Småländsk duell på långfredagen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
… och ett helt lag,  ja en hel stad och region ska komma till sjunde himlen! 
Till råga på allt på långfredagen, den 29 mars, den kristna traditionens uppmärksamhet av Jesu korsfästelse på Golgata utanför Jerusalem.
HV 71:s tränare Johan Lindbom under match i SHL i Husqvarna Garden i Jönköping. Foto: Mikael Fritzon / TT

 

Ishockeys ”game seven” är sista matchen i en serie bäst av sju matcher. I vågskålen kan ligga ett SM-guld, eller som nu fortsatt spel i ishockeyns finrum, SHL, eller nedflyttning till Hockeyallsvenskan.
Tills nu har HV 71 och IK Oskarshamn vunnit tre gånger vardera, ställningen är 3-3 i matchserien, och vinnande lag når på fredagskvällen sjunde himlen.

Mycket på spel, minsdt sagt

Det är utom allt tvivel.
 I NHL-historien är ”game seven” fylld av mystik. Ligans första duell ägde rum 1939 mellan Boston och Montreal.
I SHL är det första gången sedan negativt kval, eller play out infördes, som en serie går till sju matcher. Hemmaborg, Husqvarna Garden, bör tala för HV 71, men läktartrycket från 7 000 kan bli en kvarnsten om halsen för hemmalaget.
En match av den här karaktären handlar om så mycket mer än SHL-status eller nedflyttning. Den ekonomiska insatsen är skyhög, segrande lag kan hämta hem cirka 65 miljoner kronor, den kommande årliga rättighetsersättningen från nuvarande TV 4 Play.
Förlorande lag erhåller som ”tröstpris” 7 miljoner kronor av SHL-organisation, i syfte att mildra det ekonomiska fallet. 
 I HA är rättighetsersättningen cirka 6 miljoner – ett belopp som flera allsvenska lag, med Djurgården i spetsen, allt mer ifrågasätter. HA:s marknadsvärde har under senare år stigit markant, flera lags attraktionskraft är på SHL-nivå. Något som antalet sålda TV 4 Play abonnemang visar.
Lagens ekonomiska ryggad är skiljer sig åt väsentligt.
 HV 71 Fastighets AB är huvudägare till arenan, invigd 2000, har alla moderna faciliteter och rymmer 7 000 åskådare. Föreningen är bland SHL:s mest solida med 54,6 miljoner i eget kapital.  I taket hänger ”vepor” över fem SM-guld och förolyckade målvakten Stefan Liv är föreningens mest publika namn genom tiderna.

Skilda budgetar

Sportchefen Kent ”Nubben” Norberg hade inför den här säsongen en spelarbudget på över 70 miljoner kronor.  I kravbilden, från styrelse och supporters, fanns kamp om SM-guld och absolut inte en strid om förnyat kontrakt. Stor oro i föreningen, med svängdörrar för tränare och spelare, stärker inte bilden av HV 71 som en välskött förening. 
IKO Oskarshamn har inga medaljflaggor i kommunägda BeGe Hockeycenter, kapacitet 3 250 åskådare. Det egna kapitalet stannar på 19 miljoner och lönebudgeten inför den här säsongen uppgick till cirka 50 miljoner, bland de lägsta i SHL-klassen. Arenan invigdes 1974,  är tillbyggd i omgångar. Diskussioner om ny en arena pågår.
 Laget har till stor byggts av tidigare sportchefen Thomas Fröberg som hoppade av i vintras. Hans ersättare är redan på plats, Oscar Alsenfeldt, tidigare elitmålvakt och närmast från en sportchefsroll i SDHL. Han stannar i föreningen oavsett serietillhörighet på påskafton. Det är en trygghet.
IK Oskarshamns uppflyttning till SHL var bragdbetonad. Seger 3-0 i just en sjunde (!) och avgörande match mot Timrå  efter 3-0 seger på borta is.  8 april 2018 är ett historiskt datum för alla IKO -supporters. 
I den här matchserien dömdes IK Oskarshamn ut från början. Den särklassiga jumboplatsen i SHL och mediokert spel ingav inga förhoppningar alls. Laget var inte värdigt SHL-kostymen, och snarare en belastning för ligans fina salonger.
I säsongens sista skälvande minuter har ishockeyns minst omtyckta lag ännu en gång  möjlighet att vända upp och ned på allt och alla.

Varje byte laddat

 Som inget annat ”lever” match sju sitt eget liv och i 24-årige Viktor Lodin, son till förre Leksands-backen Hans Lodin har IKO Oskarshamn en ”game changer” – en spelare som på egen hand kan förändra en matchbild och slå in den puck som leder till högre sfärer.
Han är fysiskt stark, passningsskicklig och vårdar pucken väl även i de mest trängda lägen. Han är också lynnig, och HV-spelare kommer göra allt för att få honom  ur balans.
Varken HV eller Oskarshamn kommer att låta sig störas av ekonomiska tankar, vad som gäller nu är ett byte i taget, noggrannhet i spelets alla detaljer – samt hoppas på tur med domslut, och alla dessa små marginaler som avgör ishockeymatcher – inte minst i ”match seven”.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Finalfeber, och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch, skrattar hela vägen till banken! Tio raka segrar i hockeyns SM-slutspel ger garanterat klirr i kassan. Catena Arena, med plats för 6 310 åskådare lämnar ett nettoöverskott på 1,7 – 2 miljoner vid varje matchtillfälle 
Så här långt har Daniel Koch bokfört upp mot tio miljoner extra på nu spelade fem hemma matcher – och nu väntar den stora festen, det tidigare bandylagets andra SM-final genom tiderna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.

Storstjärnorna lämnar och nye sportchefen i IK Oskarshamn, förre SHL-målvakten Oscar Alsenfeldt, har ett blankt papper när han i vår och sommar ska bygga ett lag för hockeyallsvenskt spel.

På torsdagen tog föreningen officiellt avsked tav 14 spelare (!), bland dem poängkungen Patrik Karlkvist som ”satt på” ett sex årskontrakt värt 300 000 kronor i månaden.