Utan tvivel - här finns vinnarna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är inte originellt, eller att sticka ut hakan. Det blir ändå Färjestads BK  som får säsongens guldtips i SHL.

I våras förnedrades värmlänningarna och försvann i kvartsfinal mot Rögle, 4-0, nu brinner det av revanschlusta i de stora skogarna västerut. 

Nu gäller inget annat än  revanschen

Färjestad slog vakt om sina spelare och handplockade förstärkningar.

Med 21 SM-finaler, varav 10 SM-guld, det senaste erövrat 2022, tillhör föreningen, bildad som Bollklubb 1932, aristokratin i svensk ishockey.

Tränaren Tomas Mitell och sportchefen Richard Wallin fick båda behålla jobben – trots vårens förödmjukelse. Den här säsongen, den 49:e i ordningen sedan gamla Elitserien skrotades efter säsongen 1975-1976 och SHL bildades, är det bara  guldfirande som gäller på Stortorget i Karlstad.

Förstärkt spelartrupp

Visserligen har  FBK försvunnit kvartsfinal i sex av de åtta senaste slutspelen.  Statistik är ofta ett tungt ok, men nej, inte den här gången.

Firma Mitell/Wallins lagbygge doftar kvalité rakt igenom. Målvaktsduon är internationell, Max Lagacé, Kanada och Damian Clara, Tjeckien, har såväl bred erfarenhet som stor talang. Notera att Clara var allsvenskans främsta förra säsongen och i högsta grad delaktig i Brynäs uppflyttning och finalseger mot Djurgården.

Backsidan har en bra mix och nye Adam Ollas Mattsson, Malmö Redhawks, blir en stor tillgång i spelets alla moment. Offensiven har både spets och bredd, här kommer spelare som vore givna i andra SHL-lag att placeras på bänken. Oskar Steen, 26 år, med Forshaga, som moderklubb, är en ”hemvändare” som ska bära laget i fler år framöver, nu med långtidskontrakt i fickan.  Kvar finns tjecken David Tomasek, 45 poäng (25+20) förra säsongen och världsmästare med Tjeckien i våras.

Han valde Karlstad, tryggheten och en månadslön kring 300 000 kronor framför ett äventyr på andra sidan Atlanten. Ett minus är Victor Ejdsell, 41 poäng (20+21) som nu spelar i Schweiz.

Bolagen och uppbyggnaden

Färjestad är också SHL:s ekonomiska tungviktare. Idrottens Affärer har tidigare skildrat bolagsverksamheten. Vd Stefan Larsson styr vid sidan av elitverksamheten. De senaste tre åren har hans fögderi genererat hela 40 miljoner i vinst, varav 8,6 miljoner den gångna säsongen, följd av Frölunda 7,7 miljoner. Fyra av 14 lag redovisade minus, och där mästarlaget Skellefteå sticker ut 4,8 miljoner i röda siffror.

Ett sätt att mäta SHL-klubbarnas finansiella styrka är att betygsätta det egna kapitalet, det vill säga skillnaden mellan tillgångar och skulder. Ett mått på den ekonomiska stabiliteten över tid, och förmåga att inte hamna hos kronofogden eller på obestånd.

Vid bokslutet efter den säsong som nu inleds måste alla lag i SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan redovisa minst åtta procent i eget kapital i förhållande till nettoomsättningen. Det är kravet för beviljad elitlicens, ärendet snabbutreds just nu på Svenska Ishockeyförbundet då föreningar i Hockeyettan har tydliga problem att klara åtta-procentsregeln.

I tabellen för eget kapital har Färjestad en historisk stor ledning med 158,9 miljoner närmast före Frölunda 82,7 miljoner och Skellefteå, trots den stora guldsmällen från i våras, med 74.1 miljoner.

fem klubbar i riskzonen

Bedömningen är i dag att fem föreningar är i riskzon för att förlora elitlicensen. Dessa är Linköping, Malmö, Timrå, Rögle och Örebro. Notera att procent-satsen ska höjas till 10 procent våren 2025, om inte förbundets utredningsgrupp föreslår något annat.

Avgörande för ditt favoritlags ekonomiska hälsotillstånd är också likviditeten, enkelt uttryckt hur mycket pengar som finns på banken, och som visar varje förenings förmåga att betala löner och räkningar i tid. 

