Publikrekord i Hockeyallsvenskan

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Hockeyallsvenskan fortsätter att slå publikrekord.  Efter 52 spelade omgångar blir totalpubliken 1 132 832 unika besökare på landets hockey allsvenska arenor.  Det innebär ett publiksnitt per match på 3 112 åskådare.
Förra säsongens, 2022-2023, rekordsiffror putsades med drygt 100 000 åskådare, från totalt 1 029 134 åskådare. Precis som förra säsongen är Djurgården seriens stora publikmagnet med ett hemmasnitt på Johanneshov med 6 461 åskådare,  till och med högre än förra säsongens hemmasnitt, 6 204

I SHL är publiksnittet, 6 114 åskådare per match efter 50 spelade omgångar. Det är Djurgården som ishockeyns mest publikdragande lag – statistiken är tydlig i det avseendet.

Många åsikter inför framtiden

Hockeyallsvenskan är omdiskuterad – och ifrågasatt.
 Seriens utformning är ständigt under debatt och krav på ny modell lyfts fram med jämna mellanrum. Nålsögat till SHL bör vidgas hävdar de allsvenska lagen, SHL-organisationen håller emot, och  är inte alls intresserat av att dela med sig av TV-miljonerna, cirka 65 miljoner per lag kommande säsong, till ytterligare lag än nuvarande 14.  
Ytterst är det Svenska Ishockeyförbundet som är seriemakare, men att förbundsbasen Anders Larsson skulle ta beslut som inte är i harmoni med SHL-ledningen finns inte på kartan.
Säsongens publika succé hindrar inte att det jäser bland de allsvenska lagen. Inte minst i Djurgården  (!) som i ett öppet brev, publicerat på föreningens hemsida, adresserar flera frågor till befattningshavare i svensk ishockey, ytterst Anders Larsson och SHL-ledningen, ordförande Roger Ekström och vd. Jenny Silfverstrand, med en bakgrund som vd. i just Djurgården.
Djurgårdens nya ledning, vd. Matthias Sånemyr och sportchef Niklas Wikegård, vill belysa de ökande skillnaderna mellan SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan. Inlägget andas stor självkritik, den egna organisationen har under en följd av år inte varit tillräckligt bra, men kan också ses som en signal om en konkurrenssituation som ytterligare kan komma att öka klyftorna inom svensk ishockey.
Av brevet framgår tydligt att Djurgårdens ekonomi är i fritt fall, bokslutet från säsongen 2022-2023 berättade i våras om att en uppflyttning till SHL  var absolut nödvändigt. Här talades om kraftigt sparbeting.
-Djurgården behöver kraftigt skära ned på sin verksamhet, och därtill sportsliga ambitioner i en hockeyallsvensk kontext, skriver Sånemyr/Wikegård.
I Djurgården finns en nyväckt stor frustration över förbundsstyrelsens beslut, från tidigare i vintras, att lag i förbundsserie obönhörligen måste tillhöra en ligaorganisation. 
Den omstridda paragrafen 6:1 är nu förpassad i papperskorgen, samma paragraf som Boden och Karlskrona envist motarbetade och till slut vann Riksidrottsnämndens stöd. Så sent som i oktober 2022 konstaterade RIN att paragrafen  6:1 är ”lagvidrig och därmed ogiltig”.

”Hemlig” uppgörelse

  Nu sägs att en ”hemlig” uppgörelse mellan dåvarande RF-ordföranden Karl Erik Nilsson och Anders Larsson banat väg avskaffandet av paragraf 6:1. Riksidrottsnämnden, RIN, var märkligt nog på åskådarplats i ett elakt spel.
Under 2022-2023 års paragrafstrid om ligatillhörighet var tystnaden total från Djurgården.
 Nu har Sånemyr/Wikegård upptäckt att nuvarande ordning är dålig, ”både för Djurgården och för svensk ishockey”.
  De pekar på, som Boden och Karlskrona gjorde i Hockeyettan att media rättigheter inte kan tecknas centralt. Djurgården reagerar över att klubbarna i Hockeyallsvenskan ersätts med cirka fem miljoner kronor. 
SHL-klubbarna kan däremot årligen räkna in , och per lag, 65 miljoner till och med 2030.
Djurgårdens poäng är förstås att DIF med sina 16-SM-guld, och anrika historia, har ett helt annat marknadsvärde är SHL-jumbon Oskarshamn eller för all del ännu regerande mästarlaget Växjö.
I klartext: Sånemyr/Wikegård vill i en nära framtid, teckna egna  TV och sponsoravtal för Djurgården.  De vill ställa sig utanför Anders Larssons tvingande beslut och krav om medlemskap i ligaorganisation.
Djurgårdens argument är dessutom blytungt i samtal med sponsorer och TV-förhandlare.
-Se på oss, vi har den största publiken och under 2025 kommer vi att spela i en helt ombyggd och nyrenoverad Avicci Arena.
Fortsättning följer, Djurgårdens upprop och krav på ekonomiska förändringar  är ett rejält vedträ till den brasa som ligger pyr om hur framtidens seriemodell ska utformas.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Den 152:a upplagan av golfens The Open var en svensk TV-klassiker redan innan förste svensk hade slagit ut på torsdagmorgonen.
Med direktsändningar i TV runt sju timmar dagligen torsdag-söndag innebär den här bevakningen ett nytt rekord.Och nu eggar tre svenskar varandra

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

I Sverige finns det runt en halv miljon aktiva golfentusiaster. Vad de gör de närmaste fyra dagarna råder det inget tvivel om.  Tro inte att de är på golfbanan, nej, de  tillbringar ett stort antal timmar framför TV:n.

British Open pågår i fyra dagar, timme efter timme.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.