Aldrig har hockeyn lockat så många

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Lågkonjunktur, en hög terrorhotnivå och stigande räntor har inte utgjort allvarliga orosmoment för SHL-publiken. 
När grundserien, säsongen 2023-2024, summeras noteras, för andra säsongen  i rad, nytt publikrekord med totalt 2 233 455 unika åskådare, en ökning med 62 269 individer jämfört med föregående säsong.
Publiksnittet per match blev 6 136 åskådare,  att jämföra med 5 964 säsongen 2022-2023. Totalt har spelats 364 matcher varav 116 har varit slutsålda.
Färjestads publik och fans, jublar över medvinden i klubben. Foto: Tommy Pedersen / TT

 

11 av 13 lag som spelade i SHL förra säsongen, MoDo var årets nykomling, har ökat sina publiksiffror. Linköping,  +  855, Malmö + 723, Frölunda + 682 och Leksand + 577 redovisar störst ökning.
Två lag har minussiffror, i Medelpad är publiken svårflirtad, Timrå har -134 personer. HV 71, som har tvingats till negativt kval har tappat 102 personer per match.  Särklassiga jumbon, IK Oskarshamn,  behåller ändå greppet om sina supporters, + 52.

En publikmagnat

Totalt, med SHL och Hockeyallsvenskan, har 3 366 287 personer besökt elitishockeyns arenor. Det är all time high och onekligen ett riktmärke inför framtiden.
Djurgården, som för andra säsongen i rad förvisats till HA, är som Idrottens Affärer tidigare redovisat, HA:s stora publikmagnet med ett hemmasnitt på 6 461 åskådare. Ja, endast två SHL-lag har högre hemmasnitt, Frölunda med 9 881 och Färjestad med 7 215 åskådare per match.
Elitlagens bokslut är inte att vänta förrän i månadsskiftet maj-juni, det slutspel som nu inleds har mer karaktären av ”grädde på moset” i den lagda budgeten.  Generellt kan sägas att förbundets licensnämnd inte kommer att behöva pröva SHL lagens finansiella situation.
De farhågor som nämndes inledningsvis har inte påverkat publikutvecklingen, något som ekonomiska ansvariga förstås välkomnar.
Inte heller Djurgårdens, samt AIK och Södertäljes frånvaro i den högsta serien har inneburit att ligan förlorat i attraktionskraft.  Tankar i den riktningen har helt kommit på skam, och så länge SHL växer, publikt och ekonomiskt,  arbetar de som vill förändra nuvarande seriemodell i stark motvind. 
Djurgården har redan luftat sitt missnöje och i öppet brev krävt förändringar för att minska de ekonomiska klyftor som finns inom elitishockeyn – och som tenderar att växa.

Håll i talangerna

Jag har skrivit det tidigare, det centrala för bl.a. Djurgården är att slå vakt om de många talanger som kommer fram inom Stockholms-distriktet, landets största.
 Den här säsongen återfinns fyra tidigare DIF-spelare i SHL-toppen, Färjestads målvakt Carl Lindbom samt Örebros Jonathan Lekkerimäki, 19 mål,  Noah Östlund, Växjö, Liam Öhgren, Färjestad – samtliga tongivande spelare i sina lag och nu redo för SM-strid. 
I Örebro har 18-årige Melvin Fernström klivit in hetluften i play in-striden mot Luleå, ja, han har till och med gått före ex-landslagsmannen Mattias Bromé när tränaren Niklas Eriksson formerat sin trupp.  Vad är det märkliga med Fernström? 
Jo, han är uppvuxen i Bålsta – ännu en spelare från 08-området som Stockholms-lagens scouter missat.
Efter Smålands-kusten är hockey-tempen superhet.  
IKO Oskarshamn ska upp  i det omtalade ångestkvalet mot lokalrivalen HV 71, med ett oräkneligt antal miljoner i potten. Mindre än tio mil söderut har hockey allsvenska nykomlingen, Nybro, säkrat en plats i kvartsfinal. Almtuna avfärdades i två raka matcher i play in.
Målvakten Tex Williamsson, 32 år, är en välkänd profil, hans cv rymmer en mängd klubbar och han har absolut inget emot att ställas mot favorittippade Brynäs i kvartsfinal – gästrikarna har ännu inte valt motståndare i det första steget mot en hockey allsvensk final.

Tommy jagar revansch

-Jag har många kompisar i Gävle och det vore absolut något extra att få möta dem, säger Tex till Barometern.
Tränare i Nybro är erfarne Tommy Samuelsson, förra säsongen sparkad från HV 71, men nu ute på revanschjakt. Tommy har ishockeyns DNA i sina gener och var övertygad om att älskar den här situationen.
Tommy har i sin trupp flera finländska spelare, ännu okända för den breda hockeypubliken men väl skolade i ishockeyns ABC . Dessa drömmar förstås om en plats på en större scen än Liljas Arena i Nybro.  Nu finns chansen.
Även Nybros granne, Kalmar, spelade play in men föll i den avgörande tredje matchen mot Karlskoga.
Visst är det omtumlande. När vårens första snödroppar tränger sig upp mellan löv och kvistar, ställs allt på sin spets i ishockeyns underbara värld.
 
 

Kjell Nilsson

Fakta

Hockey allsvenskans slutspel inleds med kvartsfinaler, bäst av sju matcher. Spelordning: Brynäs-Nybro, Södertälje-Karlskoga, AIK-Mora och Djurgården-Björklöven. Den allsvenska finalen inleds 17 april, eventuell sjunde och avgörande match spelas tisdag 30 april. Segrande lag till SHL säsongen 2024-2025

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Finalfeber, och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch, skrattar hela vägen till banken! Tio raka segrar i hockeyns SM-slutspel ger garanterat klirr i kassan. Catena Arena, med plats för 6 310 åskådare lämnar ett nettoöverskott på 1,7 – 2 miljoner vid varje matchtillfälle 
Så här långt har Daniel Koch bokfört upp mot tio miljoner extra på nu spelade fem hemma matcher – och nu väntar den stora festen, det tidigare bandylagets andra SM-final genom tiderna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.

Storstjärnorna lämnar och nye sportchefen i IK Oskarshamn, förre SHL-målvakten Oscar Alsenfeldt, har ett blankt papper när han i vår och sommar ska bygga ett lag för hockeyallsvenskt spel.

På torsdagen tog föreningen officiellt avsked tav 14 spelare (!), bland dem poängkungen Patrik Karlkvist som ”satt på” ett sex årskontrakt värt 300 000 kronor i månaden.