Elitklubbarna tappar kontrollen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

SHL-lagen har tappat kontroll över löneutvecklingen i ligan, och det beklämmande är att ekonomiansvariga/klubbdirektörer skyller på varandra och tycks sakna vilja att stoppa pågående lönekarusell. 

 I stället talas om strukturfel på ligan, en stressfunktion, och att nuvarande serie – och kvalmodell är roten till ishockeyn skenande spelarlöner.

Spelare kommer och går. Det är slussar i elitklubbarna.

Lagens så kallade spetsspelare har nu månadslön som överstiger 300 000 kronor och på två år har spelarnas löner ökat med 20 procent och lagens lönebudget hamnar i snitt på 54 miljoner kronor.  

Avtal för 60 miljoner

Förra säsongens publikrekord för SHL, och Hockeyallsvenskan, samt  SHL-organisationens guldkantade TV-avtal, har ett totalvärde på fem miljarder kronor. Avtalet, som skrev i november 2020, beräknas ge de 14 lagen 60 miljoner kronor vardera från säsongen 2024-2025, något som eldar på lönespiralen ytterligare. Innevarande säsong är ersättningen cirka 50 miljoner kronor.

 Nuvarande avtal går ut efter säsongen 2029-2030. Vad som sedan händer är ovisst, vi ser redan en ekonomisk tillnyktring vad gäller rättighetskostnader och det är inte omöjligt att Erik Strandmark, kommersiell chef på SHL, känner viss oro inför nästa förhandling. 

Men varför oroa oss för framtiden, nu är nu för SHL-lagen och Radiosportens ambitiösa reportage avslöjar att ekonomisk handbroms saknas. Det är utbud och efterfrågan som gäller, något som iskallt konstateras av ligans sportchef Johan Hemlin.

Jag har skrivit det tidigare, och gör det gärna igen.

Lönetak enda vettiga

 Inför ett lönetak, svensk ishockey har i alla år sneglat på NHL som sedan flera år har ett ”tak” som lagen att förhålla sig till. Det borde vara möjligt att skapa en svensk modell, som alla lag kan ”leva” med – utan att behöva hamna hos förbundets licensnämnd.

Lönetaksmodellen har också den fördelen att det jämnar ut skillnaden mellan lagen.  Här har NHL goda erfarenheter, i SHL är topplagen väl cementerade sedan flera säsonger,  det hindrar inte uppstickare som Växjö att röra om i hockeygrytan.

Risken ökar...

Jag är rädd att debatten hos oss i stället kommer att handla om, gud förbjude, en stängd liga. Just nu finns inga tendenser i den riktningen, men ekonomiska realiteter kan ge bränsle åt en utveckling i den riktningen.

Inför 10-dagars SHL-uppehåll har Färjestad och Växjö gjort ett miniryck i tabellen. Linköping är efter 26 omgångar och tredje plats den stora överraskningen och i tabellens nedre region pekar det mest på en kvalstrid mellan Oskarshamn, hopplös jumbo, och HV 71/Malmö.

För att undvika ångestkvalet i mars 2024 krävs 60-65 poäng, det visar de senaste årens statistik. Oskarshamns läge är hopplöst, HV 71/Malmö kan klättra, men då måste det mesta stämma på nyåret.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.