AIK-fans vill styra elitklubbarna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Allsvenska BP har av säkerhetsskäl flyttat sin hemmapremiär mot AIK den 6 april på Grimsta i Stockholms västra förorter till Tele 2 på Södermalm. , Men nu straffas  BP av supportergrupper i AIK – med anledning av att BP vid Stockholms Fotbollförbunds årsmöte uttalat sig positivt till ett införande av VAR-bedömning i allsvenskan. Och därmed hamnat på kollisionskurs med  flera allsvenska konkurrenter, bland annat AIK.

Slutsats: Knip käft i VAR-debatten – annars hotar repressalier.

AIK- supporters förklarade omedelbart att de skulle utebli från mötet den 6:e, och affischer trycktes upp med uppmaning till bojkott. Uppropet har hörsammats, BP:s meddelade under tisdagen att endast ett 30 biljetter hade bokats till borta sektionen på Tele 2.

-Vi hade budgeterat med 10 000-15 000 åskådare, nu hoppas vi på en publiksiffra kring 3 000- 5 000 åskådare.  Att AIK väljer att stanna hemma ger ju fler, ska vi säga neutrala besökare, chansen att köpa biljetter, meddelar Peter Liljegren Appelquist i BP,

AIK har för vana att ha stora bortaföljen. I helgen hemmapremiär mot Västerås noterade AIK nytt publikrekord för en allsvensk premiär med totalt 36 602 åskådare på Friends Arena.

Fansen förbättrar ekonomin

BP hade  1 906 åskådare i snitt per match under 2023 års säsong, och publikintäkterna uppgick till 5,3 miljoner kronor,  den lägsta i allsvenskan. Att spela på Tele 2, inför större publik, och skulle innebära större intäkter.

Men - att föreningars inställning i VAR-frågan skulle ge negativa ekonomiska konsekvenser är ett streck i räkningen – och ännu ett exempel på supportrarnas ökande  inflytandet i svensk fotboll.

Helgens allsvenska premiär omgång, den 100:e i ordningen, sedan den allsvenska starten 2024, samlade 124 637 åskådare. Den högsta siffran någonsin sedan 16 lags serien infördes 2008.

 Publiksnittet blir höga 15 579 åskådare,

Trots bengaler

Under förra säsongen var det allsvenska snittet strax över 10 000 åskådare per match.

Rapporter om bengalbränningar, avbrutna matcher samt polis ingripanden tycks inte alls påverka fotbollspubliken.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Den 152:a upplagan av golfens The Open var en svensk TV-klassiker redan innan förste svensk hade slagit ut på torsdagmorgonen.
Med direktsändningar i TV runt sju timmar dagligen torsdag-söndag innebär den här bevakningen ett nytt rekord.Och nu eggar tre svenskar varandra

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

I Sverige finns det runt en halv miljon aktiva golfentusiaster. Vad de gör de närmaste fyra dagarna råder det inget tvivel om.  Tro inte att de är på golfbanan, nej, de  tillbringar ett stort antal timmar framför TV:n.

British Open pågår i fyra dagar, timme efter timme.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.