Publikrekord i Hockeyallsvenskan

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Hockeyallsvenskan fortsätter att slå publikrekord.  Efter 52 spelade omgångar blir totalpubliken 1 132 832 unika besökare på landets hockey allsvenska arenor.  Det innebär ett publiksnitt per match på 3 112 åskådare.
Förra säsongens, 2022-2023, rekordsiffror putsades med drygt 100 000 åskådare, från totalt 1 029 134 åskådare. Precis som förra säsongen är Djurgården seriens stora publikmagnet med ett hemmasnitt på Johanneshov med 6 461 åskådare,  till och med högre än förra säsongens hemmasnitt, 6 204

I SHL är publiksnittet, 6 114 åskådare per match efter 50 spelade omgångar. Det är Djurgården som ishockeyns mest publikdragande lag – statistiken är tydlig i det avseendet.

Många åsikter inför framtiden

Hockeyallsvenskan är omdiskuterad – och ifrågasatt.
 Seriens utformning är ständigt under debatt och krav på ny modell lyfts fram med jämna mellanrum. Nålsögat till SHL bör vidgas hävdar de allsvenska lagen, SHL-organisationen håller emot, och  är inte alls intresserat av att dela med sig av TV-miljonerna, cirka 65 miljoner per lag kommande säsong, till ytterligare lag än nuvarande 14.  
Ytterst är det Svenska Ishockeyförbundet som är seriemakare, men att förbundsbasen Anders Larsson skulle ta beslut som inte är i harmoni med SHL-ledningen finns inte på kartan.
Säsongens publika succé hindrar inte att det jäser bland de allsvenska lagen. Inte minst i Djurgården  (!) som i ett öppet brev, publicerat på föreningens hemsida, adresserar flera frågor till befattningshavare i svensk ishockey, ytterst Anders Larsson och SHL-ledningen, ordförande Roger Ekström och vd. Jenny Silfverstrand, med en bakgrund som vd. i just Djurgården.
Djurgårdens nya ledning, vd. Matthias Sånemyr och sportchef Niklas Wikegård, vill belysa de ökande skillnaderna mellan SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan. Inlägget andas stor självkritik, den egna organisationen har under en följd av år inte varit tillräckligt bra, men kan också ses som en signal om en konkurrenssituation som ytterligare kan komma att öka klyftorna inom svensk ishockey.
Av brevet framgår tydligt att Djurgårdens ekonomi är i fritt fall, bokslutet från säsongen 2022-2023 berättade i våras om att en uppflyttning till SHL  var absolut nödvändigt. Här talades om kraftigt sparbeting.
-Djurgården behöver kraftigt skära ned på sin verksamhet, och därtill sportsliga ambitioner i en hockeyallsvensk kontext, skriver Sånemyr/Wikegård.
I Djurgården finns en nyväckt stor frustration över förbundsstyrelsens beslut, från tidigare i vintras, att lag i förbundsserie obönhörligen måste tillhöra en ligaorganisation. 
Den omstridda paragrafen 6:1 är nu förpassad i papperskorgen, samma paragraf som Boden och Karlskrona envist motarbetade och till slut vann Riksidrottsnämndens stöd. Så sent som i oktober 2022 konstaterade RIN att paragrafen  6:1 är ”lagvidrig och därmed ogiltig”.

”Hemlig” uppgörelse

  Nu sägs att en ”hemlig” uppgörelse mellan dåvarande RF-ordföranden Karl Erik Nilsson och Anders Larsson banat väg avskaffandet av paragraf 6:1. Riksidrottsnämnden, RIN, var märkligt nog på åskådarplats i ett elakt spel.
Under 2022-2023 års paragrafstrid om ligatillhörighet var tystnaden total från Djurgården.
 Nu har Sånemyr/Wikegård upptäckt att nuvarande ordning är dålig, ”både för Djurgården och för svensk ishockey”.
  De pekar på, som Boden och Karlskrona gjorde i Hockeyettan att media rättigheter inte kan tecknas centralt. Djurgården reagerar över att klubbarna i Hockeyallsvenskan ersätts med cirka fem miljoner kronor. 
SHL-klubbarna kan däremot årligen räkna in , och per lag, 65 miljoner till och med 2030.
Djurgårdens poäng är förstås att DIF med sina 16-SM-guld, och anrika historia, har ett helt annat marknadsvärde är SHL-jumbon Oskarshamn eller för all del ännu regerande mästarlaget Växjö.
I klartext: Sånemyr/Wikegård vill i en nära framtid, teckna egna  TV och sponsoravtal för Djurgården.  De vill ställa sig utanför Anders Larssons tvingande beslut och krav om medlemskap i ligaorganisation.
Djurgårdens argument är dessutom blytungt i samtal med sponsorer och TV-förhandlare.
-Se på oss, vi har den största publiken och under 2025 kommer vi att spela i en helt ombyggd och nyrenoverad Avicci Arena.
Fortsättning följer, Djurgårdens upprop och krav på ekonomiska förändringar  är ett rejält vedträ till den brasa som ligger pyr om hur framtidens seriemodell ska utformas.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.