Panikvärvningen skadade anseendet

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

SHL-laget Skellefteå gjorde det enda rätta, och bröt ett nyligen tecknat ett års avtal med 31-årige amerikanen Kenny Agostino, som spelat för KHL-klubben Torpedo Nizhny Novgorod de senaste två säsongerna.

Erik Forsell, general manager och Åsa Andersson, klubbdirektör, fick kalla fötter sedan nya uppgifter om Agostinos bakgrund i KHL blivit kända, och sedan sponsorer och supporterklubben North Power krävt att kontraktet skulle hävas.

supportrarna till Skellefteå Hockey vill se ett framgångsrik lag, men det finns gränser för vad klubben får göra.

Till bilden hör att Skellefteå AIK vid årsmöte i juni beslutade att inte kontraktera spelare från KHL, som har avtal med den starkt Putin stödda ryska ligan efter den 22 februari 2022.  Samma datum som Rysslands angreppskrig mot Ukraina inleddes.

- Nya uppgifter i media och från andra källor förändrar vårt ställningstagande. Vi väljer därför att bryta kontraktet, säger Erik Forssell till klubbens hemsida.

"Lyssnar på supportrarna"

-Människors kärlek och engagemang i klubben är det viktigaste vi har, meddelar Åsa Andersson på hemsidan.

Skellefteå AIK är svensk ishockeys stora profillag under 2010-talet med sex raka SM-finaler, varav två slutat med guldfirande. Föreningen har i många avseenden varit ett föredöme, såväl organisatorisk som vad gäller spelstrategi och förmåga att plocka fram och utbilda spelare i regionen.

SAIK har varit lika med kvalité, på isen och i styrelserummen.  Personligen har jag haft ett gott öga till de svartgula sedan ikonen Hardy Nilssons dagar och det första historiska SM-guldet 1978.

Men nu – ett tydligare klavertramp och förmåga att inte lyssna in, inte bara det egna årsmötets vilja, utan hela hockey-Sveriges uppfattning, är ett mysterium.  Det är strängt taget bara  NHL-ledningen som ser genom fingrarna vad gäller spelare som har en relation med KHL.

De ”uppgifter” som Erik Forssell hänvisar till är avslöjandet att Agostino sommaren 2022 var överens med Växjö Lakers om ett kontrakt. Han valde dock att stanna kvar i Ryssland av ekonomiska skäl.  Påståendet att Agostino försökte komma ur sitt ryska kontrakt var direkt felaktiga.

Flera svenska spelare, bland dem Joakim Nordström och Lucas Wallmark bröt sina kontrakt med KHL-laget Dynamo Moskva med stora ekonomiska uppoffringar som följd

 Att följa sin moraliska kompass har ibland ett pris, enligt uppgifter till Svt-sport förlorade Nordström 13 miljoner kronor på att lämna KHL-laget i förtid. Han spelar i dag i Davos Schweiz.

Då uppstod paniken

Att Skellefteå gick ute på tunn is, bara tre veckor före säsongens SHL-start, kan  sannolikt förklaras med stor nervositet och stress sedan först klubblegendaren Joakim Lindström meddelat att han går i ”pension”. Följt av att poängkungen och lagkaptenen Oscar Möller lider av psykisk ohälsa, time out-besked på obestämd tid och inte aktuell till seriestarten.

Kenny Agostinos kvalitéer är svårbedömda. Karriären omfattar främst spel i AHL, ett 100-tal matcher i NHL för sex olika lag. Förra säsongen i KHL lämnade 11 poäng (4+7) på 29 matcher. 

Det rekordkorta avtalet, 48 timmar, 21 augusti-23 augusti,  kostade hur som helst Skellefteå cirka 1 miljon kronor i sign on bonus, som enligt uppgifter i Expressen betalades ut omgående. Det är inte sannolikt att återbetalning kommer att ske.

”Firma” Erik Forssell/Åsa Andersson har en tung uppförsbacke framför sig.

 Det handlar om förtroende och anseende. Föreningens samarbetspartners, som Skellefteå Kraft, huvudsponsor, har knappast imponerats av hur lättvindigt miljon avtal kan bli verklighet.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.