Glädjehysteri i Övik och hela Ångermanland

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Efter 7 år och 29 dagar i hockeyns andra serie har Örnsköldsvik, knappt 35 000 invånare, vaknat upp med ett SHL-lag.  Hägglunds Arena, beläget vid en vik av Bottenhavet kokade, över av glädje vid 21,45  tiden på Valborgsmässoafton.

Här behövdes inga eldar eller värmande drycker för att uppnå extas. Modo, tidigare Alfredshem och i kanadensisk press döpt till ”the heart of hockey” var tillbaka i SHL.

Hallen var fylld av människor och utanför stod tusentals för att få uppleva den unika kvällen - och segern!

Den långa ökenvandringen var över, sedan det olyckliga kvalet mot Leksand 1 april 2016. ”Game seven” mot Djurgården blev, mot alla odds, en vandring i parken.

  För sju år sedan stod Modo:s Oscar Pettersson och grät på ståplats när nedflyttningen var ett faktum.  Nu skickade han i stället in förlösande 1-0 redan efter 5,47 av första perioden. Stockholms ”järnkaminer”, och mesta mästarlaget med totalt 16 SM-guld, tycktes på ett ögonblick förlora all stridsiver.

Djurgården i spillror

Kraften fanns inte längre, och endast spillror kvarstod av det lag som i närmast föregående två matcher räddat två matchbollar, och nu skulle dunka in den tredje och avgörande.

Modo däremot trummade på, 4-0 till slut.

 Över hela matchserien har Modo ändå varit det bättre laget, idérikare, kvickare, starkare i skridskoåkningen och med hela slutspelets gigant, Modo-backen, nr.40 David Bernhardt, totalt 21 poäng (10+11) och ironiskt nog uppväxt i Huddinge, skolad i just Djurgården som junior, till Ångermanland efter korta utflykter till Växjö Lakers och finsk ishockey.

Ännu en Stockholms-talang som Djurgården inte förstod att ta hand om. Bernhardt håller huvudet kallt, vårdar pucken som vore det hans käraste ägodel i de mest utsatta lägen. Ger lugn åt sig omgivning, ovärdeligt i den moderna höghastighetshockeyn.

Jag vill lyfta fram ännu en modoit, raketsnabbe Johan Södergran, 23 år och tvåmålsskytt. Ännu en Stockholms-talang som  lämnat storstan.  Han kom fram i Stocksund, sedemera SDE HF, gick vidare Linköping, draftades av Los Angeles, blev utlånad till Almtuna och tyska Eisbären Berlin.

Han anslöt till Modo i maj 2022,  infångad av sportchefen Henrik Gradin  då Johans hockeyframtid var osäker. Nu har han varit utmärkt i hela matchserien, men inte lyckats i målskyttet – förrän nu. Här finns stor utveckling och Södergren har alla möjligheter att slå även i SHL.

Firma Gradin-Karlin

Champagnen är knappt urdrucken förrän den nya vardagen påkallar all uppmärksamhet. Den sportsliga ledningen, Gradin och tränaren Mattias Karlin, som i tio-talet år inte ansetts nog fin för Modo-familjen, ska forma ett SHL-lag.

Vd. Johan Widebro badar plötsligt i miljoner, det centrala TV-avtalet, C More/Telia garanterar varje SHL-lag 48 miljoner kommande säsong.  Avtalet räknas årligen upp med fem miljoner kronor tills nuvarande kontraktstids utgång, säsongen 2029-2030.

Hans förhandlingsläge gentemot lokala sponsorer och andra partners har från med i dag en helt annan tyngd. Enligt tidigare intervjuer redovisade Modo ett eget kapital på 19,5 miljoner vid bokslutet 2022 och Videbro har poängterat att föreningen har en ”sund ekonomi”.

Hans spelare, och deras agenter, kommer att kräva att kontrakt omförhandlas, det vill säga Videbro måste plussa på lönebudgeten rejält, sannolikt upp till 50 miljoner kronor. Notera att guldvinnande Växjö Lakers lönebudget låg på strax över 50 miljoner.

Ett stort plus för Modo är att föreningen äger och driver arenan via det helägda  dotterbolaget Evenemangsarenan i Örnsköldsvik AB. Peter och Kent Forsberg har tidigare varit delägare via det gemensamma bolaget Forspro,  ett privat investmentbolag. Vid ishockey rymmer arenan 7 115 åskådare, den är vackert belägen i hamnen i stadsdelen Framnäs.

Av nya spelare som redan rapporteras in är tidigare Skellfteå-backen och NHL-spelaren David Rundblad den mest meriterade. Och det kanske viktigaste av allt; David Bernhardt har öppet deklarerat att han vill spela i NHL med Modo.

Och vad händer nu?

Modo har två SM-guld, från 1979 finalseger mot just Djurgården och 2007, finalseger mot Linköping. MoDo har spelat ytterligare fyra finaler, av vilka 1994 år förlust mot Malmö är den mest minnevärda. Det var då en rasande och besviken Peter Forsberg, 19  år, skulle slå domaren Börje Johansson på käften efter finalen! 

Vad händer nu med Djurgården? Först ska sägas att laget var stort i nederlagets stund. Tidigare kritiserades tränaren Johan Garpenlöv sökte inga undanflykter.  Konstaterade att Modo vann rättvist och helt kontrollerade matchen.

Han undvek att nämna att Djurgården haft en tuffare väg i slutspelet än MoDo,  som bataljen mot Björklöven i semifinalen. Kanske var det priset laget fick betala nu – det var tomt i tanken när det gällde som mest – eller allt.

Hockeyallsvenskan 2023-2024 blir ett getingbo – och sevärd. Publiken lär strömma till i stora mängder då flera lag väntas storsatsa, inte minst nedflyttade Brynäs. DIF-ledningens uppgift är inte avundsvärd. Ekonomin är pressad och vd. Thomas Kraft måste finna externa finansiärer om lagbygget ska kunna bli konkurrenskraftigt.

Stadsrivalen AIK uppges ha säkrat minst 40 miljoner under en tre- årsperiod  Hockeyallsvenskan vill gärna kalla sig hockeyns mest underhållande liga . Fortsättning följer 23-24.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UF satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har klubben minskat energikostnaderna  betydligt genom kombinationen av ny belysning, solceller och elbilsladdning.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.