Hallam drabbad av stjärnfall i Tre Kronor

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Ingen Victor Hedman, Ingen Erik Karlsson, ingen Mika Zibanjead,  ingen Elias Pettersson,  ingen William Karlsson. Listan kan göras lång – spelare som tackat nej till kommande ishockey-VM 12-28 maj i Tammerfors/Riga.

För VM-debuterande förbundskaptenen, Sam Hallam, är stjärnfallet förstås olyckligt. VM-historien är närmast övertydlig – vid Tre Kronors senaste VM-guld, 2018 i Köpenhamn hade 21 av truppens spelare klubbadresser i NHL.

Tre Kronor står inför en svår uppgift i kommande VM.

Inför den här säsongen engagerades tidigare elitspelaren/tränaren Josef Boumedienne, bosatt i USA och scout för NHL-laget Columbus. Som Hallams spion och kontaktansvarig för den stora svenskkolonin i USA/Kanada, över 100 spelare.

Så här långt är Boumedienne underkänd.

Inte en stjärna

När Tre Kronor på torsdagskvällen inleder VM-uppladdningen på allvar, mot Schweiz i Göteborg och ingående i  Eurotour turneringen, Czech Hockey Games, är sju NHL-spelare tillgängliga. Ja, habila yrkesmän men utan den unika begåvning som krävs för att leda laget mot ett 12:e VM-guld i historien.

Här krävs stjärnglans och egenskaper som tagit de ovan nämnda spelarna till ledande positioner, inte bara i sina klubblag, och också i hela NHL. De är nu tillgängliga för VM-spel men har av skilda skäl avböjt.

Sam Hallam, och inte minst svensk SvT-publik är att beklaga.

 Kommande mästerskap är det sista i SvT:s kanaler, från och med 2024-2028 har Nent Group den exklusiva sändningsrätten, det vill säga Viasats media plattform.

Hockey-VM är nära förknippat med SvT, och till och med 1987 var SvT ensam herre på täppan. Sedan dess mediavärlden förändrats och mästerskapet har hoppat mellan olika bolag, till och med en timmes fördröjning för SvT-publiken.

Tveksamma uttagningar

Sam Hallams debut på den stora scenen, efter tre SM-guld med Växjö Lakers, omges av stora frågetecken. 

Av tidigare uttagna målvakter har Timrås Jakob Johansson hastigt fått säga hej då sedan unge Jesper Wallstedt, 20 år, lyfts in i truppen. Han har främst kvalat in via farmarlagsspel inom NHL-laget Minnesota Wilds organisation. Idrottens Affärer har tidigare frågat varför Linus Söderström, Skellefteå och vinnare av Honken Trophy, som SHL:s bäste målvakt, valts bort.

Ny på backsidan är 31-årige Patrik Nemeth, en Hammarby-produkt som via AIK tog steget över till NHL.  Arizona Coyotes var den här säsongen hans femte NHL-klubb. Han gör nu sin debut i Tre Kronor och här får Sam Hallams främst en defensivt skicklig back. Totalt fem assistpoäng på 75 matcher den gångna säsongen understryker detta.

Det blir Växjös guldtrio på backsidan, Joel Persson, Lukas Bengtsson, Hardy Häman-Aktell,  Skellefteås Jonathan Puddas, kryddat med Henrik Tömmernes från Servette, som ska leda Tre Kronor från offensiv blå linje.

 Räcker det i en het kvartsfinal? Förra våren föll Tre Kronor mot Tjeckien i kvartsfinal och slutade officiellt på sjunde plats.

I väntan på nedsläpp i Nokia Arena i Tammerfors, mot Tyskland kl 19.20 den 12 maj, pågår gruppspel i brittiska Nottingham där Polen och Storbritannien slåss om att kvala in till 2024 års A-VM.

Det finns hopp

Mest uppmärksamhet i Nottingham får Italiens coach, NHL-bekantingen Mike Keenan eller ”Iron-Mike” som på ålders höst, 73 år, fortsätter att stå i ett hockeybås.  Han var verksam som coach i NHL mellan 1984-2017 och var bland annat ansvarig för New York Rangers 1994, då laget senast vann Stanley Cup.

Mer ishockey: I nyligen avslutade U 18 VM i Schweiz där Sveriges ”Småkronor” föll mot USA i guldmatchen, efter förlängning, 3-2, tog tre svenska spelare plats i All Star laget, målvakten Noah Erliden, HV 71, backen Axel Sandin-Pellicka, Skellefteå samt forwarden Otto Stenberg, Frölunda, hela 17 poäng i turneringen (10+7). Visst finns det hopp om svensk ishockeys framtid!

 Slovakiens Dalibor Dvorsky, i AIK förra säsongen, var även han i All Star Teamt. Dvorsky klassas som en talang utöver det vanliga och är skolad från unga år i Tumba och Flemingsberg i Stockholms södra förorter. Frågan är var Dvorsky spelar nästa säsong.

 I AIK, SHL eller i en underliga till NHL? Sommarens draft, spelarauktion i NHL, ger ett första delsvar.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Samtidigt avslöjades att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Den 6 juli drar sommarens fotbollsfest igång på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike i EM-premiären, sedan väntar ytterligare 50 matcher!. Men redan nu är Tv-kriget inlett – på ministernivå. 

"Vi hoppas på en smidig lösning", skriver ministrarna i tre länder i ett gemensamt uttalande.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.