Varför nobbas SHL:s stjärna?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

 Underkänt, Sam! Förbundskapten Sam Hallams andra VM-trupp  i ishockey imponerar inte på mig. Sam har låtit sig förblindas av NHL och valt bort bland annat Skellefteå Oscar Lindberg, 31 år, ligans främste forward och 51 poäng, varav 19 mål på 50 matcher i SHL.

Ja, Skellefteå, mästarlaget, nobbas helt av Sam Hallam, när hände det senast att en svensk VM-trupp saknar spelare från ligans mästarlag? Här fanns också målskytten Andreas Johnson, en spelare som gör skillnad och som i SM-finalen spelade sitt livs ishockey.

Sam Hallam förvånar med sina val av spelare till VM . Foto: Mikael Fritzon / TT

För att inte nämna målvakten Linus Söderström, hela slutspelets MVP, och med en räddningsprocent i världsklass. Nu väljer Sam Hallam att satsa på tre relativt oprövade målvakter från NHL:s undre halva.

 I mina ögon tycks förre NHL-spelaren, Patrik ”Bengan” Hörnqvist och säsongny proffsscout haft alltför stort inflytande över truppen. 

Många från NHL

I media hyllas ”Bengan” för sina goda kontakter, jag frågar i stället: Hur många gånger har ”Bengan” på plats i USA/Kanada studerat spelare som André Burakowsky, Seattle Kraken, Isac Lundeström, Anaheim, Marcus Johansson, Minnesota Wild och Fabian Zetterlund, San Jose för att nämna några?

Och målvakterna, har ”Bengan” haft superkoll på Jesper Wallstedt, Samuel Ersson och Filip Gustafsson. Eller har uttagningen baserats på braskande kvällstidnings eller videoklipp efter någon enstaka toppmatch?

Lönecheckens storlek utgör ingen garanti för poängproduktion i ett mästerskap.

Totalt rymmer truppen 18 NHL-spelare, mot 19 från NHL 2018 , senaste gången som Tre Kronor tog sig förbi kvartsfinal. En  turnering som slutade med guldfirande i tyska Köln.

I Riga förra åren tvingades Tre Kronor boka hemresa efter förlust mot Lettland i kvartsfinal. I truppen ingick då nio NHL-spelare och laget slutade officiellt på sjätte plats. En grym besvikelse och frågan är om Sam Hallam ”överlever” ännu ett misslyckande. På tröskeln till 2025 års hemma-VM i Avicci Arena.

Är Sam Hallam en vinnare i internationell miljö?  Tre SM-guld med Växjö Lakers väger lätt efter en ny motgång.  Med tre världsklass backar i truppen, Victor Hedman, Erik Karlsson och Rasmus Dahlin finns förutsättningar för en solid defensiv – och med en offensiv uppsida med Karlssons briljans och Dahlins goda blick och spelförståelse.

Frågetecknen finns i offensiv zon. William Nylander kom aldrig till Riga och  ser inte ut att ansluta till Prag heller. Inte heller Filip Forsberg och Gustaf Nyqvist vill njuta av våren i Prag. 

Det blir spännande att se hur Sam Hallam formerar sina två ledande offensiva formationer.  En första ”line” borde bestå av Lucas Raymond, Detroit, Adrian  Kempe, Los Angeles och kanske Joel Eriksson Ek Minnesota Wild. 

I höstas, ja långt in på säsongen betonade Sam Hallam att hans VM-trupp skulle ha sin stomme av spelare från SHL och den schweiziska ligan.

Facit blev tre SHL-spelare,  Färjestads Linus Johansson, Frölundas Max Friberg och unge Leksands-talangen Felix Unger Sörum, 18 år. De två först nämnda är ”gnuggare” i tredje och fjärde kedjan. 

Hur Sam Hallam ska utnyttja Unger Sörum har jag svårt att förstå. 

Får han åka hem då?

Vi talar om en utpräglad offensiv spelare. Han kan knappast axla ett defensivt ansvar  - återstår en roll i en andra ”line”, här konkurrerar han i första hand med Jesper Frödén, Zurich, Victor Olofsson, Buffalo och Marcus Sörensen, Fribourg Gotteron.

Nu kan truppen fortfarande ändras, om exempelvis William Nylander kommer på andra tankar. Men inte nominerar väl Sam Hallam en 18-åring bara för att skicka hem honom en vecka senare?

Hemskickad blev däremot årets junior 2024, Örebros Jonathan Lekkerimäki, 31 poäng och 19 mål i SHL och tongivande i Juniorkronornas silverlag i Göteborg i årsskiftet. En högerskytt med stor potential. Han fick packa ihop efter veckans matcher i Tjecken/Schweiz. 

Hans NHL-lag, Vancouver Canucks, beordrade honom  omedelbart till AHL-slutspelet i Abbortsford och för att sedan ingå i Canucks s.k taxi squad som reser med  A-laget under pågående NHL-slutspel. Vancouver är framme i kvartsfinal.  

Förra säsongens sensation och VM-spelare i Riga, Leo Carlsson,  vald som nr. 2 i draften och med en helt ok första NHL-säsong för Anaheim bakom sig, har inte alls funnits med i Sam Hallams VM-planer. Oklart varför – den nya strategin i Tre Kronor är att enbart kommentera spelare som finns på plats. I övrigt tystnad.

Tre Kronor inleder årets mästerskap, det 87:e i ordningen, mot USA på fredag. 

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 
Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.