Just nu avslöjas att till och med batterijätten Northvolt i Skellefteå saknar likvida medel, är på obestånd och har förfallna räkningar hos Kronofogden.

Färjestad är nummer ett även i den grenen. Nettoomsättningen för säsongen 2023-2024 landade på SHL-rekordet på 237 miljoner, här var Rögle en uppstickare med 216 miljoner på andra plats.

I likvida medel, på bankboken, redovisade Färjestad 88 miljoner, också det SHL-rekord. 

Saknas en högerfattad back för att förverkliga gulddrömmen, då är det ekonomiskt inga problem för firma Mitell/Wallin, tränare/sportchef. Frågan är snarare om det finns någon på den europeiska marknaden som kan passa in i Färjestads kravbild.

Frölunda utmanaren

Vilka är Färjestads utmanare? De främsta guldhoten är Frölunda under tränaren Roger Rönnbergs 12:e och sista säsong, samt Skellefteå som ska berömmas för sin starka Norrlands-profil, endast två spelare med utländska pass.

Notera dock att det är oerhört svår att vinna två år i rad.  Skellefteå lyckades  dock med den bedriften 2014-2015 och 2015-2016. 

Vi har under senare säsonger talat om att SHL-kartan håller på att ritas om,  Först Malmö, sedan Linköping och  Växjö Lakers samt i viss mån Rögle är tydliga exempel på den nya tiden. IK Oskarshamns närvaro under fem säsonger var ett piggt inslag, men utan reella möjligheter att bita sig fast i den högsta eliten, mycket beroende på arenaproblematiken.

Att ha full kontroll på den egna arenan är avgörande för framtiden.

 Se även här på Färjestad. Vd. Stefan Larsson noterade 2023-20224 hela 56 miljoner i intäkter på öl och matförsäljning och souvenirer i helägda Löfbergs Arena. Det är ett högre belopp än  vad klubbarna erhåller via det centrala avtalet med SHL, i praktiken avtalet med  TV 4 Play och andra partners, cirka 50 miljoner kronor.

Utöver Färjestad är det endast ytterligare fyra som äger arenan, via  egna fastighetsbolag. Det är Rögle, HV 71,  Växjö och Brynäs .

  I Skellefteå år kommunägda energibolaget Skellefteå Kraft ägare till arenan med samma namn och lagets huvudsponsor. Övriga lag har också avtal i olika former med hallägaren, det vill säga kommunen. Timrå erlägger exempelvis en års hyra på fem miljoner kronor till Sundsvalls kommun. Nuvarande avtal går ut 2035.

Måste  betala hyran

I GP berättar Frölundas klubbdirektör Christian Lechtaler att föreningen erlägger 370 000 kronor i hyra till kommunala Got Event vid varje matchtillfälle i SHL:s grundserie i Scandinavium. Vid slutspel ökar summan till 700 000 kr per match.

-Jag är övertygad om att vi har högst  hyra av samtliga SHL-lag. Frågan är vad Göteborgs stad vill med elitidrott, och hur ska vi finansiera den i framtiden, frågar Frölunda-ledaren.

Lotta Nibell, vd. på Gota Event avfärdar Lechtaler med att hyran är ”marknadsmässig”.

I Stockholm slåss Djurgården och AIK mot SGA Fastigheter gällande hyresnivån på Johanneshov. SGA är ett helägt bolag av Stockholms Stadshus AB.

Ja, det är skillnad att bedriva ishockey i Karlstad och Stockholm/Göteborg.

Kjell Nilsson

Fakta

Premiärmatcher: 

Lördag den 21 september:  Frölunda–Leksand, Linköping–Brynäs, Växjö–HV71, Malmö–Skellefteå,  Luleå–Timrå, Örebro–Modo

18.00 Färjestad–Rögle

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

De ställer upp för andra. De ställer upp för idrotten. De bjuder osjälviskt på stora delar av sin fritid för att framtidens svenska stjärnor – och för dem som aldrig kommer i närheten – ska kunna tävla i friidrott.

 Och allt de får är en fika och en t-shirt. Om ens det…

Utan funktionärerna stannar idrotten

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.