Supportrar tar makten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Medlemmar som kör över den egna styrelsen, och valberedningens förslag kastas i soptunnor bara timmar före utlyst årsmöte.
 I såväl fotboll som ishockey pågår en föreningsdemokratisk revolution som i ett längre perspektiv skriver om de traditionella regelverk som styrt svensk idrott sedan Victor Balcks (1844-1928)  dagar.  örgrundsfigur till den moderna svenska idrotten och ledamot i den första olympiska kommittén, IOK. 
Supporterstyrda föreningar - vill vi ha det i svensk idrott?

 

När allsvenska GAIS nyligen höll årsmöte tvingades styrelsen vika sig, och ställa sig bakom en motion med innebörd ”att GAIS ska arbeta för att svensk fotboll inte ska teckna avtal med spelbolag”.
Styrelsen yrkade avslag men årsmötet ställde sig bakom motionen med röstsiffrorna 116-75.

Icke spelbolagsberoende

- Vi vill inte att svensk fotboll ska vara spelbolagsberoende. Så länge det finns ett beroende går det inte att jobba på allvar mot de problem som finns hos enskilda individer relaterade till spel och betting,  motiverar Joel Otterloo Kuronen, som väckt motionen.
- GAIS ska i mötessammanhang agera så att förbundet och Föreningen Svensk Elitfotboll, SEF, bryter sig loss från spelbolagen. Inom GAIS ska vi själva minimera spelreklam inom nuvarande avtal på vår arena, via speaker och i egna kanaler, betonar han.
Den grönsvarta klubben ska arbeta mot att nya avtal tecknas när nuvarande avtal går ut,  avser Svenska Spel och Unibet.
Förbundets nuvarande avtal med Svenska Spel går ut 2028, och beräknas vara värt 60 miljoner kronor årligen. Unibets kontrakt med SEF, för allsvenskan och superettan gäller till och med 2026, samt med option på ytterligare sex år.  Beloppet, som inte är officiellt bekräftat, antas handla om 150 miljoner kronor årligen.
Styrelseledamoten Roger Blomstrand ställer inte in sig i SvFF och SEF-ledet.
-GAIS är GAIS, jag kommer att företräda medlemmarna vilja. Frågor kring spelbolag, spelmissbruk och matchfixning är centralt i vår verksamhet, framhåller han.
Andra allsvenska lag, som Malmö och Elfsborg, går inte lika långt som GAIS. De talar visserligen om ett samhällsproblem men att förebyggande arbete, i samverkan med SvFF och SEF är att föredra framför förbudsvägen.
Inom Göteborgs-fotbollen finns också en utbredd motvilja mot VAR-systemet, videobedömning i efter hand av matchsituationer. Göteborgs-distriktet har att följa en antagen motion vid årsmötet, att aktivt verka mot VAR inom SvFF. Efter en motion från just GAIS, med stöd av IFK Göteborg och Örgryte.
Det är väl känt att motståndet mot VAR är i det närmaste kompakt inom svensk elitfotboll. Supporters i Hammarby har till och med lyckats driva igenom ett årsmötesbeslut på att  föreningen ska arbeta för att avsätta förbundsordföranden Fredrik Reinfeldt. Med anledning av dennes positiva grundsyn i VAR-frågan.

Valbereningen sparkad

Inte ens föreningars valberedningar sitter säkert i årsmötestider.
 När IFK Göteborg höll stämma, efter en 13:e plats i herrallsvenskan, en sparkad tränare samt 9,4 miljoner kronor i förlust under verksamhetsåret, var 470 röstberättigade medlemmar på plats. Inte alls till freds med valberedningens förslag. Visserligen omvaldes Richard Berkling till ordförande,  men när sittande valberedning skulle väljas om fick stämman nog.
Efter en hetsig debatt, med en vokabulär som innehöll begrepp som ”byråkratiskt skitsnack”  formades till slut, efter en timmes hårda ord, en helt ny valberedning.
-Det här var en prövning för föreningsdemokratin. Det var en signal om vilja till förändring, summerade Richard Berkling.
Supporterstyrt, är det bra?
Även inom ishockeyn har supportergrupper tagit ton. Som I SHL-laget Leksand i våras när en ny styrelse skulle väljas. Först i tredje försöket kunde klubban slås i bordet. Då hade bland annat en kvinnlig ordförande kandidat brutalt avvisats till förmån för en till orten inflyttad bankman. 
I Luleå har supporters en egen (!) valberedning som föreslår namn till styrelsen, och i våras lyckades de få stöd för en egen kandidat. 
Den centrala frågan i avdelningen föreningsdemokrati är denna: Går utvecklingen mot supporterstyrda föreningar. Vad innebär det för partners och sponsorers vilja att samverka på elitnivå?
Det är absolut något att fundera över.
Kjell Nilsson

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Göteborg är fyllt till bristningsgränsen av idrottsungdomar, det vet ni vid det här laget.  Så här ser det ut varje år.Detär handbollslag frånPartillecCup som har avslutats, men alla har inte hunnit lämna stan. Och nu kommer dagligen allt flera av  fotbollslagen i Gothia Cup, de som förbereder inledningen på på världens största fotbollsturnering för ungdomar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.