Kris ute i hockey-Sverige

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Hockey-Sveriges tredje division, Hockeyettan, går ekonomiskt på knä.

Ett tio-tal föreningar spelar på dispens av Svenska Ishockeyförbundets licensnämnd. Inför 2024-2025 års säsong har förbundets tävlingschef, Magnus Mårtensson tydliga problem med att få ihop 40 lag, med ett rikstäckande seriesystem om 4x10 lag.

Det kostar att hålla ett ishockeylag i verksamhet. Den medvetenhet sprider sig bland många hockeyklubbar.

En förening, Skövde IK, bildat 1957 och i Hockeyettan sedan säsongen 2012-2013 har i dagarna, med tre miljoner i skulder lämnat in en konkursansökan. Föreningen avvecklas och ishockeyn försvinner i Västergötlands ledande kommun med drygt 60 000 invånare.

Nej till attt gå upp en serie

Vännas HC, som via kvalspel säkrade fortsatt spel i Hockeyettan har tackat nej till att gå upp av ekonomiska skäl. Klubben bildades 1979 och är moderklubb för bland annat bröderna Daniel och Mathias Tjärnqvist.

IFK Arboga och IFK Tumba har båda tackat nej till erbjudanden från Hockeyettan, nu har förfrågan gått till IK Pantern i Malmö som rest sig efter tidigare konkurs samt Kovland,  nordväst om Sundsvall i Västernorrlands län.

Varken Pantern, eller Kovland, har lämnat besked om serieval kommande säsong. Vid lördagens årsmöte med Hockeyettan kommer två platser att vara fortsatt öppna.

-Vi har precis fått frågan och behöver mer tid. I förberedelser har vi förlorat tre månader, ekonomiskt och organisatoriskt. Inom 14 dagar hoppas vi kunna lämna besked. Jag kan i nuläget i säga varåt det lutar, säger Villiam Callmyr, sportchef i Kovland.

Vid kommande årsmöte väntas Håkan Svensson väljas om för  ytterligare ett år som  ordförande i Hockeyettan. Han har under säsongen  2023-2024 varnat för allt större klyftor i svensk ishockey.

Negativa signaler

-Jag är oroad över utvecklingen, och  vi måste eftersträva en bättre balans i intäkterna mellan ligorna, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan. ”Mina” klubbar sliter hårt varje dag för att få ihop ekonomin, säger Håkan Svensson.

Med en bakgrund som tidigare ordförande i AIK Hockey och i Hockeyallsvenskan valdes Håkan vid extra årsmöte att efterträda Ronnie Glysing. Denne hade under 10 års styre hamnat på kant med flera föreningar, i huvudsak gällande rättighetsfrågor och ligans hemvist i förhållande till förbundet. Bodens och Karlskronas strävan att stå självständiga gentemot ligan blev ärende för rättsväsendet och RIN, Riksidrottsnämnden.

I mars i år tecknades ett nytt samarbetsavtal mellan ligan och förbundet, till och med säsongen 2029-2030. Enligt Håkan Svensson, en förutsättning för ökade intäkter,  som högre ersättning till lagen vad gäller streamingtjänster och rättighetsfrågor.

Uppgifter till Idrottens Affärer berättar om missnöje bland ligans föreningar avseende ekonomiska  fördelningsprinciper och ett alltför kostsamt kansli.

 Ligans vd. Jens Israelsson, rekryterad från olika befattningar inom IKEA och med ett aktivt förflutet som back i Tyringe på 1980-talet, har enligt uppgifter i årsredovisningen en  årslön på 1,2 miljoner kronor.

Plattformen  StayLive, är ligans partner vad gäller streamingtjänster från matcher i ligan . Avtalet gäller även kommande säsong. 

Jens Israelsson medger att vissa lag uttryckt besvikelse över det ekonomiska utfallet.

-Det är frågor som vi diskuterar internt, men alla ska veta att vi står för utmaningar de luxe i framtiden. Vi finns längst ned i hockeyns näringskedja, över 100-talet spelare i SHL och Hockeyallsvenskan, har fått sin första utbildning i Hockeyettan.

-Den utbildningsersättning som kommer ligan till del är mest symbolisk. Ja, ishockeyns pengar måste fördelas bättre. Vi har inga TV-miljoner som SHL och Hockeyallsvenskan.  Vi får söka intäkter på en marknad som blir allt kärvare, nationellt och lokalt, berättar Jens Israelsson..

Svårt att mobilisera 40 klubbar

-Om hockey-Sverige blöder? Ja, mot bakgrund av Hockeyettan har svårt att mobilisera 40 lag kanske det är så. Vi måste ha i minnet att vår liga, och våra regionala division 2-serier, är hockeyns starkaste motorer, avslutar Jens Israelsson.

Förbundsordföranden Anders Larsson har här en svår ekvation att lösa. En minst lika viktig fråga som att Tre Kronor når framgångar i mästerskap. 

 Hockeyligans ledning och dess föreningar efterlyser, för sin överlevnad, en bättre balans i intäkterna mellan ligorna. Att Hockeyettan riskerar att komma till spel hösten 2024 med färre lag är 40 visar på ett systemfel i seriepyramiden. 

Här måste ageras – annars riskerar hockeykartan att få all fler via fläckar.

Kjell Nilsson

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Under 2024 ökade det egna kapitalet hos ligans 16 klubbar med 17 procent jämfört med 2023. I siffror till närmare 2 miljarder kronor med Malmö FF som den fortsatt kapitalstarkaste klubben med 764 miljoner i eget kapital.

MFF följs av Djurgården med 364 miljoner och Elfsborg med 170 miljoner. Procentuellt stod GAIS för den största ökningen med en ökning av eget kapital från 6 till 19 miljoner kronor. 13 av 16 klubbar ökade sitt eget kapital under 2024.

 

Kristinebergs idrottsplats, även kallad Krillan, i  Stockholm, invigdes i början av 1930-talet. Här har många friidrottstävlingar och fotbollsmatcher arrangerats sedan dess. 

I dag har gammalt blivit som nytt, sprillans nytt!  

Allt är förändrat och förbättrat. Här är åtgärdslistan som åtskilliga kommuner skulle vilja kopiera med önskan att kunna göra det samma. och, detfinns pengar att hämta

Vem blir Årets Svenska Kvinna 2025? Kommer SWEA Internationals utmärkelse att gå till en av Sveriges mest internationellt framgångsrika affärskvinnor, en läkare och humanitär hjälparbetare, en hyllad skådespelare och regissör, en generalmajor inom Försvarsmakten, en världsrekord-hållande simmare eller en motorsports-legend? 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

Alla friidrottsvänner är att gratulera. Sporten får rekordmycket utrymme i TV, i synnerhet i år, men även framåt. Både Discovery och SVT är angelägna om att bjuda på  direktsändningar från galor världen över. SVT har säkrat rättigheter till 2030 - och i ett flerårigt avtal med nyaGrand Slam Track har Warner Bros och därmed Discovery kommit över rättigheter i Europa och Asien och nya Superligan.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.