Modo är Oskarshamns motsats

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Mörka november är ljusa november för SHL-lagens ekonomiansvariga.

Trots stor oro i omvärlden, hög inflation och stigande matpriser är hockeypubliken trogen sitt lag. Ja, publiksnittet efter 20 omgångar, 5 981 åskådare per match, är till och med 17 personer fler än förra säsongens rekordsiffror efter 52 omgångar, 5 964.

jubel igen i Modo.Sampo Ranta (#10) jublar efter att ha gjort mål igen.reducerat Foto: Andreas Hillergren / TT

I vanlig ordning är Frölunda i publiktopp med 10 115 åskådare per match. Allt tyder på att SHL passerar förra vårens rekordnotering om 2 170 826 åskådare i totalpublik. Det är på nyåret som intresset stegras på allvar, då striden om play off-platser, och jakten på att undkomma kvalspöket, går in i avgörande skeden.

Hemska 2-23

För alla lag – utom jumboplacerade IK Oskarshamn. Efter hemska 2-23 på de fyra senaste matcherna och med 14 poäng upp till säker mark över kvalstrecket, är läget kolsvart.

Statistiskt krävs 60-65 poäng för att undvika kval och nytt kontrakt.  Hockeymirakel sker sällan, den senaste gången var 1980 i Lake Placid då USA snuvande dåvarande Sovjet på OS-guldet.

IK Oskarshamns hyllade ledarduo, tränaren Mats Filander, utsedd till årets coach säsongen 2021-2022 och sportchefen, beprövade Tomas Fröberg, har den här säsongen misslyckats med sitt lagpuzzel. 

 Att vara avsågade i månadsskiftet november-december är av rekordklass, och kan nästan jämföras med ”Vilda Väsbys” framfart säsongen 1987-1988 med tre inspelade poäng i dåvarande Elitserien, 22 matcher och nedputtade i allsvenskan efter jul.

Det traditionella receptet vid kris är tränarbyte, HV 71 skickade omgående i väg Tomas Montén, och kallade in klubbdirektören Johan Lindbom till tjänst i båset. Djurgården i hockeyallsvenskan sade adjö till Johan Garpenlöv efter burop på Johanneshovs läktare.

Stark ändå

Filanders position är fortsatt stark – i varje fall utåt.  Han tycks ännu ha kontroll på omklädningsrummet, några andra signaler finns inte.  Inte ens ”husorganet” Barometern har hittat några öppna sprickor i Filander/Fröbergs lagbygge. 

Klubbdirektör är Johan Göransson, 42 år.Han är inte aktuell för spelarbåset. Han rekryterades hösten 2022 efter Martin Åkerberg som på våren överraskande hoppat av. Göransson, med idrottserfarenhet från Kalmar FF:s styrelse, var vid övergången till ishockeyn turistchef på Öland.

En uttalad arbetsuppgift för Göransson var att utveckla samarbetet  med kommunen för kommande arenabygge. Ett arbete som fortskrider trots, på sina håll, stort motstånd.

Låt oss hoppas att Göransson inte är lika uppgiven om spelartruppen. Här saknas verkligen karaktärer som kan stå upp för sin tränare – och föreningen. ”Hemvändaren” Oscar Engsund, tillbaka i moderklubben efter flera säsonger i Luleå, är en grov missräkning.  Han var tänkt som försvarschef, men dumma utvisningar och svaga ingripanden, har starkt bidragit till lagets svaga defensiva spel.

Som läget är nu måste försvarsspelet vara prio ett. När Skellefteås Pär Lindholm lirkade in 3-0 på torsdagskvällen stod IKO-spelare som uppställda koner och tittade på.

Tacka dansken

Nykomlingen Modo är IK Oskarshamns motsats. 

Här finns självförtroende i massor, nu fyra raka segrar och med dansken (!) Mikkel Aagard som hela SHL:s skyttekung och hetaste spelare, totalt 13 mål varav två mot Örebro på torsdagen. Aagard är 28 år hämtades inför 2021-2022 år allsvenska säsong från tyska Wolfsburg.

Han var en av Modos tongivande spelare vid uppflyttningen i våras, och han  har onekligen visat att steget mellan hockeyallsvenskan och SHL, har jämnats ut. Ja, Modo:s framgångsrecept har varit en stark tro på gruppen av spelare som fixade avancemanget.

Omgång 21 i SHL, SDHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan kommer att tillägnas Börje Salming och hans ALS-stiftelse.  Den 24 november var det ett år sedan Börje avled i av sjukdomen.

 21 var Börjes tröjnummer och nu lanseras Team Börje, en medlemsklubb där hockey-Sverige bjuds in att för 21 kronor i månaden vara med i kampen mot ALS. 

Under motsvarande omgång förra säsongen blev behållningen 471 124 kronor som  tilldelades Börje Salmings ALS-stiftelse. 

Swishnummer är 123 135 28 30

-Vi måste få stopp på den här skiten.

Orden är Börje Salmings och hans önskan att andra inte ska drabbas av den här sjukdomen. Tänkvärda ord.

Kjell Nilsson

 

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Uppladdningen pågår med oförminskad intensitet och förväntan växer i Båstad. Säg den som inte vill uppleva åtminstone några dagar under tennisveckorna i sommar... Åskådare, spelare  och sponsorer, alla är intresserade och vill försäkra sig om en plats. Rekordmånga biljetter är sålda redan nu. spelarna är lyhörda för erbjudanden och faktiskt, sponsorerna trängs om utrymmet. Här är årets mötesplats i svensk idrott.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.