VM mest utgifter för hockeyförbundet

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Ishockeyns stora mästerskap är främst en god affär för IIHF, det internationella förbundet, och dess kommersiella samarbetspartner, Infront, nuvarande avtal går ut först 2033.
Idrottens Affärer har tidigare belyst miljonrullningen som enbart hamnar i IIHF/Infronts fickor samt det tjeckiska förbundet som helt kontrollerar biljettförsäljningen.
Sveriges Isac Lundeström (#37) testar med skott i Tre Kronor möte med Finland. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

 

Inför slutspelshelgen i Prag är det gamla publikrekordet för mästerskapsturneringar dödsdömt, det lyder 741 690 unika åskådare och är från 2015, senast Prag arrangerade, Kanada blev världsmästare och Tre Kronor kom på femte plats.

Mest utgifter

För det svenska förbundet har mästerskapet hittills enbart inneburit utgifter,  inte ens ett VM-guld (!) kan förändra den bilden. Förbundsbasen Anders Larsson är missnöjd med IIHF:s fördelningsmodell, men trots påtryckningar och diskussioner har IIHF varit kallsinniga.
-Vi driver frågan med flera nationer, men jag vill framhålla att en framgång i VM inte enbart handlar om pengar. Det är ett sätt att bygga intresse och långsiktiga värden, meddelar Anders Larsson.
IIHF ersätter nationsförbunden efter slutplaceringen, premierna har legat stilla i flera år och uppgick 2018 sedan Tre Kronor besegrat Schweiz i finalen efter straffar till 8,6 miljoner kronor. Spelarnas guldbonus landade på 3,1 miljoner efter separat överenskommelse med förbundet.
Det svenska förbundets kostnader för VM är betydligt högre.
-Ja, kortsiktigt är VM ingen plusaffär, även om vi går hela vägen. Men som jag sade tidigare, det långsiktiga värdet betyder mycket. Tre Kronor vill alltid vara ”folkets landslag”,  betonar Anders Larsson. 
2018 beräknades förbundets kostnader till 12 miljoner kronor, med förberedelser, resor och försäkringskostnader för den stora gruppen NHL-spelare.  En kostnad som är likvärdig med 2018 års trupp som innehöll 19 spelare från NHL.
Här skiljer sig ishockeyn markant från fotbollen, vars internationella organisationer, UEFA och FIFA, garanterar deltagande nationer fler miljonbelopp. Svensk fotboll gick exempelvis miste om cirka 30 miljoner kronor efter kvalmissen, det belopp som har garanterats deltagande lag i kommande EM i Tyskland i sommar.
2025 arrangerar det svenska förbundet VM i ett nyrenoverat Avicci Arena. Med ett färskt VM-guld i bältet hamnar förbundet i bästa möjliga sits för att ”sälja in” mästerskapet.

Ishockeyn blir parodisk

Triumfen mot Finland, 2-1, efter förläning,  var i sin ordning, sett till matchbild och chanser.  Det är förstås märkligt att IIHF förordar spel tre mot tre i förlängningsspel. Ishockeyn blir parodisk, där puckkontroll betyder allt. 
 Avgörandet föregicks av en tveksam finskt utvisning, där en ”go” värmlänning, Joel Eriksson-Ek styrde Victor Hedmans skott förbi den finska ”väggen” Emil Larmi, målvakten från Växjö.
Finlands avgående förbundskapten, Jukka Jalonen, spelare och andra finska ledare rasade och beklagade att amatördomare från Lettland och USA ska ha huvudrollen. Ja, hade Tre Kronor skickats hem efter ett tvivelaktig domaragerande hade det svenska kritiken inte varit nådig.
Tyngd och tålamod samt individuell briljans blev avgörande, främst signerat av backarna Rasmus Dahlin och Erik Karlsson, samt av forwardar Marcus Johansson, Pontus Holmberg och målskytte Eriksson-Ek. Son till en av Färjestads gamla guldhjältar, Claes Eriksson.
Värdnationen Tjeckien, i ett kokande O 2 Arena i Prag, är en rejäl utmaning i lördagens tidiga semifinal, på kvällen möts Kanada och Schweiz.  
Tjeckien törstar efter en VM-framgång efter flera magra år, precis som Tre Kronor, och har under mästerskapets gång tagit in flera NHL-spelare. Totalt tio i truppen. Den mest namnkunnige är Bostons  David Pasternak, 27 år och med juniorförflutet i Södertälje 2011-2014.
Gamla Scaniarinken var en bra läroanstalt. I dag är hans kontrakt med Boston i  NHL värt 130 miljoner kronor årligen, det vill säga i Erik Karlsson klass.  

Han kan stå i vägen

Mot USA i kvartsfinalen storspelade målvakten Lukas Dostal, 22 år, och sent anländ från Anaheim.  I semifinalen träffar han på en klubbkompis från Anaheim i Tre Kronors Isac Lundeström.
Tjeckiens tradition av goda målvakter är djup och bred, visst minns vi Dominik Hasek på 1990-talet , smeknamn ”the dominator” efter bland annat 18 säsonger i NHL.
Enligt IIHF:s hemsida stoppade Dostal 36 amerikanska skott och är främsta anledning till att det hockeytokiga Tjeckien, precis som Tre Kronor, nu drömmer om VM-final, och VM-guld.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.