Supportrar tar makten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Medlemmar som kör över den egna styrelsen, och valberedningens förslag kastas i soptunnor bara timmar före utlyst årsmöte.
 I såväl fotboll som ishockey pågår en föreningsdemokratisk revolution som i ett längre perspektiv skriver om de traditionella regelverk som styrt svensk idrott sedan Victor Balcks (1844-1928)  dagar.  örgrundsfigur till den moderna svenska idrotten och ledamot i den första olympiska kommittén, IOK. 
Supporterstyrda föreningar - vill vi ha det i svensk idrott?

 

När allsvenska GAIS nyligen höll årsmöte tvingades styrelsen vika sig, och ställa sig bakom en motion med innebörd ”att GAIS ska arbeta för att svensk fotboll inte ska teckna avtal med spelbolag”.
Styrelsen yrkade avslag men årsmötet ställde sig bakom motionen med röstsiffrorna 116-75.

Icke spelbolagsberoende

- Vi vill inte att svensk fotboll ska vara spelbolagsberoende. Så länge det finns ett beroende går det inte att jobba på allvar mot de problem som finns hos enskilda individer relaterade till spel och betting,  motiverar Joel Otterloo Kuronen, som väckt motionen.
- GAIS ska i mötessammanhang agera så att förbundet och Föreningen Svensk Elitfotboll, SEF, bryter sig loss från spelbolagen. Inom GAIS ska vi själva minimera spelreklam inom nuvarande avtal på vår arena, via speaker och i egna kanaler, betonar han.
Den grönsvarta klubben ska arbeta mot att nya avtal tecknas när nuvarande avtal går ut,  avser Svenska Spel och Unibet.
Förbundets nuvarande avtal med Svenska Spel går ut 2028, och beräknas vara värt 60 miljoner kronor årligen. Unibets kontrakt med SEF, för allsvenskan och superettan gäller till och med 2026, samt med option på ytterligare sex år.  Beloppet, som inte är officiellt bekräftat, antas handla om 150 miljoner kronor årligen.
Styrelseledamoten Roger Blomstrand ställer inte in sig i SvFF och SEF-ledet.
-GAIS är GAIS, jag kommer att företräda medlemmarna vilja. Frågor kring spelbolag, spelmissbruk och matchfixning är centralt i vår verksamhet, framhåller han.
Andra allsvenska lag, som Malmö och Elfsborg, går inte lika långt som GAIS. De talar visserligen om ett samhällsproblem men att förebyggande arbete, i samverkan med SvFF och SEF är att föredra framför förbudsvägen.
Inom Göteborgs-fotbollen finns också en utbredd motvilja mot VAR-systemet, videobedömning i efter hand av matchsituationer. Göteborgs-distriktet har att följa en antagen motion vid årsmötet, att aktivt verka mot VAR inom SvFF. Efter en motion från just GAIS, med stöd av IFK Göteborg och Örgryte.
Det är väl känt att motståndet mot VAR är i det närmaste kompakt inom svensk elitfotboll. Supporters i Hammarby har till och med lyckats driva igenom ett årsmötesbeslut på att  föreningen ska arbeta för att avsätta förbundsordföranden Fredrik Reinfeldt. Med anledning av dennes positiva grundsyn i VAR-frågan.

Valbereningen sparkad

Inte ens föreningars valberedningar sitter säkert i årsmötestider.
 När IFK Göteborg höll stämma, efter en 13:e plats i herrallsvenskan, en sparkad tränare samt 9,4 miljoner kronor i förlust under verksamhetsåret, var 470 röstberättigade medlemmar på plats. Inte alls till freds med valberedningens förslag. Visserligen omvaldes Richard Berkling till ordförande,  men när sittande valberedning skulle väljas om fick stämman nog.
Efter en hetsig debatt, med en vokabulär som innehöll begrepp som ”byråkratiskt skitsnack”  formades till slut, efter en timmes hårda ord, en helt ny valberedning.
-Det här var en prövning för föreningsdemokratin. Det var en signal om vilja till förändring, summerade Richard Berkling.
Supporterstyrt, är det bra?
Även inom ishockeyn har supportergrupper tagit ton. Som I SHL-laget Leksand i våras när en ny styrelse skulle väljas. Först i tredje försöket kunde klubban slås i bordet. Då hade bland annat en kvinnlig ordförande kandidat brutalt avvisats till förmån för en till orten inflyttad bankman. 
I Luleå har supporters en egen (!) valberedning som föreslår namn till styrelsen, och i våras lyckades de få stöd för en egen kandidat. 
Den centrala frågan i avdelningen föreningsdemokrati är denna: Går utvecklingen mot supporterstyrda föreningar. Vad innebär det för partners och sponsorers vilja att samverka på elitnivå?
Det är absolut något att fundera över.
Kjell Nilsson

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Finalfeber, och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch, skrattar hela vägen till banken! Tio raka segrar i hockeyns SM-slutspel ger garanterat klirr i kassan. Catena Arena, med plats för 6 310 åskådare lämnar ett nettoöverskott på 1,7 – 2 miljoner vid varje matchtillfälle 
Så här långt har Daniel Koch bokfört upp mot tio miljoner extra på nu spelade fem hemma matcher – och nu väntar den stora festen, det tidigare bandylagets andra SM-final genom tiderna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.

Storstjärnorna lämnar och nye sportchefen i IK Oskarshamn, förre SHL-målvakten Oscar Alsenfeldt, har ett blankt papper när han i vår och sommar ska bygga ett lag för hockeyallsvenskt spel.

På torsdagen tog föreningen officiellt avsked tav 14 spelare (!), bland dem poängkungen Patrik Karlkvist som ”satt på” ett sex årskontrakt värt 300 000 kronor i månaden.