyggd och nyrenoverad Avicci Arena.
Fortsättning följer, Djurgårdens upprop och krav på ekonomiska förändringar  är ett rejält vedträ till den brasa som ligger pyr om hur framtidens seriemodell ska utformas.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.

Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda. 

Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.

- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

Ludvig Åberg är tillbaka, och då är också TVtittarna där. I synnerhet när det handlar om en Major på Augusta National, klenoden på touren. The Masters gäller torsdag-söndag med en Ludvig Åberg i stort begär.

Ludvig Åberg är den ende svensken som spelar The Masters. På torsdagen går han ut klockan 19.12, och på fredag slår han ut 15.58. 

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.