Breddhockeyn saknar pengar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

 Hela havet stormar i Hockeyettan sedan Svenska Ishockeyförbundets licensnämnd inte beviljat elitlicens för fyra föreningar Kristianstad, Bäcken, Strömsbro och KRIF Hockey (Kallinge/Ronneby. Dessutom råder osäkerhet kring ytterligare två, Forshaga och Pantern.

Beslutet kan överklagas, inom två veckor, till förbundets överklagande nämnd. Avslag innebär tvångsnedflyttning till division två. I berörda föreningar är upprördheten stor och Emma Persson, ordförande i KRIF Hockey har redan deklarerat att beslutet ska överklagas.

Stora rockader

Spelprogrammet för Hockeyettan, och serieindelning, har fastställts. Här väntar stora rockader om licensnämndens beslut vinner laga kraft.  Hockeyettan, landets tredje division och årligen plantskola för 100-talet elitspelare, SHL och Hockeyallsvenskan, kan komma att rymma endast en 30-tal lag – mot tidigare 40.
Det är en besvärande utveckling för svensk ishockey, och på sikt innebär det att antalet utländska spelare kommer att öka i våra högsta serier.
Ja, det är viktigt med ”ordning och reda” som förbundsbasen Anders Larsson säger. Men ska det ske till priset att klubbar försvinner från seriekartan?  Nuvarande licensregler, vars kärna är att varje förening ska kunna redovisa åtta procent av nettoomsättningen i eget kapital, är inte anpassade efter den ekonomiska verklighet som möter breddishockeyn.
Hockeyettans ordförande, Håkan Svensson, har vi flera tillfällen pekat på att den ekonomiska skillnaden mellan seriesystemen måste utjämnas. Nu roffar SHL och Hockeyallsvenskan (HA) till sig merparten av rättighetsbeloppen, TV-avtalen. Med Anders Larssons goda minne.
Håkan Svensson har hittills talat för döva öron, hans organisation behandlas som något som katten släpat in på natten. Licensnämndens hårda dom är ännu ett hot mot Hockeyettans existens.

Tre klubbar får dispensår

Av nämndens beslut framgår vidare tre klubbar beviljats dispensår, eller så kallade konrollår. Södertälje och Tingsryd har fått sitt första dispensår och Vimmerby, nykomling i HA, har fått sitt andra dispensår.
 Tingsryd, som hade ett minusresultat på 4 miljoner har som Idrottens Affärer tidigare berättat erhållit ett aktieägartillskott på 1,5 miljoner av NHL-proffset Oliver Ekman-Larsson som växte upp på Dackehallen is i Tingsryd.
Övriga klubbar i SHL, HA och SDHL har beviljats elitlicens för säsongen 2024-2025.
I SHL och HA är klubbarna i dag mer att likna vid koncerner än ideella föreningar. Med möjligheter att hitta kryphål inför licensnämndens granskning, och på olika sätt uppfylla det åtta procentiga målet om eget kapital.
I Leksand har exempelvis en förlust på 11,5 miljoner för den gångna säsongen vänts till en vinst på 2,5 miljoner – efter ett skatte upplägg som till och med lokaltidningen Falu-Kuriens ledarsida tycker är diskutabel. Det var en revisor  på KMPG som kläckte den briljanta(?)  idén.

Kraven ska omprövas

I ett pressmeddelande betonar Anders Larsson, som nämnts att ordning och reda är nummer ett för ishockeys klubbar. Han skriver också:
- Licensverktyget är ett skydd som våra medlemmar står bakom och lagt fast för att säkerställa att förening kan genomföra tävlingen och säsongen de gått in i.
Han avslutar med att säga att de ekonomiska kraven i licensverktyget ska ses över till kommande säsong.  Det låter nästan för bra för att vara sant, kanske har hockeystyret vaknat och inser vikten av att klubbar på mindre orter har ett berättigande och att de vill fortsätta att producera spelare till ishockeyns finrum, SHL och HA.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Den femte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Per-Ola Kullberg från Rydsgård vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Rydsgårds AIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även de med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet.

”Per-Ola är ledare för ett av våra tjejlag, så jag fick veta att både han och föreningen hade vunnit nästan direkt i fredags”, säger en glad Håkan Palm, Ungdomsansvarig Rydsgårds AIF.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.