Elitklubbarna tappar kontrollen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

SHL-lagen har tappat kontroll över löneutvecklingen i ligan, och det beklämmande är att ekonomiansvariga/klubbdirektörer skyller på varandra och tycks sakna vilja att stoppa pågående lönekarusell. 

 I stället talas om strukturfel på ligan, en stressfunktion, och att nuvarande serie – och kvalmodell är roten till ishockeyn skenande spelarlöner.

Spelare kommer och går. Det är slussar i elitklubbarna.

Lagens så kallade spetsspelare har nu månadslön som överstiger 300 000 kronor och på två år har spelarnas löner ökat med 20 procent och lagens lönebudget hamnar i snitt på 54 miljoner kronor.  

Avtal för 60 miljoner

Förra säsongens publikrekord för SHL, och Hockeyallsvenskan, samt  SHL-organisationens guldkantade TV-avtal, har ett totalvärde på fem miljarder kronor. Avtalet, som skrev i november 2020, beräknas ge de 14 lagen 60 miljoner kronor vardera från säsongen 2024-2025, något som eldar på lönespiralen ytterligare. Innevarande säsong är ersättningen cirka 50 miljoner kronor.

 Nuvarande avtal går ut efter säsongen 2029-2030. Vad som sedan händer är ovisst, vi ser redan en ekonomisk tillnyktring vad gäller rättighetskostnader och det är inte omöjligt att Erik Strandmark, kommersiell chef på SHL, känner viss oro inför nästa förhandling. 

Men varför oroa oss för framtiden, nu är nu för SHL-lagen och Radiosportens ambitiösa reportage avslöjar att ekonomisk handbroms saknas. Det är utbud och efterfrågan som gäller, något som iskallt konstateras av ligans sportchef Johan Hemlin.

Jag har skrivit det tidigare, och gör det gärna igen.

Lönetak enda vettiga

 Inför ett lönetak, svensk ishockey har i alla år sneglat på NHL som sedan flera år har ett ”tak” som lagen att förhålla sig till. Det borde vara möjligt att skapa en svensk modell, som alla lag kan ”leva” med – utan att behöva hamna hos förbundets licensnämnd.

Lönetaksmodellen har också den fördelen att det jämnar ut skillnaden mellan lagen.  Här har NHL goda erfarenheter, i SHL är topplagen väl cementerade sedan flera säsonger,  det hindrar inte uppstickare som Växjö att röra om i hockeygrytan.

Risken ökar...

Jag är rädd att debatten hos oss i stället kommer att handla om, gud förbjude, en stängd liga. Just nu finns inga tendenser i den riktningen, men ekonomiska realiteter kan ge bränsle åt en utveckling i den riktningen.

Inför 10-dagars SHL-uppehåll har Färjestad och Växjö gjort ett miniryck i tabellen. Linköping är efter 26 omgångar och tredje plats den stora överraskningen och i tabellens nedre region pekar det mest på en kvalstrid mellan Oskarshamn, hopplös jumbo, och HV 71/Malmö.

För att undvika ångestkvalet i mars 2024 krävs 60-65 poäng, det visar de senaste årens statistik. Oskarshamns läge är hopplöst, HV 71/Malmö kan klättra, men då måste det mesta stämma på nyåret.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Uppladdningen pågår med oförminskad intensitet och förväntan växer i Båstad. Säg den som inte vill uppleva åtminstone några dagar under tennisveckorna i sommar... Åskådare, spelare  och sponsorer, alla är intresserade och vill försäkra sig om en plats. Rekordmånga biljetter är sålda redan nu. spelarna är lyhörda för erbjudanden och faktiskt, sponsorerna trängs om utrymmet. Här är årets mötesplats i svensk idrott.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.