Kris trots lönebudget på 70 mijoner

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Modo kördes över och IK Oskarshamn förödmjukades, 11 dagars landslagsuppehåll för Beijer Hockey Games kommer onekligen lägligt för SHL-ishockeyns slagpåsar, och det mycket sannolika paret för kommande ångestkval för att rädda fortsatt SHL-licens.
I Hägglunds Arena i Örnsköldsvik var det festkväll när legendaren Markus Näslund hyllades med att tröjnummer 19 hissades i taket. En ceremoni som följdes på plats av Peter ”Foppa” Forsberg och Niklas Sundström, som redan finns på plats bland arenans takstolar.
Bekymmer. Oskarshamns sportchef Thomas Fröberg och HV71:s sportchef Kent Norberg under lördagens match .Foto: Mikael Fritzon / TT

 

På isen tog Färjestad snabbt kommandot, och fick en överraskande enkel resa till tre poäng. MoDo:s sjätte raka förlust på hemmais, och hösten 2023 års pigga nykomling har sjunkit som en sten i tabellen och har nu endast två poängs marginal ned till HV 71 och negativt kval.
Förra säsongens hyllades ledarduo, Mattias Karlin, tränare och Henrik Gradin, sportchef tycks handlingsförlamade, och står utan åtgärder för att vrida formkurvan åt rätt håll. 

hopplösa förutsättingar

För Martin Filander, IK Oskarshamns tränare, är läget närmast hopplöst. Här har kvalplatsen varit cementerad sedan länge och grannen HV:s  överkörning var brutal, 10-1 och underläge 3-0 redan efter drygt två minuters spel.
HV 71 är fortfarande på kvalplats, men till skillnad från MoDo har laget en matchvinnare, i form av André Petersson, fyra mål den här lördagseftermiddagen, samt en formkurva som pekar uppåt.
Nej, grundtipset blir att IK Oskarshamn, i sin femte SHL-säsong, går upp mot MoDo i bäst av sju matcher. I potten ligger TV-avtalets miljoner, för nästa säsong i storleksordningen 60 miljoner kronor.
Örebro och Rögle, som båda bytt tränare, har i säsongens elfte timme tagit nödvändiga poäng för att undgå kvalspöket.
Duo Karlin/Gradin sitter sannolikt säkert i Ö-vik, då är Martin Filanders position mer utsatt. Så håglöst och splittrat som ostkustlaget uppträdde i Husqvarna Garden var hemskt att se.  Ansvaret vilar tungt på Filander, han står också ensam i snålblåsten. Sportchefen Thomas Fröberg meddelade redan i höstas att den här säsongen var den sista i Oskarshamn.
Frågan är om Oskarshamn ens är värd en ny chans i kommande kvalspel?  

Värdigt SHL-licens?

Att bli förnedrat i en jumbofinal, att vara överlägset sämst över 52 omgångar, då infinner sig tvivel om laget är värdigt SHL-licens. 
Varumärket svensk ishockey får också en törn, sponsorer och publik måste fråga sig vad det är för lallare som spelar i högsta serien och kräver ersättning i sexsiffriga belopp – i månaden. Förra säsongens lönebudget i Oskarshamn var 61 463 miljoner kronor – den är garanterat högre i år.
De styrande i svensk ishockey, SHL och förbundet, älskar slutspel med så många lag som möjligt, 10 för närvarande, samt kvalspel. Javisst, det kittlar, men det kan också bli djupt orättvist.
Filander och Co. kan nu strunta i resterande ligamatcher och i stället försöka hitta något som liknar en formtopp inför kvalstarten den 15 mars. Motståndarlaget, vilka det än blir, kommer att göra allt för komma undan från kvalspöket.
Historien visar att lag som slåss in till mållinjen, och kommer slitna till kvalspelet, får betala ett högt pris. Som Brynäs förra våren,  då ett utvilat Malmö, jumbolaget, skickade ned gästrikarna till Hockeyallsvenskan.  Eller Timrå som knockade ut Djurgården 2022.

 

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

OS-invigningen är bara ett par dagar bort.  Det må vara världens största idrottsfest, men det är också den särklassigt dyraste. Totalkostnaden för olympiska spelen har skjutit i höjden till över 187 miljarder dollar sedan 2000, tre gånger mer än planerat. För att vara värd kommer Paris sannolikt att spendera över 9,6 miljarder dollar, mer än turismintäkterna ger och 76 procent mer än planerat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.