Gamla vanliga tjatet om antalet lag i SHL

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Ännu ett vårtecken är att de som högt ropar efter förändring företräder lag som  drar fördelar av att seriesystemet stöps om – ännu en gång.

TV 4-experten Niklas Wikegård hann inte tillträda som sportchef på allsvenska Djurgården förrän han trumpetade ut att SHL måste utökas, från nuvarande 14 lag till åtminstone 16 lag.

 

 

SHL har specialdesignade mathpuckar. Foto: Johan Löf / TT

I SVT-soffan lanserade Håkan Loob, med starka rötter i Färjestad, synpunkten att en stängd liga är att föredra. Det är i varje fall innebörden av att förlorande lag i ångestkvalet mellan lag 13 och 14, ska ges en extra chans att förnya SHL-licensen via kval mot  vinnande lag i hockey allsvenska finalen.

Visst, men...

Visst är det önskvärt med större rörlighet mellan SHL och Hockeyallsvenskan. Det känns i dag som om lag 13 och14 i SHL kommer väl lindrigt undan, En grundbult i det svenska seriesystemet, alla idrotter inräknade, är upp – och nedflyttning.

Det stora problemet är att likt Joakim von Anka vill de ledande SHL-lagen slå vakt om miljonerna från TV-avtalet.  Ökad rörlighet är något som SHL-lagen skyr som pesten – i varje fall så länge hockeypubliken är med på noterna.

 Förra säsongen noterades den högsta totalsiffran för SHL någonsin – allt pekar på en ny all time high notering i vår.

Varför ändra något som fungerar – och så länge ”rätt lag” återfinns i högsta serien. Alla familjer har en ful ankunge, hos SHL är det IK Oskarshamn som mot alla odds tog steget upp, och sedan haft fräckheten att klara kontraktet i fem säsonger.

Det är klart det svider hos de hockey allsvenska topplagen, som Brynäs och Djurgården, ishockeyns mesta mästarlag med totalt  29 SM-tecken. Att tvingas husera i den lägre divisionen – att de hamnat där på grund av misskötsel glöms lätt bort.

Hockeyns seriemodell har genom årtionden varit föremål för heta diskussioner. Är det någon som minns att vi tidigare haft en norr och södergrupp, det var förstås långt före TV-avtalens tid.  

Alternativt Mästerskapsserie

En modell som gick ur tiden säsongen 1971-72. De fyra främsta lagen i norr och söder gick vidare till en Mästerskapsserie, där tabellettan erhöll mästarpokalen, våren 1972 var det Brynäs som vann sitt tredje av totalt 13 SM-guld. 

I Håkan Loobs argument låda, utan ångest för nedflyttning, ges SHL-lagen en större vilja att spela en kreativ ishockey och ökad vilja att satsa på yngre spelare. Tillåt mig dock tvivla att importen av utländska spelare av tvivelaktig kvalité skulle minska vid en mer till sluten liga.

Vem har ishockeyns Columbi ägg?  Ett problem som kan ses som omöjligt att lösa, och ses som trivialt, alldagligt, när lösningen väl är känd.

Det är Svenska Ishockeyförbundet som äger det ishockeys seriesystem, men SHL har likt stormakterna i FN, vetorätt mot förslag som de ogillar. Räkna med att förbundet sjösätter en utredning för att ännu en gång möta förslag á la Wikegård och Loob.

En ny ligaform, som även inbegriper Hockeyallsvenskan och Hockeyettan, kan träda i kraft tidigast till säsongen 2026-2027.

 

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.