Kungsan i hockeydress när NHL kom på besök

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Ishockey som rikemanssport, och ett skådespel för samhällets mest bemedlade.

 När NHL och Global Series landar på Avicci Arena når biljettpriserna  nya rekordnivåer eller  4 450  kronor för en sittplats långsida. Är det till gagn för svensk ishockey, eller utgör arrangörens prissättning hinder för nyrekrytering till sporten.

Aldrig har Kungsträdgården haft ett sådant utseende. Här hade en hockeyarena byggts med is och sarg kompletterat med en överbyggnad i form av ett tält

 Idrottens Affärer har frågat Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson.

-Trots de, med svenska mått höga biljettpriserna, är trycket uppenbarligen stort. Vi är inte inblandade i, eller styr NHL:s biljettpriser. Men det är klart att priserna utgör en utmaning för vanligt folk. Det råder det inget snack om. 

Påverkar inte rekrytering

-Jag har dock svårt att se att priserna i dessa fyra matcher ska påverka rekrytering av barn och ungdomar. Från förbundets sida jobbar vi ständigt tillsammans med våra föreningar och distrikt för att sänka trösklar och göra ishockeyn mer tillgänglig.

-Jag tänker snarare att Global Series kan göra ännu fler barn och unga nyfikna på vår fantastiska sport, menar Anders Larsson.

För NHL-organisationen är veckoslutets matcher ett ypperligt tillfälle att flytta fram ligans position, inte minst ekonomiskt. 

Galans fyra matcher har på prissatts olika. Mötet Ottawa-Detroit, spelades på torsdagskvällen, har ett spann mellan 755 kronor-2 895 kronor per biljett.   Toronto-Detroit och Toronto-Minnesota har biljettpriser mellan 1 795 kronor – 4 450 kronor och Minnesota-Ottawa 1 490 kronor-4 145 kronor. Samtliga matcher äri i det närmast utsålda.

”Eventet”  började redan på onsdagen då NHL, och SHL, var inbjudna gäster till Handelshögskolan efter intiativ av professor Martin Carlsson-Wall.  Han är mannen bakom skolans Center for Sport and Business. Definitivt en pionjärinsats över att få in idrotten,  och NHL, på schemat på anrika Handels.

Bland programpunkterna fanns  förnyelse, hållbarhet, utveckling samt growing the game, en internationell beskrivning av hur en sport ska förmås växa globalt, hämtad från golf – och tennisvärlden.

Här gjorde Frölundas damers sportchef, Damkronornas tidigare målvaktshjälte, Kim Martin, ett starkt framträdande. Hon pekade på nödvändigheten att bli inkluderad på alla nivåer

Ämnesvalen var generellt svåra och , och ”minglandet” efter inläggen från podiet var nog kvällens huvudnummer för många.  

Kända profiler

Bland deltagarna fanns bland annat Brendan Shanahan, president i Toronto Maple Leafs, ett av ligans ”original six-lag”, och som aldrig tidigare spelat utanför Kanada/USA:s gränser.  Toronto, där Börje Salming och Mats Sundin för alltid har ikonstatus, möter Nicklas Lidströms Detroit i i vad som är galans huvudmatch på lördag.

Idrottens Affärer frågade Brendan Shanahan, 54 år varför ryska spelare fortfarande är välkomna till NHL, efter snart två år av ryskt angreppskrig i Ukraina som inleddes 7 februari 2022. 

 Shanahan hade en enastående aktiv karriär, tre Stanley Cup ringar med Detroit.  Karriären avslutades 2009 och nästan omgående plockades han in  i NHL:s högsta ledning och har bland annat varit ordförande för NHL:s disciplinnämnd.

Han anställdes av Toronto 2014 och har det högsta sportsliga ansvaret i organisationen. Han var inte intresserad av att diskutera ryska spelare i NHL.

-Nej, jag  vill inte prata om det, och varför skulle jag göra det.  It is good guys, det är bra killar. Några andra kommentarer har jag inte, svarade Brendan Shanahan på  idrottsvärldens hetaste fråga i dag.

Herr – och damtennis, och NHL , är i dag enda organisationer som säger ja till ryska och belarusiska idrottsmän – kvinnor. IIHF, det internationella ishockeyförbundet avbröt tidigt  alla förbindelser med Ryssland/Belarus.. Det internationella bordtennisförbundet, ITTF, där svenskan Petra Sörling är ordförande, har gläntat på dörren och tillåter under vissa omständigheter ryska/belarusiska spelare.

