’’Hur kunde det avtalet bli verkligt?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Att hockeyvärlden är speciell är väl känt, inte minst är Kanadas inflytande   dokumenterat åtskilliga gånger genom åren. Pågående junior-VM i Göteborg, 26/12-5/1 2024 är inget undantag. Turneringen ägs till hälften (!) av Hockey Canada som har ett löpande 10 års avtal med IIHF, det internationella förbundet.

I junior-VM i Göteborg handlar det mycket om Canada - både på och utanför isen. Scandinavium in Gothenburg, Sweden December 27, 2023. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

JVM inleds på allvar för svensk del med match mot just Kanada på fredagskvällen. Båda lagen är obesegrade så här långt, Sverige har 11-0 på två matcher mot Lettland och Tyskland och räkna med ett kokande Scandinavium. Med en ”gul vägg” på plats, bestående av 11 512 åskådare, lika med utsålt.

Ett arrangörsproffs

Svensk VM-general är Mikael Haglund, arrangörsproffs med stor erfarenhet från internationella mästerskap på svensk is. Han hade samma roll då mästerskapet avgjordes i Malmö 2014, svensk finalförlust mot Finland. Mikael Haglund har också ett tränarförflutet i Halmstad Hammers i Hockeyettan.

-Det är lite speciellt att arbeta under Hockey Canadas ögon. Hälften att alla reklamytor i Scandinavium och Frölundaborg ska disponeras av Hockey Canada. För det svenska förbundet, Frölunda, distriktet i Göteborg och Göteborg & Co samt Got Event innebär det lägre intäkter, konstaterar Mikael Haglund, inte helt förtjust över upplägget.

JVM har under 2000-talet utvecklats till en ekonomisk tungviktare – och till  stora högtidsstunder för tittare vid TV:s sändningar i  år i SVT, TV 6 och TV 10. Matcherna kan också streamas på SVT Play och ViaPlay. Här talar vi om miljonpublik i ”Juniorkronornas” jakt på VM-medaljer.

 I analyser har fastslagits att TV:s bevakning starkt har bidragit till JVM-ishockeyns popularitet..

Mikael Haglund räknar med en totalpublik på cirka 150 000 åskådare,  medaljmatcherna är slutsålda liksom Sveriges matcher i gruppspelet, tidigare, Lettland och, Tyskland och avslutning mot Kanada och Finland. I grupp B spelar Tjeckien, USA, Slovakien, Schweiz och Norge. De fyra främsta lagen i varje grupp till kvartsfinal.

3 0000 kanadensare i Göteborg

Över 3 000 besökare från Kanada är inbokade för ett besök i Göteborg.  Junior-ishockey väcker alltid känslor hos ”Lönnlöven”, och besöksnäringen är att gratulera. Handbollens dam-VM har precis hunnit flyttat ut ur Scandinavium, när  isen spolas och hotell och restauranger på nytt fylls av idrottssupporters.

-Jag är övertygad om att JVM blir en bra affär för alla inblandande.  Trots den starka Kanada-kopplingen hoppas jag att det svenska förbundet också kan räkna in miljonvinst, säger Mikael Haglund.

IIHF:s avtal med Hockey Canada skrevs i en tid då det var svårt att hitta arrangörer. Därav den långa kontraktstiden, ja, parterna är nu inne på sitt andra 10-årsavtal, nuvarande avtal går ut 2032. Värt att notera är att Infront, IIHF:s globala partner,. som i princip är ägare till A-VM, inte har någon kommersiell del i JVM.

Det är spelare födda 2004, och senare, som jagar VM-guldet, den årskull som förbundskapten Magnus Hävelid vann U 18-guld med 2022. På JVM-nivå har Sverige två guld, 1981 och 2012.  Efter perioden 2012-2014, med ett guld och två silver, har juniorkronorna fått nöja sig med ett silver och två brons på nio år.  2023 i Halifax, USA föll Sverige i bronsmatchen mot USA.

Målsättningen är alltid hög, och ska vara det, speciellt i år på hemmaplan. Truppen är stark både på back – och forwardssidan med flertalet spelare i bärande roller i sina SHL-lag. Som Frölunda-spelaren Otto Stenberg, tremålsskytt mot Tyskland.  Frågetecknet finns på målvaktssidan. 

Örebro-sensationen, Leo Carlsson, född 2004, spelar den här säsongen i NHL-laget Anaheim och får inte ”ledigt” för JVM.  Samma gäller för draftettan i somras, Kanadas Connor Bedard, nu i Chicago.

Även i den här Kanada-upplagan finns med all sannolikhet, 2024 års draftetta, det vill säga kommer att väljas först vid 2024 års spelarauktion, eller ”draften”.

Namnet är Macklin Celebrini, nummer 17, född 2006 , och med Boston University som klubbadress.  Han är redan i topp i skytteligan 6 poäng, 2+4, efter 2 matcher.  I collegeligan är han lagkamrat med Sveriges Tom Willander.

Mycket handlar om Kanada

Celebrini är uppväxt norr om Vancouver, på uterinken i North Shore Winter Club. För övrigt i samma område som 2023 års draftetta Connor Bedard. som nu spelar för NHL-laget Chicago.

Kanada laddade upp för JVM i Limhamns Ishall utanför Malmö. 22 spelare i truppen sekonderas av 18 ledare, bagaget vägde 2.3 ton vid ankomsten till Kastrup. 

Ja, junior-VM är inget som nonchaleras – Hockey Canada är ju också medarrangör.

Kanada har vunnit de två senaste mästerskapen och är favorit även i Göteborg. Totalt har Kanada 20 JVM-guld sedan första upplagan 1977.

Kjell Nilsson

Fakta

Hockey Canada är Kanadas röst i det internationella förbundet, IIHF, och kan jämföras med det svenska förbundet. Hockey Canada leder all ishockey, herrar och damer och paraishockey, utanför NHL-organisationen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.