Kris trots lönebudget på 70 mijoner

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Modo kördes över och IK Oskarshamn förödmjukades, 11 dagars landslagsuppehåll för Beijer Hockey Games kommer onekligen lägligt för SHL-ishockeyns slagpåsar, och det mycket sannolika paret för kommande ångestkval för att rädda fortsatt SHL-licens.
I Hägglunds Arena i Örnsköldsvik var det festkväll när legendaren Markus Näslund hyllades med att tröjnummer 19 hissades i taket. En ceremoni som följdes på plats av Peter ”Foppa” Forsberg och Niklas Sundström, som redan finns på plats bland arenans takstolar.
Bekymmer. Oskarshamns sportchef Thomas Fröberg och HV71:s sportchef Kent Norberg under lördagens match .Foto: Mikael Fritzon / TT

 

På isen tog Färjestad snabbt kommandot, och fick en överraskande enkel resa till tre poäng. MoDo:s sjätte raka förlust på hemmais, och hösten 2023 års pigga nykomling har sjunkit som en sten i tabellen och har nu endast två poängs marginal ned till HV 71 och negativt kval.
Förra säsongens hyllades ledarduo, Mattias Karlin, tränare och Henrik Gradin, sportchef tycks handlingsförlamade, och står utan åtgärder för att vrida formkurvan åt rätt håll. 

hopplösa förutsättingar

För Martin Filander, IK Oskarshamns tränare, är läget närmast hopplöst. Här har kvalplatsen varit cementerad sedan länge och grannen HV:s  överkörning var brutal, 10-1 och underläge 3-0 redan efter drygt två minuters spel.
HV 71 är fortfarande på kvalplats, men till skillnad från MoDo har laget en matchvinnare, i form av André Petersson, fyra mål den här lördagseftermiddagen, samt en formkurva som pekar uppåt.
Nej, grundtipset blir att IK Oskarshamn, i sin femte SHL-säsong, går upp mot MoDo i bäst av sju matcher. I potten ligger TV-avtalets miljoner, för nästa säsong i storleksordningen 60 miljoner kronor.
Örebro och Rögle, som båda bytt tränare, har i säsongens elfte timme tagit nödvändiga poäng för att undgå kvalspöket.
Duo Karlin/Gradin sitter sannolikt säkert i Ö-vik, då är Martin Filanders position mer utsatt. Så håglöst och splittrat som ostkustlaget uppträdde i Husqvarna Garden var hemskt att se.  Ansvaret vilar tungt på Filander, han står också ensam i snålblåsten. Sportchefen Thomas Fröberg meddelade redan i höstas att den här säsongen var den sista i Oskarshamn.
Frågan är om Oskarshamn ens är värd en ny chans i kommande kvalspel?  

Värdigt SHL-licens?

Att bli förnedrat i en jumbofinal, att vara överlägset sämst över 52 omgångar, då infinner sig tvivel om laget är värdigt SHL-licens. 
Varumärket svensk ishockey får också en törn, sponsorer och publik måste fråga sig vad det är för lallare som spelar i högsta serien och kräver ersättning i sexsiffriga belopp – i månaden. Förra säsongens lönebudget i Oskarshamn var 61 463 miljoner kronor – den är garanterat högre i år.
De styrande i svensk ishockey, SHL och förbundet, älskar slutspel med så många lag som möjligt, 10 för närvarande, samt kvalspel. Javisst, det kittlar, men det kan också bli djupt orättvist.
Filander och Co. kan nu strunta i resterande ligamatcher och i stället försöka hitta något som liknar en formtopp inför kvalstarten den 15 mars. Motståndarlaget, vilka det än blir, kommer att göra allt för komma undan från kvalspöket.
Historien visar att lag som slåss in till mållinjen, och kommer slitna till kvalspelet, får betala ett högt pris. Som Brynäs förra våren,  då ett utvilat Malmö, jumbolaget, skickade ned gästrikarna till Hockeyallsvenskan.  Eller Timrå som knockade ut Djurgården 2022.

 

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Uppladdningen pågår med oförminskad intensitet och förväntan växer i Båstad. Säg den som inte vill uppleva åtminstone några dagar under tennisveckorna i sommar... Åskådare, spelare  och sponsorer, alla är intresserade och vill försäkra sig om en plats. Rekordmånga biljetter är sålda redan nu. spelarna är lyhörda för erbjudanden och faktiskt, sponsorerna trängs om utrymmet. Här är årets mötesplats i svensk idrott.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.