Glädjehysteri i Övik och hela Ångermanland

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Efter 7 år och 29 dagar i hockeyns andra serie har Örnsköldsvik, knappt 35 000 invånare, vaknat upp med ett SHL-lag.  Hägglunds Arena, beläget vid en vik av Bottenhavet kokade, över av glädje vid 21,45  tiden på Valborgsmässoafton.

Här behövdes inga eldar eller värmande drycker för att uppnå extas. Modo, tidigare Alfredshem och i kanadensisk press döpt till ”the heart of hockey” var tillbaka i SHL.

Hallen var fylld av människor och utanför stod tusentals för att få uppleva den unika kvällen - och segern!

Den långa ökenvandringen var över, sedan det olyckliga kvalet mot Leksand 1 april 2016. ”Game seven” mot Djurgården blev, mot alla odds, en vandring i parken.

  För sju år sedan stod Modo:s Oscar Pettersson och grät på ståplats när nedflyttningen var ett faktum.  Nu skickade han i stället in förlösande 1-0 redan efter 5,47 av första perioden. Stockholms ”järnkaminer”, och mesta mästarlaget med totalt 16 SM-guld, tycktes på ett ögonblick förlora all stridsiver.

Djurgården i spillror

Kraften fanns inte längre, och endast spillror kvarstod av det lag som i närmast föregående två matcher räddat två matchbollar, och nu skulle dunka in den tredje och avgörande.

Modo däremot trummade på, 4-0 till slut.

 Över hela matchserien har Modo ändå varit det bättre laget, idérikare, kvickare, starkare i skridskoåkningen och med hela slutspelets gigant, Modo-backen, nr.40 David Bernhardt, totalt 21 poäng (10+11) och ironiskt nog uppväxt i Huddinge, skolad i just Djurgården som junior, till Ångermanland efter korta utflykter till Växjö Lakers och finsk ishockey.

Ännu en Stockholms-talang som Djurgården inte förstod att ta hand om. Bernhardt håller huvudet kallt, vårdar pucken som vore det hans käraste ägodel i de mest utsatta lägen. Ger lugn åt sig omgivning, ovärdeligt i den moderna höghastighetshockeyn.

Jag vill lyfta fram ännu en modoit, raketsnabbe Johan Södergran, 23 år och tvåmålsskytt. Ännu en Stockholms-talang som  lämnat storstan.  Han kom fram i Stocksund, sedemera SDE HF, gick vidare Linköping, draftades av Los Angeles, blev utlånad till Almtuna och tyska Eisbären Berlin.

Han anslöt till Modo i maj 2022,  infångad av sportchefen Henrik Gradin  då Johans hockeyframtid var osäker. Nu har han varit utmärkt i hela matchserien, men inte lyckats i målskyttet – förrän nu. Här finns stor utveckling och Södergren har alla möjligheter att slå även i SHL.

Firma Gradin-Karlin

Champagnen är knappt urdrucken förrän den nya vardagen påkallar all uppmärksamhet. Den sportsliga ledningen, Gradin och tränaren Mattias Karlin, som i tio-talet år inte ansetts nog fin för Modo-familjen, ska forma ett SHL-lag.

Vd. Johan Widebro badar plötsligt i miljoner, det centrala TV-avtalet, C More/Telia garanterar varje SHL-lag 48 miljoner kommande säsong.  Avtalet räknas årligen upp med fem miljoner kronor tills nuvarande kontraktstids utgång, säsongen 2029-2030.

Hans förhandlingsläge gentemot lokala sponsorer och andra partners har från med i dag en helt annan tyngd. Enligt tidigare intervjuer redovisade Modo ett eget kapital på 19,5 miljoner vid bokslutet 2022 och Videbro har poängterat att föreningen har en ”sund ekonomi”.

Hans spelare, och deras agenter, kommer att kräva att kontrakt omförhandlas, det vill säga Videbro måste plussa på lönebudgeten rejält, sannolikt upp till 50 miljoner kronor. Notera att guldvinnande Växjö Lakers lönebudget låg på strax över 50 miljoner.

Ett stort plus för Modo är att föreningen äger och driver arenan via det helägda  dotterbolaget Evenemangsarenan i Örnsköldsvik AB. Peter och Kent Forsberg har tidigare varit delägare via det gemensamma bolaget Forspro,  ett privat investmentbolag. Vid ishockey rymmer arenan 7 115 åskådare, den är vackert belägen i hamnen i stadsdelen Framnäs.

Av nya spelare som redan rapporteras in är tidigare Skellfteå-backen och NHL-spelaren David Rundblad den mest meriterade. Och det kanske viktigaste av allt; David Bernhardt har öppet deklarerat att han vill spela i NHL med Modo.

Och vad händer nu?

Modo har två SM-guld, från 1979 finalseger mot just Djurgården och 2007, finalseger mot Linköping. MoDo har spelat ytterligare fyra finaler, av vilka 1994 år förlust mot Malmö är den mest minnevärda. Det var då en rasande och besviken Peter Forsberg, 19  år, skulle slå domaren Börje Johansson på käften efter finalen! 

Vad händer nu med Djurgården? Först ska sägas att laget var stort i nederlagets stund. Tidigare kritiserades tränaren Johan Garpenlöv sökte inga undanflykter.  Konstaterade att Modo vann rättvist och helt kontrollerade matchen.

Han undvek att nämna att Djurgården haft en tuffare väg i slutspelet än MoDo,  som bataljen mot Björklöven i semifinalen. Kanske var det priset laget fick betala nu – det var tomt i tanken när det gällde som mest – eller allt.

Hockeyallsvenskan 2023-2024 blir ett getingbo – och sevärd. Publiken lär strömma till i stora mängder då flera lag väntas storsatsa, inte minst nedflyttade Brynäs. DIF-ledningens uppgift är inte avundsvärd. Ekonomin är pressad och vd. Thomas Kraft måste finna externa finansiärer om lagbygget ska kunna bli konkurrenskraftigt.

Stadsrivalen AIK uppges ha säkrat minst 40 miljoner under en tre- årsperiod  Hockeyallsvenskan vill gärna kalla sig hockeyns mest underhållande liga . Fortsättning följer 23-24.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

I Mora med omnejd uppstår i dag en allt mera förtätad stämning. Vasaloppet inleds och det påverkar allt och alla. Det är en ockupation av betydande delar av Dalarna som inleds och pågår i drygt två veckor och som tilltar i styrka för varje timme. när horder av skidåkare och deras närmaste ansluter tilltar i ett allt större antal för varje timme till och med söndagen den 3 mars. Alla ska hitta sitt boende och bli hemmastadda.Många av oss övriga nöjer oss med att följa skådespelet via TV:n.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.