Panikvärvningen skadade anseendet
SHL-laget Skellefteå gjorde det enda rätta, och bröt ett nyligen tecknat ett års avtal med 31-årige amerikanen Kenny Agostino, som spelat för KHL-klubben Torpedo Nizhny Novgorod de senaste två säsongerna.
Erik Forsell, general manager och Åsa Andersson, klubbdirektör, fick kalla fötter sedan nya uppgifter om Agostinos bakgrund i KHL blivit kända, och sedan sponsorer och supporterklubben North Power krävt att kontraktet skulle hävas.

Till bilden hör att Skellefteå AIK vid årsmöte i juni beslutade att inte kontraktera spelare från KHL, som har avtal med den starkt Putin stödda ryska ligan efter den 22 februari 2022. Samma datum som Rysslands angreppskrig mot Ukraina inleddes.
- Nya uppgifter i media och från andra källor förändrar vårt ställningstagande. Vi väljer därför att bryta kontraktet, säger Erik Forssell till klubbens hemsida.
"Lyssnar på supportrarna"
-Människors kärlek och engagemang i klubben är det viktigaste vi har, meddelar Åsa Andersson på hemsidan.
Skellefteå AIK är svensk ishockeys stora profillag under 2010-talet med sex raka SM-finaler, varav två slutat med guldfirande. Föreningen har i många avseenden varit ett föredöme, såväl organisatorisk som vad gäller spelstrategi och förmåga att plocka fram och utbilda spelare i regionen.
SAIK har varit lika med kvalité, på isen och i styrelserummen. Personligen har jag haft ett gott öga till de svartgula sedan ikonen Hardy Nilssons dagar och det första historiska SM-guldet 1978.
Men nu – ett tydligare klavertramp och förmåga att inte lyssna in, inte bara det egna årsmötets vilja, utan hela hockey-Sveriges uppfattning, är ett mysterium. Det är strängt taget bara NHL-ledningen som ser genom fingrarna vad gäller spelare som har en relation med KHL.
De ”uppgifter” som Erik Forssell hänvisar till är avslöjandet att Agostino sommaren 2022 var överens med Växjö Lakers om ett kontrakt. Han valde dock att stanna kvar i Ryssland av ekonomiska skäl. Påståendet att Agostino försökte komma ur sitt ryska kontrakt var direkt felaktiga.
Flera svenska spelare, bland dem Joakim Nordström och Lucas Wallmark bröt sina kontrakt med KHL-laget Dynamo Moskva med stora ekonomiska uppoffringar som följd
Att följa sin moraliska kompass har ibland ett pris, enligt uppgifter till Svt-sport förlorade Nordström 13 miljoner kronor på att lämna KHL-laget i förtid. Han spelar i dag i Davos Schweiz.
Då uppstod paniken
Att Skellefteå gick ute på tunn is, bara tre veckor före säsongens SHL-start, kan sannolikt förklaras med stor nervositet och stress sedan först klubblegendaren Joakim Lindström meddelat att han går i ”pension”. Följt av att poängkungen och lagkaptenen Oscar Möller lider av psykisk ohälsa, time out-besked på obestämd tid och inte aktuell till seriestarten.
Kenny Agostinos kvalitéer är svårbedömda. Karriären omfattar främst spel i AHL, ett 100-tal matcher i NHL för sex olika lag. Förra säsongen i KHL lämnade 11 poäng (4+7) på 29 matcher.
Det rekordkorta avtalet, 48 timmar, 21 augusti-23 augusti, kostade hur som helst Skellefteå cirka 1 miljon kronor i sign on bonus, som enligt uppgifter i Expressen betalades ut omgående. Det är inte sannolikt att återbetalning kommer att ske.
”Firma” Erik Forssell/Åsa Andersson har en tung uppförsbacke framför sig.
Det handlar om förtroende och anseende. Föreningens samarbetspartners, som Skellefteå Kraft, huvudsponsor, har knappast imponerats av hur lättvindigt miljon avtal kan bli verklighet.
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar