Dubbla guld och en nation i extas

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Första guldet efter 14 år, nytt publikrekord i mästerskapets 87-åriga historia med 797 727 unika åskådare, och en spelare upp på samma nivå som legenden Jaromir Jagr. 
Prag och Ostrava stod för regi av en tjeckisk folksaga under 17 soliga majdagar, en helt osannolik hockeyfest som gav ett 50-tal miljoner i intäkter till det tjeckiska förbundet och miljarder i kommersiella avtal till det internationella förbundet, IIHF.
Segeryra.Tjeckien firade VM-guldet med konfetti efter söndagens final mot Schweiz. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Jag hoppas att det svenska förbundet, och Stockholms stad, har tagit intryck av denna sanslösa hockeyfest när mästerskapet landar i Avicii Arena och danska ”Boxen” i Herning i Danmark i maj 2025.

Det var också helt i sin ordning av världens sjätte bäst betalade spelare,  enligt NHL-statistiken,  26-årige David Pastmak som med sin första poäng i slutspelet sköt guldet till Tjeckien.

Doktor och målvakt

Med ett direktskott, 9,13 in på tredje perioden bombade han in 1-0 pucken bakom Schweiz målvakt, Leonardo Genoni, 36 år, och ekonomi doktor till professionen
I mars 2023 skrev ”Pasta” nytt åtta års kontrakt med NHL-laget Boston Bruins med en lönetaksträff på 11,25 miljoner dollar. Kontraktet är totalt värt 90 miljoner dollar, det vill säga 945 miljoner svenska kronor. Hans årslön är 118 miljoner. Av svenska spelare är det endast Erik Karlsson som har högre ersättning, Löneligan toppas av Nathan McKinnon, Colorado.
David Pastmak  är uppväxt i Havirov en mindre ort i regionen Mähren-Schlesien, hans far var hockeytränare men avled i cancer när sonen började skapa rubriker som ung.  Guldmakaren har stark svensk anknytning, det var via spel i Södertäljes ungdomslag och i hockeyallsvenskan 2012-2014 som karriären tog fart.

Från farmarlag till succé

 Han valdes som nummer. 25 i första rundan av Boston i 2014 års spelardraft och  fick börja i Bostons farmarlag, Providence Blues. Hans två senaste NHL säsonger har varit succéfyllda med över 100 poäng, den här säsongen slutade han på 110 poäng (47+63) . ”Pasta” har en svensk flickvän och en ettårig dotter, de var givetvis på plats i O2 Arena denna historiska kväll.
I tom schweizisk kasse fastställdes 2-0 och Schweiz hade förlorat sin tredje VM-final efter förluster mot Tre Kronor  2013 och 2018. Finalen underströk att Schweiz i dag är på högsta internationell nivå och hade nu sina bästa NHL-spelare på plats, som nr. 21 Keviin Fiala, också han med svensk anknytning efter ungdomsspel i  Malmö och HV 71.
Tre Kronors brons, efter 4-2 mot Kanada, var svensk ishockeys 48:e medalj i VM-sammanhang, 11 guld, 19 silver och 18 brons. Därmed bröts mardrömssviten, Tre Kronor har missat pallen sedan VM-guldet 2018.
 Några avgångskrav kommer inte att resas mot förbundskapten Sam Hallam, vid ny medaljmiss hade det varit ofrånkomligt.  Han verkar inte helt bekväm i kaptensrollen, coachningen mot Tjeckien i semifinalen kan diskuteras. Varför väntade han så länge med målvaktsbytet, Filip Gustafsson ut och Sam Errsson in först vid underläge 2-5.
Tre Kronor vann nio av tio matcher i turneringen, men var oförklarligt dåligt förberedda inför mötet med Tjeckien.

Tre Kronor  i fällan

 Sam Hallam och hans tre (!) assisterande coacher hade inte alls gjort läxan och spelade nu Tjeckien helt i händerna. Världsishockeyns mest kända hemlighet är att tjeckiska spelare har omställningar och snabba spelvändningar med modersmjölken – ändå rusade Tre Kronor in i fällan. Tappade puckar vid offensiva blå -tjeckerna tackade och tog emot.
Erik Karlsson hävdade att Tre Kronor förlorade det mentala spelet. En analys som inte alls går hem i mina öron. Sam Hallam hade 18 NHL-spelare på isen, vana att spela under stort tryck och öronbedövande publikvrål.

Fyra ess som saknades

Inför turneringen ifrågasatte jag Hallams uttagning på flera punkter.  Jag hade både rätt och fel.  Marcus Johansson, Minnesota Wild,  33 år och VM-debutant var med sina 12 poäng (6+6) i poängtoppen för hela turneringen. 
Han var också spelmässigt bäst i Tre Kronor. Stark i skridskoåkningen, passningssäker och med stor arbetskapacitet. Han har en brokig karriär bakom sig, moderklubb är IF Lejonet i Landskrona. 
Överraskade gjorde också Carl Grundström, 27 år, med Björklöven som moderklubb, han var tvåmålsskytt i bronsmatchen, nu i Los Angeles och stärkte sina aktier för en plats i laget till Nations 4 – turneringen i februari 2025. Ett World Cup i miniatyr, Kanada, USA, Sverige och Finland, som planeras äga rum i Boston/Montreal.
Där är också Joel Eriksson-Ek given sju mål, och stark över hela isen.
På några spelare träffade Hallam fel, som Adrian Kempe, mållös och Victor Olofsson, en fullträff. Jag varnade före nedsläpp för att laget saknade offensiv spets. Farhågor som besannades, och definitivt något som lyste igenom i play off spelet, mot Finland, Tjeckien och Kanada. 
Till februari- turneringen är  William Nylander, Elias Pettersson och Filip Forsbergs närvaro en nödvändighet.
Det är en sak att glänsa i gruppspel mot svagare motstånd, nu väntade en helt annan verklighet i slutspelet.
Stora förväntningar hade backtrion Victor Hedman, Erik Karlsson och Rasmus Dahlin. Hedman tycktes ovan vid den större isen, var inte den tvåvägsback som vi väntat, Karlsson blandade och gav i vanlig ordning, men 12 poäng vittnar om fortsätt hög klass, vid 34 år. 
Rasmus Dahlin har potentialen, frågan är om bottenlaget Buffalo är rätt miljö för hans fortsatta utveckling?

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Ishockeyförbundets licensnämnd får allt fler ärenden på sitt bord. I helgen rapporterade allsvenska Tingsryd ett minusresultat på 4 miljoner kronor.
Licenskravet är tydligt; den 30 april 2024 ska förening kunna redovisa ett eget kapital på minst åtta procent i relation till intäkterna enligt årsredovisningen.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.