Petra vägrar ge besked om kommande val

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Petra Sörling har hittills manövrerat skickligt mellan sina tre olika stolar, ITTF, SOK och IOK. Hon har i stället hävdat att det kan vara en fördel att sitta på olika stolar. För  denna 53-åriga kvinna från Trelleborg, är antalet stolar inget problem.  

Riksidrottsförbundets Karl-Erik Nilsson  valde däremot att lämna RF-taburetten i svallvågor av kritik efter ett UEFA-möte i Rysslands-frågan.

Petra Söderling vid bordtennisborden, hennes egentliga hemvist. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Karl-Erikanklagades då för att inte företräda den svenska linjen. I radioprogrammet P 4 Extra på torsdagen granskades Petra Sörling tre (!) stolar, ITTF-uppdraget, hon är ledamot i SOK, Sveriges Olympiska kommitté, hon är vidare nyvald ledamot i IOK, den internationella olympiska kommittén. Petra Sörling såg inga problem. 

Iskall inför frågor

Hon var iskall vid frågor om stolsbyten och vägrade ge svar om hur hon ska rösta när IOK i närtid ska besluta huruvida idrottsmän-kvinnor från Ryssland och Belarus ska tillåtas delta i kommande Paris OS sommaren 2024.

IITF, 227 medlemsländer, har redan öppnat dörren  för deltagande, under vissa förutsättningar. En process pågår för att bringa klarhet i vem eller vilka som är neutrala. 

En rimlig gissning är att Kina, som är den verkliga stormakten i bordtennisvärlden, agerar för Rysslands och Belarus räkning.

Frågan måste ställas – går Petra Sörling Kinas ärenden i den här frågan?

Den svenska linjen, och den nordiska, är entydig.

 SOK, där Petra Sörling ingår i styrelsen, kan under inga omständigheter acceptera ryskt eller belarusiskt deltagande så länge kriget pågår mellan Ryssland och Ukraina.

Petra Sörling har hela tiden hävdat att det är två olika organisationer med olika syften. Att det inom IITF, som nämnts 227 länder, finns skiljaktig uppfattning gällande Rysslands angreppskrig, jämfört med exempelvis Sveriges hållning.

Väcker tvivel

Det  är förstås förvånansvärt att Petra Sörling, i egenskap av ITTF -ordförande, inte agerar för att hennes organisation ansluter sig, exempelvis till FN:s resolution om kriget i Ukraina.

 Den 23 februari i år röstade 141 länder för att Ryssland omedelbart, och villkorslöst, drar tillbaka alla sina militära styrkor, 31 länder avstod att rösta, 7 var emot.

Petra Sörling sade i P4 Extra att hon förstås helt står bakom SOK:s uppfattning.

 På frågan hur hon tänker lägga sin röst då IOK-församlingen, 107 ledamöter, samlas, lämnade hon inget besked. Hon nöjde sig med att säga att  hon lämnar ett svar då omröstningen äger rum!

IOK har tre svenska delegater, Gunilla Lindberg och tidigare alpina åkaren Frida Hansdotter, representant för de aktiva.  Noterbart är att samtliga sju delegater från Norden är kvinnor.

-Jag tror att kvinnligt ledarskap, och inte minst svenskt är eftertraktat. Vi är inte konflikträdda, sade Petra Sörling.

Starkt engagemang

Hon har efter avslutad aktiv karriär starkt engagerat sig för ökad samverkan, hållbarhet och inte minst kvinnors rätt till idrott.  Hon pekade på hur bordtennis och ITTF legat i framkant vad gäller jämställdhet mellan män och kvinnor.

Hon uttryckte stor förvåning över att svensk fotboll först nu nominerat en kvinnlig domare att döma en allsvensk match, Tess Olofsson som tagits ut  att döma Sirius-Norrköping i söndagens sista omgång.

- I bordtennis är kvinnliga domare, även i herrmatcher, något normalt, betonade Petra Sörling. 

Så här långt har Trelleborgs-boende Sörling skickligt manövrerat mellan sina tre olika stolar, ITTF, SOK och IOK. Hon har i stället hävdat att det kan vara en fördel att sitta på olika stolar.

De som krävde Karl Erik Nilssons huvud på ett fat tycks inte ha uppfattat Petra Sörlings olika roller. Kommande IOK-beslut lär avslöja om SOK-ledamoten, tillika IOK-delegaten Sörling, står upp för den svenska kompromisslösa inställningen i Ukrainakriget.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Svensk Gymnastik växer - som inget annat förbund. Efter ett stort tapp under pandemin vände kurvan över antalet medlemmar i fjol och trenden håller i sig i år. Siffrorna för 2023 visar en total ökning om sex procent, eller 13 763 aktiva. inte mindre än 237 201 individer är aktiva i 924 föreningar, över hela landet. I 259 av Sveriges 290 kommuner finns minst en gymnastikförening.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.