Gamla vanliga tjatet om antalet lag i SHL

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Ännu ett vårtecken är att de som högt ropar efter förändring företräder lag som  drar fördelar av att seriesystemet stöps om – ännu en gång.

TV 4-experten Niklas Wikegård hann inte tillträda som sportchef på allsvenska Djurgården förrän han trumpetade ut att SHL måste utökas, från nuvarande 14 lag till åtminstone 16 lag.

 

 

SHL har specialdesignade mathpuckar. Foto: Johan Löf / TT

I SVT-soffan lanserade Håkan Loob, med starka rötter i Färjestad, synpunkten att en stängd liga är att föredra. Det är i varje fall innebörden av att förlorande lag i ångestkvalet mellan lag 13 och 14, ska ges en extra chans att förnya SHL-licensen via kval mot  vinnande lag i hockey allsvenska finalen.

Visst, men...

Visst är det önskvärt med större rörlighet mellan SHL och Hockeyallsvenskan. Det känns i dag som om lag 13 och14 i SHL kommer väl lindrigt undan, En grundbult i det svenska seriesystemet, alla idrotter inräknade, är upp – och nedflyttning.

Det stora problemet är att likt Joakim von Anka vill de ledande SHL-lagen slå vakt om miljonerna från TV-avtalet.  Ökad rörlighet är något som SHL-lagen skyr som pesten – i varje fall så länge hockeypubliken är med på noterna.

 Förra säsongen noterades den högsta totalsiffran för SHL någonsin – allt pekar på en ny all time high notering i vår.

Varför ändra något som fungerar – och så länge ”rätt lag” återfinns i högsta serien. Alla familjer har en ful ankunge, hos SHL är det IK Oskarshamn som mot alla odds tog steget upp, och sedan haft fräckheten att klara kontraktet i fem säsonger.

Det är klart det svider hos de hockey allsvenska topplagen, som Brynäs och Djurgården, ishockeyns mesta mästarlag med totalt  29 SM-tecken. Att tvingas husera i den lägre divisionen – att de hamnat där på grund av misskötsel glöms lätt bort.

Hockeyns seriemodell har genom årtionden varit föremål för heta diskussioner. Är det någon som minns att vi tidigare haft en norr och södergrupp, det var förstås långt före TV-avtalens tid.  

Alternativt Mästerskapsserie

En modell som gick ur tiden säsongen 1971-72. De fyra främsta lagen i norr och söder gick vidare till en Mästerskapsserie, där tabellettan erhöll mästarpokalen, våren 1972 var det Brynäs som vann sitt tredje av totalt 13 SM-guld. 

I Håkan Loobs argument låda, utan ångest för nedflyttning, ges SHL-lagen en större vilja att spela en kreativ ishockey och ökad vilja att satsa på yngre spelare. Tillåt mig dock tvivla att importen av utländska spelare av tvivelaktig kvalité skulle minska vid en mer till sluten liga.

Vem har ishockeyns Columbi ägg?  Ett problem som kan ses som omöjligt att lösa, och ses som trivialt, alldagligt, när lösningen väl är känd.

Det är Svenska Ishockeyförbundet som äger det ishockeys seriesystem, men SHL har likt stormakterna i FN, vetorätt mot förslag som de ogillar. Räkna med att förbundet sjösätter en utredning för att ännu en gång möta förslag á la Wikegård och Loob.

En ny ligaform, som även inbegriper Hockeyallsvenskan och Hockeyettan, kan träda i kraft tidigast till säsongen 2026-2027.

 

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Biljetterna till Swedish Opens inledning i Båstad på måndagen går åt som smör i solsken. Vid lottningen skapades mötet Leo Borg mot Rafael Nadal! Rrena drömmen för arrangörerna!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.