Modo är Oskarshamns motsats

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Mörka november är ljusa november för SHL-lagens ekonomiansvariga.

Trots stor oro i omvärlden, hög inflation och stigande matpriser är hockeypubliken trogen sitt lag. Ja, publiksnittet efter 20 omgångar, 5 981 åskådare per match, är till och med 17 personer fler än förra säsongens rekordsiffror efter 52 omgångar, 5 964.

jubel igen i Modo.Sampo Ranta (#10) jublar efter att ha gjort mål igen.reducerat Foto: Andreas Hillergren / TT

I vanlig ordning är Frölunda i publiktopp med 10 115 åskådare per match. Allt tyder på att SHL passerar förra vårens rekordnotering om 2 170 826 åskådare i totalpublik. Det är på nyåret som intresset stegras på allvar, då striden om play off-platser, och jakten på att undkomma kvalspöket, går in i avgörande skeden.

Hemska 2-23

För alla lag – utom jumboplacerade IK Oskarshamn. Efter hemska 2-23 på de fyra senaste matcherna och med 14 poäng upp till säker mark över kvalstrecket, är läget kolsvart.

Statistiskt krävs 60-65 poäng för att undvika kval och nytt kontrakt.  Hockeymirakel sker sällan, den senaste gången var 1980 i Lake Placid då USA snuvande dåvarande Sovjet på OS-guldet.

IK Oskarshamns hyllade ledarduo, tränaren Mats Filander, utsedd till årets coach säsongen 2021-2022 och sportchefen, beprövade Tomas Fröberg, har den här säsongen misslyckats med sitt lagpuzzel. 

 Att vara avsågade i månadsskiftet november-december är av rekordklass, och kan nästan jämföras med ”Vilda Väsbys” framfart säsongen 1987-1988 med tre inspelade poäng i dåvarande Elitserien, 22 matcher och nedputtade i allsvenskan efter jul.

Det traditionella receptet vid kris är tränarbyte, HV 71 skickade omgående i väg Tomas Montén, och kallade in klubbdirektören Johan Lindbom till tjänst i båset. Djurgården i hockeyallsvenskan sade adjö till Johan Garpenlöv efter burop på Johanneshovs läktare.

Stark ändå

Filanders position är fortsatt stark – i varje fall utåt.  Han tycks ännu ha kontroll på omklädningsrummet, några andra signaler finns inte.  Inte ens ”husorganet” Barometern har hittat några öppna sprickor i Filander/Fröbergs lagbygge. 

Klubbdirektör är Johan Göransson, 42 år.Han är inte aktuell för spelarbåset. Han rekryterades hösten 2022 efter Martin Åkerberg som på våren överraskande hoppat av. Göransson, med idrottserfarenhet från Kalmar FF:s styrelse, var vid övergången till ishockeyn turistchef på Öland.

En uttalad arbetsuppgift för Göransson var att utveckla samarbetet  med kommunen för kommande arenabygge. Ett arbete som fortskrider trots, på sina håll, stort motstånd.

Låt oss hoppas att Göransson inte är lika uppgiven om spelartruppen. Här saknas verkligen karaktärer som kan stå upp för sin tränare – och föreningen. ”Hemvändaren” Oscar Engsund, tillbaka i moderklubben efter flera säsonger i Luleå, är en grov missräkning.  Han var tänkt som försvarschef, men dumma utvisningar och svaga ingripanden, har starkt bidragit till lagets svaga defensiva spel.

Som läget är nu måste försvarsspelet vara prio ett. När Skellefteås Pär Lindholm lirkade in 3-0 på torsdagskvällen stod IKO-spelare som uppställda koner och tittade på.

Tacka dansken

Nykomlingen Modo är IK Oskarshamns motsats. 

Här finns självförtroende i massor, nu fyra raka segrar och med dansken (!) Mikkel Aagard som hela SHL:s skyttekung och hetaste spelare, totalt 13 mål varav två mot Örebro på torsdagen. Aagard är 28 år hämtades inför 2021-2022 år allsvenska säsong från tyska Wolfsburg.

Han var en av Modos tongivande spelare vid uppflyttningen i våras, och han  har onekligen visat att steget mellan hockeyallsvenskan och SHL, har jämnats ut. Ja, Modo:s framgångsrecept har varit en stark tro på gruppen av spelare som fixade avancemanget.

Omgång 21 i SHL, SDHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan kommer att tillägnas Börje Salming och hans ALS-stiftelse.  Den 24 november var det ett år sedan Börje avled i av sjukdomen.

 21 var Börjes tröjnummer och nu lanseras Team Börje, en medlemsklubb där hockey-Sverige bjuds in att för 21 kronor i månaden vara med i kampen mot ALS. 

Under motsvarande omgång förra säsongen blev behållningen 471 124 kronor som  tilldelades Börje Salmings ALS-stiftelse. 

Swishnummer är 123 135 28 30

-Vi måste få stopp på den här skiten.

Orden är Börje Salmings och hans önskan att andra inte ska drabbas av den här sjukdomen. Tänkvärda ord.

Kjell Nilsson

 

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Göteborg är fyllt till bristningsgränsen av idrottsungdomar, det vet ni vid det här laget.  Så här ser det ut varje år.Detär handbollslag frånPartillecCup som har avslutats, men alla har inte hunnit lämna stan. Och nu kommer dagligen allt flera av  fotbollslagen i Gothia Cup, de som förbereder inledningen på på världens största fotbollsturnering för ungdomar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.