Kris ute i hockey-Sverige

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Hockey-Sveriges tredje division, Hockeyettan, går ekonomiskt på knä.

Ett tio-tal föreningar spelar på dispens av Svenska Ishockeyförbundets licensnämnd. Inför 2024-2025 års säsong har förbundets tävlingschef, Magnus Mårtensson tydliga problem med att få ihop 40 lag, med ett rikstäckande seriesystem om 4x10 lag.

Det kostar att hålla ett ishockeylag i verksamhet. Den medvetenhet sprider sig bland många hockeyklubbar.

En förening, Skövde IK, bildat 1957 och i Hockeyettan sedan säsongen 2012-2013 har i dagarna, med tre miljoner i skulder lämnat in en konkursansökan. Föreningen avvecklas och ishockeyn försvinner i Västergötlands ledande kommun med drygt 60 000 invånare.

Nej till attt gå upp en serie

Vännas HC, som via kvalspel säkrade fortsatt spel i Hockeyettan har tackat nej till att gå upp av ekonomiska skäl. Klubben bildades 1979 och är moderklubb för bland annat bröderna Daniel och Mathias Tjärnqvist.

IFK Arboga och IFK Tumba har båda tackat nej till erbjudanden från Hockeyettan, nu har förfrågan gått till IK Pantern i Malmö som rest sig efter tidigare konkurs samt Kovland,  nordväst om Sundsvall i Västernorrlands län.

Varken Pantern, eller Kovland, har lämnat besked om serieval kommande säsong. Vid lördagens årsmöte med Hockeyettan kommer två platser att vara fortsatt öppna.

-Vi har precis fått frågan och behöver mer tid. I förberedelser har vi förlorat tre månader, ekonomiskt och organisatoriskt. Inom 14 dagar hoppas vi kunna lämna besked. Jag kan i nuläget i säga varåt det lutar, säger Villiam Callmyr, sportchef i Kovland.

Vid kommande årsmöte väntas Håkan Svensson väljas om för  ytterligare ett år som  ordförande i Hockeyettan. Han har under säsongen  2023-2024 varnat för allt större klyftor i svensk ishockey.

Negativa signaler

-Jag är oroad över utvecklingen, och  vi måste eftersträva en bättre balans i intäkterna mellan ligorna, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan. ”Mina” klubbar sliter hårt varje dag för att få ihop ekonomin, säger Håkan Svensson.

Med en bakgrund som tidigare ordförande i AIK Hockey och i Hockeyallsvenskan valdes Håkan vid extra årsmöte att efterträda Ronnie Glysing. Denne hade under 10 års styre hamnat på kant med flera föreningar, i huvudsak gällande rättighetsfrågor och ligans hemvist i förhållande till förbundet. Bodens och Karlskronas strävan att stå självständiga gentemot ligan blev ärende för rättsväsendet och RIN, Riksidrottsnämnden.

I mars i år tecknades ett nytt samarbetsavtal mellan ligan och förbundet, till och med säsongen 2029-2030. Enligt Håkan Svensson, en förutsättning för ökade intäkter,  som högre ersättning till lagen vad gäller streamingtjänster och rättighetsfrågor.

Uppgifter till Idrottens Affärer berättar om missnöje bland ligans föreningar avseende ekonomiska  fördelningsprinciper och ett alltför kostsamt kansli.

 Ligans vd. Jens Israelsson, rekryterad från olika befattningar inom IKEA och med ett aktivt förflutet som back i Tyringe på 1980-talet, har enligt uppgifter i årsredovisningen en  årslön på 1,2 miljoner kronor.

Plattformen  StayLive, är ligans partner vad gäller streamingtjänster från matcher i ligan . Avtalet gäller även kommande säsong. 

Jens Israelsson medger att vissa lag uttryckt besvikelse över det ekonomiska utfallet.

-Det är frågor som vi diskuterar internt, men alla ska veta att vi står för utmaningar de luxe i framtiden. Vi finns längst ned i hockeyns näringskedja, över 100-talet spelare i SHL och Hockeyallsvenskan, har fått sin första utbildning i Hockeyettan.

-Den utbildningsersättning som kommer ligan till del är mest symbolisk. Ja, ishockeyns pengar måste fördelas bättre. Vi har inga TV-miljoner som SHL och Hockeyallsvenskan.  Vi får söka intäkter på en marknad som blir allt kärvare, nationellt och lokalt, berättar Jens Israelsson..

Svårt att mobilisera 40 klubbar

-Om hockey-Sverige blöder? Ja, mot bakgrund av Hockeyettan har svårt att mobilisera 40 lag kanske det är så. Vi måste ha i minnet att vår liga, och våra regionala division 2-serier, är hockeyns starkaste motorer, avslutar Jens Israelsson.

Förbundsordföranden Anders Larsson har här en svår ekvation att lösa. En minst lika viktig fråga som att Tre Kronor når framgångar i mästerskap. 

 Hockeyligans ledning och dess föreningar efterlyser, för sin överlevnad, en bättre balans i intäkterna mellan ligorna. Att Hockeyettan riskerar att komma till spel hösten 2024 med färre lag är 40 visar på ett systemfel i seriepyramiden. 

Här måste ageras – annars riskerar hockeykartan att få all fler via fläckar.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.