Bevare oss från experter som han

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Huvudskador är hockeyns gissel, här finns flera exempel på spelare som tvingats lämna isen i förtid,  med hjärnskador som förändrat deras livssituation för alltid.

 Svensk hockey arbetar efter en nollvision, det är utmärkt, men från ord till handling är det oftast långt.

 Som i Skellefteå Kraft Arena på måndagskvällen när Rögle-forwarden Daniel Zaar sänkte Skellefteå-backen Jonathan Pudas med en våldsam tackling. Axel/armbåge som träffade Pudas i huvudet och kastade in honom i sargen. Han fick direkt bryta matchen och återkom inte i spel. 

Expertkommentatorn Staffan Kronvall tyckte att tacklingen var helt regelrätt Foto: Anders Bjurö / TT

Det sannolika är att han spelat klart för säsongen. Han befann sig två meter från sargen, hade spelat ifrån sig pucken då han rammades av Zaaz

I TV-studion hävdade expertduon Staffan Kronwall/Petter Rönnqvist att tacklingen var klockren, och att det mer var en handske som touchade (!) Pudas  i huvudet Slutsatsen var att Skellefteå-spelaren får skylla sig själv, och borde varit bättre beredd  i situationen, han var alltför ”låg” där i sarghörnet.. 

Domarparet Daniel Eriksson/Tobias Björk hade en kort överläggning, orkade inte ens beställa fram videobilder i den TV-monitor som finns vid speakerbåset. Daniel Zaar kom undan helt, och frågan är om förbundets nollvision är på riktigt – eller en pappersprodukt som visas upp då och då.

SHL:s domarchef Tomas Thorsbrink har vid samtal med Idrottens Affärer pratat ihop sig med domarparet Eriksson/Björk och upprepar vad Eriksson sade i TV-studion.

-Vår bedömning i den här situationen är att den huvudsakliga kraften går genom kroppen på Jonathan. Vi tycker inte tacklingen är ett resultat av dålig tajming, här sätter sig motståndaren i en dålig situation, huvudet träffas delvis men det är inte den primära kraften, därför ingen utvisning.

Thorsbrink poängterar också att händelsen har granskats i efterhand av SHL:s  situationsrum och en speciell referensgrupp, totalt 10 ögon. De har inte funnit anledning att gå vidare med en anmälan i efterhand vilket hade varit möjligt.

I den tredje  allsvenska finalen mellan Djurgården och Brynäs tilldelades Djurgårdens Wiktor Nilsson matchstraff efter endast 12 sekunders spel. Han utdelade en tackling i hög fart mot Simon Bertilsson, back i Brynäs. Efter en kort videogranskning var det färdigspelar för Wiktor Nilsson.  Till skillnad från Jonathan Pudas återkom Simon Bertilsson i spel, han vilade några byten, och spelade sedan hela matchen.

"Dålig tajming"

Tomas Thorsbrink förklarar.

-Nilssons tajming var dålig och vår uppfattning är att han hoppade, lyfte från isen, när han attackerade Bertilsson, därav matchstraffet. 

SM-slutspel och matcher av finalkaraktär föder heta känslor, därför är det ännu viktigare att regelverket efterlevs, och att inte godtyckliga bedömningar  skriver ut SM-guld eller SHL-biljetter.

En återkommande fråga är varför nivån alltid höjs i matcher av den här karaktären. Daniel Zaar hade tveklöst fått lämna rinken om incidenten med Pudas hade inträffat i höstas – när serien ännu var ung.

För ishockeyn som arenasport är tacklingar á la Wiktor Nilsson och Daniel Zaar sällsynt dålig reklam. Säg den förälder som skickar sina barn till laglösa arrangemang, där respekten för andras liv och hälsa är på undantag.

Staffan tycker tvärtom

Ändå efterlyses inför varje säsong, från domaransvariga från medicinskt sakkunniga, en ökad respekt för motspelare, istället för att komma ångande som ett godståg i sargdueller.

Och bevare oss för tidigare NHL-spelare, Staffan Kronwall, som i TV-soffor talar om klockrena tacklingar, när resten av hockey-Sverige, med undantag för Bjärehalvön, ropar på matchstraff och avstängning, skriver Kjell Nilsson.

 

 

-

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.