Ångesten tvingade fram beslutet

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Epoken Abbotts är över i SHL-laget Rögle, tvillingparet Cam, sportchef och Chris, tränare, 40 år,  sparkades på måndagskvällen ut ur Catena Arena, deras hemvist sedan november 2017.   En elfte plats i tabellen, tre raka förluster och fem poäng mindre än förra säsongen fick klubbdirektör Daniel Koch och styrelsen att agera.

Bevikelsen är stor runt Rögles resultat hittillsi SHL.

Det överraskar att tvillingarnas förtroendekapital var slut. Laget har under Abbotts-eran vuxit till en stormakt,, vunnit Champions Hockey League och varit uppe i SM-final våren 2021, förlust mot Växjö.

Tabellraden 11-9-3-2-1-9 under drygt 6 år och 2 212 dagar är värd respekt. Inför innevarande säsong spände pollenkungen Gösta Carlssons lag på 1960-talet musklerna rejält. 

Starka värvningar

Prestigeförvärv som Lettlands bronshjälte från i våras, Rodrigo Abols anslöt före Örebro,  Simon Ryfors återvände från Tampa Bay och AHL spel till laget i sitt hjärta.

Efter ”dippen” 2022 skulle Bjäre-laget upp på hästen igen. Nu har vi facit, ishockey är som ingen annan idrott resultatfixerad. Kanske hade Chris förlorat omklädningsrummet som det heter.  Spelartruppen ”köpte” inte längre hans spelarfilosofi.

Det var ett känslomässigt avsked. Klubbdirektör Daniel Koch var tårögd då han i HD berättade om beskedet till tvillingduon. Han sade också att beslutet var nödvändigt för föreningens bästa, och en följd av att resultaten under 25 omgångar inte var tillräckligt bra. Och att verksamheten fortgående utvärderas, traditionella direktörs ord vid överraskande besked.

Huvudansvar i Rögle-båset ges nu tidigare spelaren Roger Hansson, närmast från en roll som assisterande till Chris. Roger är uppväxt i föreningen och har ett starkt CV som spelare, med OS-guld i Lillehammer 1994 och två SM-guld md Malmö 1992-1994.

Nu blir hans roll att skapa ett vinnarlag, och han kommer att mötas av skyhöga krav. The Abbotts har under åren byggt upp en stor supporterskara i Bjärebygden. HD-intervjuer i tisdagens Ängelholm dömde helt ut Kochs och styrelsens överraskande beslut.

Rädslan för kvalspel

Det är förstås rädslans över att hamna i SHL:s negativa kval som ytterst får Rögle-styret, lag 13 och 14 gör i mars 2024 upp e n SHL-plats, det så kallade ångestkvalet.

Jag blir inte överraskad om SHL-organisationen kommer att lägga förslag/krav till Svenska Ishockeybundet om en översyn av nuvarande seriemodell.  Ekonomiska realiteter, i form av investeringar i arenor, skenande lönespiraler samt ökad kostnadsnivå överhuvudtaget tvingar svensk ishockey till ett paradigmskifte, en fundamental förändring i synsätt och en populär benämning i politikerkretsar.

Kanske är 14-lagserien vid väg ände. Det tål att funderas över inför Luciadagens möte  i Hockeyallsvenskan, Djurgården med 16 titlar mot Brynäs, 13 pokaler på Johanneshov.

Eller har paradigmskiftet redan ägt rum – ett skifte som leds av Växjö, med fyra SM-guld de senaste åtta åren. Visst är det härligt med ishockey – här finns inga givna svar.

Kjell Nilsson

FAKTA:  Elit nivå har tidigare den här säsongen fick Tomas Montén i HV 71 avskeda. Han ersattes av Johan Lindblom, klubbdirektören som klev ned i båset. Djurgården har också skiftat tränare, Johan Garpenlöv ut, Mikael Holmqvist in.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.