Tove har trampat snett, rejält
Tänk om och tänk rätt, lyssna på Linn Svahn
Tove har trampat snett, rejält
Nej Tove – ryska idrottsmän än inte personer som vilka som helst. De representerar en nation som sedan februari 2022 våldför sig på en nation, som urskillningslöst och utan pardon vill förinta ett helt land.

Det var i en intervju med SvT som orienteringens världsstjärna och utan konkurrens nummer ett, Tove Alexandersson, 34 år, uttryckte sin besvikelse över att ”idrotten blir för mycket inblandad i politiken”.
Tove är unik då hon tävlar inom två internationella förbund, dels IOF, orienteringens världsförbund, dels det internationella skidalpinism-förbundet.
IOF stängde redan i mars 2022 dörren för ryskt, och belarusiskt deltagande i internationella tävlingar, typ VM, EM och Världscupen.
Inom skidalpinism härskar en annan uppfattning, en disciplin som gör olympisk entre i Milana/Cortina nästa vinter och där Tove jagar en OS-biljett i mived-klassen, tillsammans med Jerker Lysell.
Här stöttas de ryska åkarna av den svenska stjärnan:
-Jag tycker verkligen de ska få vara med. Man får ändå tänka på att de ryska atleterna också är personer som vem som helst säger, säger en tondöv Tove Alexandersson.
IOK, internationella olympiska kommittén har öppnat för att internationella specialförbund, som skidalpinism, kan tillåta ryska deltagare att tävla under neutral flagga, och via kvaltävlingar nå OS-status. Som ryskan Nikita Filippov som tävlade i Schladming i vintras.
-Att en person är född i Ryssland, gör den inte till en dålig människa, säger Tove.
Inom Svenska Klätterförbundet, där skidalpinism hör ”hemma”, är sportchefen Patrik Blom och Janna Aschenberg, t.f. generalsekreterare måttligt förtjusta över Tove Alexanderssons ställningstagande.
-Vi står till 100 procent bakom Riksidrottsförbundets och SOK:s, Sveriges Olympiska Kommitté, i den här frågan. Det finns ingen tvekan i det avseendet, betonar de.
"Hennes åsikt, inte vår"
-Vi kommer att ta upp Toves uttalande vid ett kommande styrelsemöte, det är hennes åsikt som förs fram, och inte förbundets, poängterar Janna Aschenberg.
Inom svensk orientering, där Tove sedan genombrottet i VM 2011 är den klart lysande stjärnan, ja en av sportens absolut största genom tiderna, är hennes positiva inställning till ryska idrottsmän besvärande.
Tero Marjamäki, kommunikationschef på SOFT, det svenska förbundet, betonar att SOFT, helt följer RF::s linje – att tävla mot och tillsammans med ryska och belarusiska idrottsmän är uteslutet.
-Något annat är otänkbart under nuvarande förhållanden, fastslår han.
I övrigt avstår han från att bedöma huruvida Toves intervjusvar kan slå mot orienteringssporten. Han utesluter inte att en diskussion kommer att tas upp med Tove i en nära framtid.
Putins fel alltihopa
Tove själv befinner sig nu i södra Finland med landslaget på ett första VM-läger inför säsongens höjdpunkt, VM i Kuopio 9-17 juli. Som regerande världsmästare har Tove en friplats i mästerskapet.
Den svenska stjärnan tycks inte ha förstått, eller så gör hon det – och då är det ännu värre. För Rysslands president Vladimir Putin är varje rysk idrottsman i en internationell tävling en PR-framgång, och ger legitimitet till hans invasionskrig. Det är därför hans idrottsmän inte är välkomna – de må vara hur trevliga eller vanliga som helst, som Tove säger.
Jag tycker Tove ska ta intryck av längdskidåkningens Linn Svahn. Hon har tydligt sagt, precis som landslaget i sin helhet, att tävlingar med ryskt motstånd är uteslutet.
Elle varför inte lyssna på skidskyttarna med Sebastian Samuelsson i spetsen. De har alla satt ned foten.
Ja, till och med Internationella Ishockeyförbundet, IIHF, där ekonomiska hänsynstaganden styr det mesta, har Ryssland och Belarus på sin icke önskvärda lista.
Tänk om, och tänk rätt. Det är inte på det här sättet som vi vill se Tove Alexandersson få rubriker.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Fotbollstjejerna i Piteå IF jublar. Kommunen har tagit beslutet att DFF öka det ekonomiska bidraget med 400 000 kr till 1,1 miljoner kronor under 2025-2027. Damlaget och ledarna tar det som en befrielse efter en säsong med ekonomiska problem.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Han beskriver sig själv som en hockeynörd, och vill gärna vara ett bollplank till förbundskapten Sam Hallam.
Efter Tre Kronors senaste VM-guld, i Köpenhamn 2018 skänkte nummer 93 Mika Zibanejad, tillsammans med sin bror, Monir Kalgoum, 300 000 kronor till unga flickors ishockey i Stockholm.
I VM i Stockholm fem år senare spelar Mika Zibanejad verkligen på hemmais, hans första kontakt med sporten var i Hammarby Hockey, i dag i division två. Han är ensam 08-spelare från landets största hockeydistrikt, och är Sam Hallams största offensiva vapen i guldjakten i Avicci Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.