Hallam drabbad av stjärnfall i Tre Kronor

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Ingen Victor Hedman, Ingen Erik Karlsson, ingen Mika Zibanjead,  ingen Elias Pettersson,  ingen William Karlsson. Listan kan göras lång – spelare som tackat nej till kommande ishockey-VM 12-28 maj i Tammerfors/Riga.

För VM-debuterande förbundskaptenen, Sam Hallam, är stjärnfallet förstås olyckligt. VM-historien är närmast övertydlig – vid Tre Kronors senaste VM-guld, 2018 i Köpenhamn hade 21 av truppens spelare klubbadresser i NHL.

Tre Kronor står inför en svår uppgift i kommande VM.

Inför den här säsongen engagerades tidigare elitspelaren/tränaren Josef Boumedienne, bosatt i USA och scout för NHL-laget Columbus. Som Hallams spion och kontaktansvarig för den stora svenskkolonin i USA/Kanada, över 100 spelare.

Så här långt är Boumedienne underkänd.

Inte en stjärna

När Tre Kronor på torsdagskvällen inleder VM-uppladdningen på allvar, mot Schweiz i Göteborg och ingående i  Eurotour turneringen, Czech Hockey Games, är sju NHL-spelare tillgängliga. Ja, habila yrkesmän men utan den unika begåvning som krävs för att leda laget mot ett 12:e VM-guld i historien.

Här krävs stjärnglans och egenskaper som tagit de ovan nämnda spelarna till ledande positioner, inte bara i sina klubblag, och också i hela NHL. De är nu tillgängliga för VM-spel men har av skilda skäl avböjt.

Sam Hallam, och inte minst svensk SvT-publik är att beklaga.

 Kommande mästerskap är det sista i SvT:s kanaler, från och med 2024-2028 har Nent Group den exklusiva sändningsrätten, det vill säga Viasats media plattform.

Hockey-VM är nära förknippat med SvT, och till och med 1987 var SvT ensam herre på täppan. Sedan dess mediavärlden förändrats och mästerskapet har hoppat mellan olika bolag, till och med en timmes fördröjning för SvT-publiken.

Tveksamma uttagningar

Sam Hallams debut på den stora scenen, efter tre SM-guld med Växjö Lakers, omges av stora frågetecken. 

Av tidigare uttagna målvakter har Timrås Jakob Johansson hastigt fått säga hej då sedan unge Jesper Wallstedt, 20 år, lyfts in i truppen. Han har främst kvalat in via farmarlagsspel inom NHL-laget Minnesota Wilds organisation. Idrottens Affärer har tidigare frågat varför Linus Söderström, Skellefteå och vinnare av Honken Trophy, som SHL:s bäste målvakt, valts bort.

Ny på backsidan är 31-årige Patrik Nemeth, en Hammarby-produkt som via AIK tog steget över till NHL.  Arizona Coyotes var den här säsongen hans femte NHL-klubb. Han gör nu sin debut i Tre Kronor och här får Sam Hallams främst en defensivt skicklig back. Totalt fem assistpoäng på 75 matcher den gångna säsongen understryker detta.

Det blir Växjös guldtrio på backsidan, Joel Persson, Lukas Bengtsson, Hardy Häman-Aktell,  Skellefteås Jonathan Puddas, kryddat med Henrik Tömmernes från Servette, som ska leda Tre Kronor från offensiv blå linje.

 Räcker det i en het kvartsfinal? Förra våren föll Tre Kronor mot Tjeckien i kvartsfinal och slutade officiellt på sjunde plats.

I väntan på nedsläpp i Nokia Arena i Tammerfors, mot Tyskland kl 19.20 den 12 maj, pågår gruppspel i brittiska Nottingham där Polen och Storbritannien slåss om att kvala in till 2024 års A-VM.

Det finns hopp

Mest uppmärksamhet i Nottingham får Italiens coach, NHL-bekantingen Mike Keenan eller ”Iron-Mike” som på ålders höst, 73 år, fortsätter att stå i ett hockeybås.  Han var verksam som coach i NHL mellan 1984-2017 och var bland annat ansvarig för New York Rangers 1994, då laget senast vann Stanley Cup.

Mer ishockey: I nyligen avslutade U 18 VM i Schweiz där Sveriges ”Småkronor” föll mot USA i guldmatchen, efter förlängning, 3-2, tog tre svenska spelare plats i All Star laget, målvakten Noah Erliden, HV 71, backen Axel Sandin-Pellicka, Skellefteå samt forwarden Otto Stenberg, Frölunda, hela 17 poäng i turneringen (10+7). Visst finns det hopp om svensk ishockeys framtid!

 Slovakiens Dalibor Dvorsky, i AIK förra säsongen, var även han i All Star Teamt. Dvorsky klassas som en talang utöver det vanliga och är skolad från unga år i Tumba och Flemingsberg i Stockholms södra förorter. Frågan är var Dvorsky spelar nästa säsong.

 I AIK, SHL eller i en underliga till NHL? Sommarens draft, spelarauktion i NHL, ger ett första delsvar.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Göteborg är fyllt till bristningsgränsen av idrottsungdomar, det vet ni vid det här laget.  Så här ser det ut varje år.Detär handbollslag frånPartillecCup som har avslutats, men alla har inte hunnit lämna stan. Och nu kommer dagligen allt flera av  fotbollslagen i Gothia Cup, de som förbereder inledningen på på världens största fotbollsturnering för ungdomar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.