Elitklubbarna tappar kontrollen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

SHL-lagen har tappat kontroll över löneutvecklingen i ligan, och det beklämmande är att ekonomiansvariga/klubbdirektörer skyller på varandra och tycks sakna vilja att stoppa pågående lönekarusell. 

 I stället talas om strukturfel på ligan, en stressfunktion, och att nuvarande serie – och kvalmodell är roten till ishockeyn skenande spelarlöner.

Spelare kommer och går. Det är slussar i elitklubbarna.

Lagens så kallade spetsspelare har nu månadslön som överstiger 300 000 kronor och på två år har spelarnas löner ökat med 20 procent och lagens lönebudget hamnar i snitt på 54 miljoner kronor.  

Avtal för 60 miljoner

Förra säsongens publikrekord för SHL, och Hockeyallsvenskan, samt  SHL-organisationens guldkantade TV-avtal, har ett totalvärde på fem miljarder kronor. Avtalet, som skrev i november 2020, beräknas ge de 14 lagen 60 miljoner kronor vardera från säsongen 2024-2025, något som eldar på lönespiralen ytterligare. Innevarande säsong är ersättningen cirka 50 miljoner kronor.

 Nuvarande avtal går ut efter säsongen 2029-2030. Vad som sedan händer är ovisst, vi ser redan en ekonomisk tillnyktring vad gäller rättighetskostnader och det är inte omöjligt att Erik Strandmark, kommersiell chef på SHL, känner viss oro inför nästa förhandling. 

Men varför oroa oss för framtiden, nu är nu för SHL-lagen och Radiosportens ambitiösa reportage avslöjar att ekonomisk handbroms saknas. Det är utbud och efterfrågan som gäller, något som iskallt konstateras av ligans sportchef Johan Hemlin.

Jag har skrivit det tidigare, och gör det gärna igen.

Lönetak enda vettiga

 Inför ett lönetak, svensk ishockey har i alla år sneglat på NHL som sedan flera år har ett ”tak” som lagen att förhålla sig till. Det borde vara möjligt att skapa en svensk modell, som alla lag kan ”leva” med – utan att behöva hamna hos förbundets licensnämnd.

Lönetaksmodellen har också den fördelen att det jämnar ut skillnaden mellan lagen.  Här har NHL goda erfarenheter, i SHL är topplagen väl cementerade sedan flera säsonger,  det hindrar inte uppstickare som Växjö att röra om i hockeygrytan.

Risken ökar...

Jag är rädd att debatten hos oss i stället kommer att handla om, gud förbjude, en stängd liga. Just nu finns inga tendenser i den riktningen, men ekonomiska realiteter kan ge bränsle åt en utveckling i den riktningen.

Inför 10-dagars SHL-uppehåll har Färjestad och Växjö gjort ett miniryck i tabellen. Linköping är efter 26 omgångar och tredje plats den stora överraskningen och i tabellens nedre region pekar det mest på en kvalstrid mellan Oskarshamn, hopplös jumbo, och HV 71/Malmö.

För att undvika ångestkvalet i mars 2024 krävs 60-65 poäng, det visar de senaste årens statistik. Oskarshamns läge är hopplöst, HV 71/Malmö kan klättra, men då måste det mesta stämma på nyåret.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Under 2024 ökade det egna kapitalet hos ligans 16 klubbar med 17 procent jämfört med 2023. I siffror till närmare 2 miljarder kronor med Malmö FF som den fortsatt kapitalstarkaste klubben med 764 miljoner i eget kapital.

MFF följs av Djurgården med 364 miljoner och Elfsborg med 170 miljoner. Procentuellt stod GAIS för den största ökningen med en ökning av eget kapital från 6 till 19 miljoner kronor. 13 av 16 klubbar ökade sitt eget kapital under 2024.

- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar

Willy  Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har

erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han

skrivit  ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han

vänder sig till  ett stort antal ledare,’

För att stötta svenska spelare i deras elitsatsningar inleder Svenska Tennisförbundet samarbete med tennisakademin Good to Great Tennis Academy som därmed blir ett rekommenderat utvecklingscenter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

En svensk spelare har skrivit historia genom att kamma hem den största spelvinsten någonsin i Sverige – orimliga 1,25 miljarder kronor på Eurojackpot. Under tisdagskvällen stod det klart att en rad spelad i Sverige var ensam med full pott, och nu har Svenska Spel Tur fått tag på den lyckliga vinnaren.

Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.

Affären påverkar åtskilliga sportintresserade  människor.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.