Hockey i gult och svart, det blir guld

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Den sista guldspiken i Skellefteå hamrades i nät av Max Lindholm, 26  med Älta IF i  södra Stockholm som första klubbadress. Hockeyskolad i såväl, Djurgården, Huddinge och AIK – och nu med mästarstatus i norr, 4-1 i matcher mot Rögle och 2-0 på måndagskvällen.

Ett hav av gult och svart. Skellefå fick erövra SM-guldet inför ocg tillsammans med sina supporters. Foto: Johan Löf / TT

En annan guldmakare i Skellefteå var målvakten Linus Söderström, 27 år. uppväxt på Värmdö och i Djurgården till och med säsongen 2014-2015. Nu utsågs han till slutspelets MVP, mest värdefulla spelare, och belönades med Stefan Liv Memorial Trophy med 94,4 i räddningsprocent.

Tidigare har Idrottens Affärer berättat om Oliver Tärnström, Brynäs-spelaren som lämnat AIK och Stockholm och i högsta grad  var delaktig i Brynäs återkomst i SHL.  Han antecknades för två mål i det fjärde och avgörande kvalet mot Djurgården, 3-1 och 4-0 i matcher.

Många nollåttor i laget

Min slutsats är att Djurgårdens och AIK:s scoutingverksamhet är alldeles för svag i Stockholms-regionen, och är en förklaring till varför SHL ännu en säsong kommer att avgöras utan lag från Stockholms-distriktet, landets största.

Ligan har hittills behållit sin attraktionskraft, det visar publikstatistiken, men att huvudstaden  saknar ett elitlag är inte till gagn för svensk ishockey i stort.

Skellefteås fjärde guld var hur rättvist som helst – och helt i linje med mitt förhandstips. Tränaren Robert Ohlssons manskap, även han med stark Stockholms-anknytning,  var skickligare med pucken, höll ett högre tempo – och hade också de viktiga marginalerna på sin sida.

...och två Göteborgare

Laget hade också spelaren som gjorde skillnad, bröt mönstret och drev lagets offensiv.  Andreas  Johnsson, 29 år, lämnade NHL och en strulig säsong för att återförenas med storebror Jonathan i Skellefteå.  Han nobbade Frölunda där han blev mästare 2016, efter finalseger mot just Skellefteå.

I slutspelet har Andreas varit avstängd (!) men också fem mål på elva matcher, därav avgörandet i förlängningen i match tre och nu förlösande 1-0 i spel fem mot fyra.

Efter att tidigare ha förlorat fyra raka finaler stod onekligen Skellefteå på tur, säsongsupptakten omgavs dock av flera frågetecken. Vi minns fansens raseri när plötsligt amerikanen Kenny Agostino togs in i värmen från KHL. I strid med svensk ishockeys policy. Och ja, sportchefen Erik Forsell tvingades riva kontraktet. Ett klavertramp av stora mått.

Forsells agerande ska ses mot bakgrund av att skarpskytten Oscar Möller var indisponibel på grund av sjukdom och att poängspelaren Joakim Lindström tidigt deklarerade att det var slutspelat för hans del.

utan bästa backen

En ”hemvändare” av klass var Oscar Lindberg, 31 år, tillbaka i SAIK efter tio år i NHL och Schweiz.  Skickligt i spelets alla moment, såväl avslutare som grovjobbare.  Värt att notera är att guldet bärgades utan främste backen, Jonathan Pudas, som manglades av Rögles Daniel Zaar i första finalmatchen.

Guldet var Skellefteås fjärde i ordningen efter tidigare triumfer 1978, Hardy Nilsson-epoken och de dubbla gulden 2013 och 2014 med Jimmie Eriksson som det stora loket.  Skellefteås utvecklingskurva är unik och statistiskt är laget från norr decenniets bästa lag.

De senaste tio årens placeringar i grundserien talar sitt tydliga språk. Sifferraden 1-1-6-5-5-4-4-3-2-3 är avslöjande och beskriver en förening där framförhållning och kontinuitet är inbyggt i föreningens DNA. Säsongen 2007-2008 var laget på åttonde plats i grundserien, sedan dess har SAIK inte varit sämre än sjätte lag – på 17 år.

77 miljoner blir fler

Mycket är tidigare klubbchefen Pea Israelssons förtjänst, han påbörjade sin resa  1997 då SAIK var ett allsvenskt lag. Efter 25 år med föreningens bästa för ögonen avtackades han i december 2023. Han lade grunden för föreningens nuvarande position i hockey-Sverige. Inte minst ekonomiskt, det egna kapitalet uppgick vid bokslutet i juni 2023 till 77 020 miljoner kronor.

Förra säsongen lämnade ett plus på 10 956 miljoner, då föll laget i SM-final mot Växjö Lakers.  Den här säsongens play off strid bör också den lämna ett bra överskott.

En nyckel för en solid ekonomi är att kontroll över den egna arenan.

 Arenan ägs förvisso av kommunen, men Skellefteå Kraft AB som är regionens ledande energibolag är kommunägt till 100 procent.  Bolaget är mästarnas ledande samarbetspartner, och var övertygad att eventuella ekonomiska frågor löses till hockeyns bästa.   

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 
Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.