Petra vägrar ge besked om kommande val

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Petra Sörling har hittills manövrerat skickligt mellan sina tre olika stolar, ITTF, SOK och IOK. Hon har i stället hävdat att det kan vara en fördel att sitta på olika stolar. För  denna 53-åriga kvinna från Trelleborg, är antalet stolar inget problem.  

Riksidrottsförbundets Karl-Erik Nilsson  valde däremot att lämna RF-taburetten i svallvågor av kritik efter ett UEFA-möte i Rysslands-frågan.

Petra Söderling vid bordtennisborden, hennes egentliga hemvist. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Karl-Erikanklagades då för att inte företräda den svenska linjen. I radioprogrammet P 4 Extra på torsdagen granskades Petra Sörling tre (!) stolar, ITTF-uppdraget, hon är ledamot i SOK, Sveriges Olympiska kommitté, hon är vidare nyvald ledamot i IOK, den internationella olympiska kommittén. Petra Sörling såg inga problem. 

Iskall inför frågor

Hon var iskall vid frågor om stolsbyten och vägrade ge svar om hur hon ska rösta när IOK i närtid ska besluta huruvida idrottsmän-kvinnor från Ryssland och Belarus ska tillåtas delta i kommande Paris OS sommaren 2024.

IITF, 227 medlemsländer, har redan öppnat dörren  för deltagande, under vissa förutsättningar. En process pågår för att bringa klarhet i vem eller vilka som är neutrala. 

En rimlig gissning är att Kina, som är den verkliga stormakten i bordtennisvärlden, agerar för Rysslands och Belarus räkning.

Frågan måste ställas – går Petra Sörling Kinas ärenden i den här frågan?

Den svenska linjen, och den nordiska, är entydig.

 SOK, där Petra Sörling ingår i styrelsen, kan under inga omständigheter acceptera ryskt eller belarusiskt deltagande så länge kriget pågår mellan Ryssland och Ukraina.

Petra Sörling har hela tiden hävdat att det är två olika organisationer med olika syften. Att det inom IITF, som nämnts 227 länder, finns skiljaktig uppfattning gällande Rysslands angreppskrig, jämfört med exempelvis Sveriges hållning.

Väcker tvivel

Det  är förstås förvånansvärt att Petra Sörling, i egenskap av ITTF -ordförande, inte agerar för att hennes organisation ansluter sig, exempelvis till FN:s resolution om kriget i Ukraina.

 Den 23 februari i år röstade 141 länder för att Ryssland omedelbart, och villkorslöst, drar tillbaka alla sina militära styrkor, 31 länder avstod att rösta, 7 var emot.

Petra Sörling sade i P4 Extra att hon förstås helt står bakom SOK:s uppfattning.

 På frågan hur hon tänker lägga sin röst då IOK-församlingen, 107 ledamöter, samlas, lämnade hon inget besked. Hon nöjde sig med att säga att  hon lämnar ett svar då omröstningen äger rum!

IOK har tre svenska delegater, Gunilla Lindberg och tidigare alpina åkaren Frida Hansdotter, representant för de aktiva.  Noterbart är att samtliga sju delegater från Norden är kvinnor.

-Jag tror att kvinnligt ledarskap, och inte minst svenskt är eftertraktat. Vi är inte konflikträdda, sade Petra Sörling.

Starkt engagemang

Hon har efter avslutad aktiv karriär starkt engagerat sig för ökad samverkan, hållbarhet och inte minst kvinnors rätt till idrott.  Hon pekade på hur bordtennis och ITTF legat i framkant vad gäller jämställdhet mellan män och kvinnor.

Hon uttryckte stor förvåning över att svensk fotboll först nu nominerat en kvinnlig domare att döma en allsvensk match, Tess Olofsson som tagits ut  att döma Sirius-Norrköping i söndagens sista omgång.

- I bordtennis är kvinnliga domare, även i herrmatcher, något normalt, betonade Petra Sörling. 

Så här långt har Trelleborgs-boende Sörling skickligt manövrerat mellan sina tre olika stolar, ITTF, SOK och IOK. Hon har i stället hävdat att det kan vara en fördel att sitta på olika stolar.

De som krävde Karl Erik Nilssons huvud på ett fat tycks inte ha uppfattat Petra Sörlings olika roller. Kommande IOK-beslut lär avslöja om SOK-ledamoten, tillika IOK-delegaten Sörling, står upp för den svenska kompromisslösa inställningen i Ukrainakriget.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen