Affärsdealen styr hockey-VM

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Ekonomiska realiteter styr VM-ishockeyns format med  16 lag indelade i två grupper, följt av kvartsfinaler, semifinaler och  final – och bronsmatch
Här är bakgrunden:  Vid det Internationella förbundets, IIHF:s kongress i Rom 2019 förlängdes ett kommersiellt avtal med  Infront Sports & Media, globalt  stor aktör vad gäller marknadsföring, baserat i Zug Schweiz. 
Huvudägare är kinesiska (!)  Wanda Sports Group. 
Ishockey-VM ska ge så stort överskott som det bara är möjligt. Foto: TT

 

Hockeyns avtal gäller till och med 2033 och Anders Larsson, ordförande i det svenska förbundet och delegat i IIHF meddelar i mail till Idrottens Affärer att  förändringar i VM-programmet under avtalsperioden kan uteslutas.
IIHF har, givetvis mot väl tilltagen ersättning, överlåtit alla kommersiella intäkter till Infront, exempelvis avtalet med Viaplay för den svenska marknaden, samt all reklam som förekommer på sarg och is och övriga ytor på arenorna i Ostrava, där Tre Kronor spelar, samt Prag där finalspelet avgörs

Gäller att göra pengar

Det har väl knappast undgått någon att biltillverkaren Skoda är mästerskapets huvudsponsor. Infront uppges ha 1 000 anställda på 43 kontor spridda över hela världen.
I juli 2023 överlät FIS, det internationella skidförbundet, stora kommersiella rättigheter,  just det, till Infront. Ett avtal signerat FIS svenske ordförande, John Eliasch, bosatt i London. Ett avtal som väckte ont blod inte minst i Norden.  Gruppen ”Snowflake”, bestående av åtta nationer, bland annat, Sverige, Norge och Finland har bildats med krav att avtalet rivs upp.
John Eliasch har i intervju med SVT slagit tillbaka.
-”Snowflake” vill skriva egna avtal och göra FIS tills historia,  sa Eliasch bland annat.
Lokal arrangör i Tjeckien är Czech Hockey Association, motsvarande det svenska förbundet. Infront har ingen del i biljettförsäljningen, det är här det tjeckiska förbundet skapar intäkter och en vinst i storleksordningen 50 miljoner kronor. 
De senaste årens publikfester, Riga och två gånger Finland, har lämnat stora ekonomiska överskott.
  Senast VM arrangerades i Tjeckien var 2015, då den totala publiksiffran uppgick  till 741 690 åskådare. Den högsta noteringen någonsin. Köln och Paris 2017 skuggar på andra med 686 391 åskådare. 
Det är där uppe ribban ligger när Stockholm/Köpenhamn ska arrangera 2025. De senaste svenska VM-äventyren 2012 och 2013 slutade i ekonomisk förskräckelse. Facit blev stora sparbeting på förbundsnivå, ja dåvarande ordföranden Christer Englund fick till och med gå till banken och låna pengar för fortsatt verksamhet
Efter Tre Kronors inledande tre segrar har missnöje vädrats i media och andra forum över turneringsformatet. Ja, visst kan man tycka att färre lag är att föredra, men den här spelmodellen är bara att tugga i sig, tills ett nytt avtal signerats med Infront och IIHF.

Båda är vinnare

Ekonomiskt är det en fullträff för båda parter – det är vad som verkligen betyder något.
Att mindre hockeynationer, som Polen, får chans att visa upp sig på samma is rektangel som Tre Kronors Erik Karlsson, Victor Hedman och Rasmus Dahlin, kan också vara värdefullt för ishockeyns globala utveckling.
Jag fastnade för ett uttalande av förbundskapten Sam Hallam som menade att  även mindre nationer måste känna möjligheten att få spela i en högre division – som ishockeyns A-grupp.
För Tre Kronor fortsätter VM närmast mot Kazakstan, Frankrike, Lettland och Slovakien.
 Men, men, det är först efter kvartsfinal vi kommer att skriva ut betyget för  Tre Kronor och ”världens bästa Karlsson” som Viaplays Niklas Holmgren benämner småländska Landsbros stora bidrag till den stora hockeyscenen. 
Ja, Erik Karlsson är briljant, men hu, vilken felpassning han slog mot Tyskland. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 
Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.