Vill inte prata om ryssar

Under 1970-talet var ryska spelare i bannlysta i klassiska Maple Leaf Garden, ishockeyns ”katedral” . Det var här Börje Salming vann hjältestatus och här spelade Maple Leafs mellan åren 1931-1999. Men inga ryssar. 

Anledningen var Harold Ballard (1903-1990), ägare till både laget och arenan. Han avskydde allt rött, i hans värld fanns ingen plats för kommunister. 

Han älskade Börje Salming, något som framgår i den TV-serie om Börjes liv och karriär som börjar sändas på TV 3 och Viaplay den 19 september. ”Börje – the journey of a legend”. Missa inte den.

Brendan Shanahan vill inte bli påmind om Harold Ballard.

-Nej, jag svarar inte på några frågor om honom, säger han och sveper rocken omkring sig och går.

För NHL är ishockeyn ett affärsdrivande medel.

I Kungsträdgården i centrala Stockholm  har NHL byggt upp ett center med skridskois, aktiviteter och förstås försäljning av matchtröjor och annan attribut som gynnar NHL:s varumärke, Global Fan Tour. Här finns plats för 1 000 personer, och affischer i citykärnan, med Torontos svenskstjärna William Nylander som frontfigur, berättar vad som är det stora i helgen. 

I samband med Sverige-besöket lanseras också en ny YouTube-kanal, NHL Europa, egenproducerat material i sju olika språkliga versioner. Tonvikt på ligans europeiska stjärnor, som Elias Pettersson och Tysklands Leon Draisaitl

Anders Larsson vill se veckoslutets fyra matcher  som ett sätt att bygga broar mellan europeisk ishockey och NHL. Han pekar även på det NHL-avtal som reglerar ersättningen till europeisk ishockey vid spelarövergångar.

Dåligt betalat förs spelare

 Det är förstås en bråkdel av vad fotbollens elitklubbar kan räkna in på kontot.  Den gångna säsongen beräknas AIK ha förstärkt kassan med cirka 200 miljoner vid transfers till andra klubbar.

 Ersättningen till svenska klubbar är också mindre än en bråkdel av de kontraktssummor som cirkulerar i NHL-världen, även för svenska spelare med långtidskontrakt, över åtta år, med värden över en miljard svenska kronor.

För 50 år (!) år sedan var NHL:s stora vision att etablera  en europeisk division i Europa.  Bruce Norris, dåvarande ägare till Detroit Red Wings hade högtflygande planer men de europeiska förbunden var inte med på noterna. I Sverige pressade dåvarande ordföranden Rickard Fagerlund  landets kommuner att stänga hallarna för NHL-lag.

Vad som blev kvar av Norris vision var laget London Lions,  ett farmarlag till Detroit och med Wembley Arena i London som hemmais. I laget fanns svensk duon Ulf Sterner och Leif ”Honken” Holmqvist . De spelade totalt 72 ”uppvisningsmatcher” säsongen 1972/73.  Sedan lades laget ned 

Europas kalla hand har efter hand blivit mer välkomnande och fram till i dag har 38 NHL-grundseriematcher spelats utanför Nordamerika, varav 33 i Europa, av dessa har 12 spelats i dåvarande Globen. Det är tionde gånger som NHL väljer att spela i Stockholm.

Bland svenska SHL-ledare har Mats Grauers, Frölundas flerårige ordförande, höjt ett varningens finger för ett ökat NHL-inflytande i europeisk ishockey , Han har uppmanat SHL att ha beredskap för framstötar från NHL för ett förverkligande av det tidiga 1970-talets planer. Några expansionsplaner för Europa är i nuläget inte kända.  Det senaste laget som togs in i NHL-värmen var Seattle Kraken.

Roger Engström, Linköping och ordförande i SHL, känner ingen rädsla.

-Nej,  det finns i dag inga sådana signaler, i varje har vi i SHL inte någon sådan kännedom.

Hans uppfattning bekräftas av Bill Daly, deputy commissioner och nummer två i rangordning  efter ligachefen Gary Bettman.

-Europa är alltid spännande, och självklart kan det hända någon i framtiden, men inte just nu. Det handlar om arenor och spelscheman och det är svårt att få infrastrukturen att fungera. Plus den ekonomiska biten, sade Bill Daly i en intervju med Expressens Gunnar Nordström före avresan till Europa och Stockholm.

Kjell Nilsson

Fakta

I NHL varierar biljettpriserna mycket mellan storstadslag som Toronto , Los Angeles och New York Rangers och mindre lag, typ Arizona, Anaheim och San José. Median priset för en biljett i grundserien är 1 000 kr, slutspelet,  2 000 kronor. Men prisbilden varierar starkt  mellan storstad och mindre stad.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.