Hallam drabbad av stjärnfall i Tre Kronor

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Ingen Victor Hedman, Ingen Erik Karlsson, ingen Mika Zibanjead,  ingen Elias Pettersson,  ingen William Karlsson. Listan kan göras lång – spelare som tackat nej till kommande ishockey-VM 12-28 maj i Tammerfors/Riga.

För VM-debuterande förbundskaptenen, Sam Hallam, är stjärnfallet förstås olyckligt. VM-historien är närmast övertydlig – vid Tre Kronors senaste VM-guld, 2018 i Köpenhamn hade 21 av truppens spelare klubbadresser i NHL.

Tre Kronor står inför en svår uppgift i kommande VM.

Inför den här säsongen engagerades tidigare elitspelaren/tränaren Josef Boumedienne, bosatt i USA och scout för NHL-laget Columbus. Som Hallams spion och kontaktansvarig för den stora svenskkolonin i USA/Kanada, över 100 spelare.

Så här långt är Boumedienne underkänd.

Inte en stjärna

När Tre Kronor på torsdagskvällen inleder VM-uppladdningen på allvar, mot Schweiz i Göteborg och ingående i  Eurotour turneringen, Czech Hockey Games, är sju NHL-spelare tillgängliga. Ja, habila yrkesmän men utan den unika begåvning som krävs för att leda laget mot ett 12:e VM-guld i historien.

Här krävs stjärnglans och egenskaper som tagit de ovan nämnda spelarna till ledande positioner, inte bara i sina klubblag, och också i hela NHL. De är nu tillgängliga för VM-spel men har av skilda skäl avböjt.

Sam Hallam, och inte minst svensk SvT-publik är att beklaga.

 Kommande mästerskap är det sista i SvT:s kanaler, från och med 2024-2028 har Nent Group den exklusiva sändningsrätten, det vill säga Viasats media plattform.

Hockey-VM är nära förknippat med SvT, och till och med 1987 var SvT ensam herre på täppan. Sedan dess mediavärlden förändrats och mästerskapet har hoppat mellan olika bolag, till och med en timmes fördröjning för SvT-publiken.

Tveksamma uttagningar

Sam Hallams debut på den stora scenen, efter tre SM-guld med Växjö Lakers, omges av stora frågetecken. 

Av tidigare uttagna målvakter har Timrås Jakob Johansson hastigt fått säga hej då sedan unge Jesper Wallstedt, 20 år, lyfts in i truppen. Han har främst kvalat in via farmarlagsspel inom NHL-laget Minnesota Wilds organisation. Idrottens Affärer har tidigare frågat varför Linus Söderström, Skellefteå och vinnare av Honken Trophy, som SHL:s bäste målvakt, valts bort.

Ny på backsidan är 31-årige Patrik Nemeth, en Hammarby-produkt som via AIK tog steget över till NHL.  Arizona Coyotes var den här säsongen hans femte NHL-klubb. Han gör nu sin debut i Tre Kronor och här får Sam Hallams främst en defensivt skicklig back. Totalt fem assistpoäng på 75 matcher den gångna säsongen understryker detta.

Det blir Växjös guldtrio på backsidan, Joel Persson, Lukas Bengtsson, Hardy Häman-Aktell,  Skellefteås Jonathan Puddas, kryddat med Henrik Tömmernes från Servette, som ska leda Tre Kronor från offensiv blå linje.

 Räcker det i en het kvartsfinal? Förra våren föll Tre Kronor mot Tjeckien i kvartsfinal och slutade officiellt på sjunde plats.

I väntan på nedsläpp i Nokia Arena i Tammerfors, mot Tyskland kl 19.20 den 12 maj, pågår gruppspel i brittiska Nottingham där Polen och Storbritannien slåss om att kvala in till 2024 års A-VM.

Det finns hopp

Mest uppmärksamhet i Nottingham får Italiens coach, NHL-bekantingen Mike Keenan eller ”Iron-Mike” som på ålders höst, 73 år, fortsätter att stå i ett hockeybås.  Han var verksam som coach i NHL mellan 1984-2017 och var bland annat ansvarig för New York Rangers 1994, då laget senast vann Stanley Cup.

Mer ishockey: I nyligen avslutade U 18 VM i Schweiz där Sveriges ”Småkronor” föll mot USA i guldmatchen, efter förlängning, 3-2, tog tre svenska spelare plats i All Star laget, målvakten Noah Erliden, HV 71, backen Axel Sandin-Pellicka, Skellefteå samt forwarden Otto Stenberg, Frölunda, hela 17 poäng i turneringen (10+7). Visst finns det hopp om svensk ishockeys framtid!

 Slovakiens Dalibor Dvorsky, i AIK förra säsongen, var även han i All Star Teamt. Dvorsky klassas som en talang utöver det vanliga och är skolad från unga år i Tumba och Flemingsberg i Stockholms södra förorter. Frågan är var Dvorsky spelar nästa säsong.

 I AIK, SHL eller i en underliga till NHL? Sommarens draft, spelarauktion i NHL, ger ett första delsvar.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Finalfeber, och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch, skrattar hela vägen till banken! Tio raka segrar i hockeyns SM-slutspel ger garanterat klirr i kassan. Catena Arena, med plats för 6 310 åskådare lämnar ett nettoöverskott på 1,7 – 2 miljoner vid varje matchtillfälle 
Så här långt har Daniel Koch bokfört upp mot tio miljoner extra på nu spelade fem hemma matcher – och nu väntar den stora festen, det tidigare bandylagets andra SM-final genom tiderna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.

Storstjärnorna lämnar och nye sportchefen i IK Oskarshamn, förre SHL-målvakten Oscar Alsenfeldt, har ett blankt papper när han i vår och sommar ska bygga ett lag för hockeyallsvenskt spel.

På torsdagen tog föreningen officiellt avsked tav 14 spelare (!), bland dem poängkungen Patrik Karlkvist som ”satt på” ett sex årskontrakt värt 300 000 kronor i månaden.