Har Rögle inlett ett guldrace?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det blåser en grönvit vind över hockey-Sverige.  På Bjäre-halvön i nordvästra Skåne smattrar flaggor och vimplar draperade i grönvitt. Efter 3-2 på tisdagen och 3-0 i matcher mot mästarlaget  Växjö är den tidigare bandyklubben, Rögle BK, på väg att ”svepa” sin motståndare, samma öde som drabbade Färjestad i SM-kvartsfinalen.

Först till 4 segrar gäller, närmast väntar ännu holmgång i ett kokande Catena Arena i Ängelholm, match fyra. Rögle har tre matchbollar, och aldrig tidigare i svensk serieishockey har ett lag vänt 0-3 i matcher till seger i en serie om sju matcher, på 44 försök!

Stor glädje i Rögles bås. Nu växer förväntningarna ytterligare. Foto: Mikael Fritzon / TT
Rögle har nu 12 raka segrar, varav nio i play-offstriden,  mot Timrå, 2-0, Färjestad, 4-0 och nu 3-0 mot de ännu regerande mästarna, Växjö.
Klubbdirektör Daniel Koch kan redan nu summera en rekordsäsong, omsättningen pekar på en bra bit över 200 miljoner kronor mot 190 som var bokslutssiffror våren 2023.
Ju fler matcher i Catena Arena, som rymmer 6 310 åskådare,, desto högre nettovinst per match. Utfallet är 1,5 till 1,7 miljoner, beroende på försäljning i arenan, ja Daniel Koch har inget emot förlängningsspel! Det innebär ökad försäljning i kiosker och barer – under förutsättning att drycker och annat sortiment inte säljer slut under ordinarie tid.
Arena ägs av ett fastighetsbolag, huvudägare är föreningens huvudsponsor, Backahill med 48 procent  och som kontrolleras av finansfamiljen Paulsson. Övriga huvudägare är Ängelholms kommun och Peab med vardera 11 procent. 
En ekonomisk osäker post i framtiden är sparkade tvillingduon, Cam och Chris Abbott, som ironiskt nog har byggt skrällaget vid Skälderviken. Båda sitter på varsitt miljonkontrakt över 2025 och Daniel Koch gör ingen hemlighet av att han gärna ser att tvillingarna hittar nya arbetsgivare.
-Det rör sig om ett antal miljoner, Vi vet inte hur det blir förrän de kommer till oss och vill avsluta sina anställningar. Det är en stor kostnadspost som får en enorm inverkan på sista raden. I teorin kan det innebära att vi gör ett negativt resultat – även om vi når SM-finalen, säger Daniel Koch till Nordvästra Skånes Tidningar.
Jag skrev inför kampen om mästartrofén att 26-årige Kalix-födde målvakten Christoffer Rifalk skulle komma att avgöra Rögles play off-öde. Historien har lärt oss att guldjublet bryter ut hos laget med bästa målvakten.
Så här långt har Rifalk vunnit ”sina” matcher både mot Timrå och Färjestad.  Växjös Emil Larmi har inte varit svag, men tycks sakna nödvändigt ”flyt” i den här matchserien.

Via baken i mål!

Som när backen Lucas Lyreståhl-Jonsson ”vallade” in 3-2 på tisdagskvällen, via Växjö-backen Kewin Lowe bak och byxdel (!),  3,41 in på  andra förlängningsperioden.  Skott från blå linjen i spel fem mot fyra.
-Jag ska ju inte skjuta från den positionen egentligen, men det var väl någon hockkeygud som sade åt mig, skrattade målskytten.
 Rögles samtliga tre mål i spel i numerära överlägen, tala om effektivitet.
 Rifalk påminner om sin hjälteinsats våren 2019 då han mer eller mindre ensam tog upp Oskarshamn i SHL. Klarande ”nollan” i den sjunde och avgörande kvalmatchen mot Timrå  - på bortais.
Så här långt i play off har Rögle försvarat sig mästerligt, Rifalk har haft bästa assistans, inte bara av sina backar, lagets forwardar jobbar föredömligt. Här tillåts ingen att göra ”alibi”åkningar, kanske den största skillnaden mot det lag som blev nia i grundserien och länge hotades med kvalspel i stället för guldstrid..

Mållösa skyttekungar

Lucas-Ekeståhls fullträff var ännu ett exempel på det oförutsägbara. I match tre spelade Simon Ryfors, Adam Tambellini  istennis då pucken letade sig in i nät efter två överraskande volleyträffar..
 Växjö, där tålamod är ett adelsmärke, är nedpressat i svår brygga. Målskyttet fungerar inte, skyttekungen Marcus Sylvegård, 23 nätkänningar i grundserien, är ännu utan måljubel i SM-striden. Det håller förstås inte.
Kjell Nilsson

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

Den nya ishallen på Mälarhöjdens idrottsplats invigs nästa vecka. Dert är ett efterlängtat tillskott för åtskilliga, konståkare, ishockeyfantaster och allmänhet. Den moderna anläggningen har 150 ståplatser för publik, solceller på taket, fri takhöjd på sex meter, yta för off ice-träning och ett föreningscafé. 

Vinnaren tar hem en check på cirka 255 miljoner kronor (25 miljoner dollar).

Spelarna på PGA-tourens finaltävling Atlanta i Georgia börjar bli lite trötta på allt snack runt pengarna, även om ingen kan förneka att en kvarts miljard vore välkommen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Den tolfte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Malin Svensson från Bjärnum vann 100 000 kronor. Farstorps GoIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även dem med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet. 

TV4 ochSVT tar armkrok och gör gemensam sak. de köper rättigheterna till fyra OS med start vintern 2026 i Milano Cortina 2026 och  till och med Brisbane 2032

Det är en jätteaffär, men chferna såg väl TV-sändningarna från Paris och blev smittade av euforin och entusiasmen hos TV-personal, funktionärer och deltagare. Inte minst tittarnas förtjusning ochuppskattning sånär som ett antal kritiker 

För ungefär ett år sedan gjorde Malmö FF en kanonaffär. Hugo Larsson värvades av Eintracht Frankfurt och MFF fick in 100 miljoner kronor i övergångssumma. Det var inte bara ett historiskt högt belopp i MFF utan också rekord i Allsvenskan.