Har Rögle inlett ett guldrace?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det blåser en grönvit vind över hockey-Sverige.  På Bjäre-halvön i nordvästra Skåne smattrar flaggor och vimplar draperade i grönvitt. Efter 3-2 på tisdagen och 3-0 i matcher mot mästarlaget  Växjö är den tidigare bandyklubben, Rögle BK, på väg att ”svepa” sin motståndare, samma öde som drabbade Färjestad i SM-kvartsfinalen.

Först till 4 segrar gäller, närmast väntar ännu holmgång i ett kokande Catena Arena i Ängelholm, match fyra. Rögle har tre matchbollar, och aldrig tidigare i svensk serieishockey har ett lag vänt 0-3 i matcher till seger i en serie om sju matcher, på 44 försök!

Stor glädje i Rögles bås. Nu växer förväntningarna ytterligare. Foto: Mikael Fritzon / TT
Rögle har nu 12 raka segrar, varav nio i play-offstriden,  mot Timrå, 2-0, Färjestad, 4-0 och nu 3-0 mot de ännu regerande mästarna, Växjö.
Klubbdirektör Daniel Koch kan redan nu summera en rekordsäsong, omsättningen pekar på en bra bit över 200 miljoner kronor mot 190 som var bokslutssiffror våren 2023.
Ju fler matcher i Catena Arena, som rymmer 6 310 åskådare,, desto högre nettovinst per match. Utfallet är 1,5 till 1,7 miljoner, beroende på försäljning i arenan, ja Daniel Koch har inget emot förlängningsspel! Det innebär ökad försäljning i kiosker och barer – under förutsättning att drycker och annat sortiment inte säljer slut under ordinarie tid.
Arena ägs av ett fastighetsbolag, huvudägare är föreningens huvudsponsor, Backahill med 48 procent  och som kontrolleras av finansfamiljen Paulsson. Övriga huvudägare är Ängelholms kommun och Peab med vardera 11 procent. 
En ekonomisk osäker post i framtiden är sparkade tvillingduon, Cam och Chris Abbott, som ironiskt nog har byggt skrällaget vid Skälderviken. Båda sitter på varsitt miljonkontrakt över 2025 och Daniel Koch gör ingen hemlighet av att han gärna ser att tvillingarna hittar nya arbetsgivare.
-Det rör sig om ett antal miljoner, Vi vet inte hur det blir förrän de kommer till oss och vill avsluta sina anställningar. Det är en stor kostnadspost som får en enorm inverkan på sista raden. I teorin kan det innebära att vi gör ett negativt resultat – även om vi når SM-finalen, säger Daniel Koch till Nordvästra Skånes Tidningar.
Jag skrev inför kampen om mästartrofén att 26-årige Kalix-födde målvakten Christoffer Rifalk skulle komma att avgöra Rögles play off-öde. Historien har lärt oss att guldjublet bryter ut hos laget med bästa målvakten.
Så här långt har Rifalk vunnit ”sina” matcher både mot Timrå och Färjestad.  Växjös Emil Larmi har inte varit svag, men tycks sakna nödvändigt ”flyt” i den här matchserien.

Via baken i mål!

Som när backen Lucas Lyreståhl-Jonsson ”vallade” in 3-2 på tisdagskvällen, via Växjö-backen Kewin Lowe bak och byxdel (!),  3,41 in på  andra förlängningsperioden.  Skott från blå linjen i spel fem mot fyra.
-Jag ska ju inte skjuta från den positionen egentligen, men det var väl någon hockkeygud som sade åt mig, skrattade målskytten.
 Rögles samtliga tre mål i spel i numerära överlägen, tala om effektivitet.
 Rifalk påminner om sin hjälteinsats våren 2019 då han mer eller mindre ensam tog upp Oskarshamn i SHL. Klarande ”nollan” i den sjunde och avgörande kvalmatchen mot Timrå  - på bortais.
Så här långt i play off har Rögle försvarat sig mästerligt, Rifalk har haft bästa assistans, inte bara av sina backar, lagets forwardar jobbar föredömligt. Här tillåts ingen att göra ”alibi”åkningar, kanske den största skillnaden mot det lag som blev nia i grundserien och länge hotades med kvalspel i stället för guldstrid..

Mållösa skyttekungar

Lucas-Ekeståhls fullträff var ännu ett exempel på det oförutsägbara. I match tre spelade Simon Ryfors, Adam Tambellini  istennis då pucken letade sig in i nät efter två överraskande volleyträffar..
 Växjö, där tålamod är ett adelsmärke, är nedpressat i svår brygga. Målskyttet fungerar inte, skyttekungen Marcus Sylvegård, 23 nätkänningar i grundserien, är ännu utan måljubel i SM-striden. Det håller förstås inte.
Kjell Nilsson

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 
Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.