Maktbalansen förändras i ishockeyns Europa

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Internationellt stiger hockeyns värde, samtidigt som det svenska förbundets marknadschef, Christer Plars,  kan ha anledning att känna oro inför framtiden.

-Visst var VM en missräkning, men jag vill betona att våra avtal är långsiktiga och med sikte på VM i Sverige/Danmark 2025, framhåller Christer Plars.

Totalt redovisar det svenska förbundet sponsorintäkter på cirka 70 miljoner för 2023, varav Svenska Spel är såväl förbundets som Tre Kronors huvudsponsor.

Tysklands silver och Lettlands brons påverkar maktbalansen i internationell hockey.

-För 2024 ser vi fram mot kommande junior-VM i Göteborg, och min bedömning är att svensk ishockey står fortsatt stark i umgänget med våra sponsorer. Jag har inga andra signaler, meddelar Christer Plars.

Han vill också framhålla det lyckade arrangörskapet för flickornas U 18 VM i Östersund i vintras.

Stärker attraktionskraften

 För IIHF, det internationella förbundet, är Tysklands silver och Lettlands brons, starka signaler till sponsorer och partners om att ishockeyn, inte bara behåller, utan även stärker sin attraktionskraft.

Den stora tyska marknaden är förstås extra värdefull för IIHF-ordföranden, fransk-kanadensaren Luc Tardif. 

 Ett tyskt VM-guld var inom räckhåll i VM-finalen, ledning både 1-0 och 2-1, men slarv i egen zon bäddade för ännu ett Kanada-guld, 5-2 till slut, och ”Lönnlövens” 28:s VM-guld i historien. Hockeyns hemland, passerade därmed Sovjet/Rysslands tidigare rekordnotering om  27 VM troféer.

Lettland vände på ett makalöst sätt underläge 2-3 till 4-3 mot USA efter förlängning i bronsmötet. Backen Kristians Rubins, 26 år, och med klubbadress Calgary Wrangels i AHL, skrev för alltid in sig i sitt lands idrottshistoria, med dels 3-3 kvitteringen och dels  av görande 4-3, på volley upp i nättaket.

Curt jublade

Lettlands brons är nationens första VM-medalj någonsin och på läktaren gladdes bland annat Curre Lindström, i dag 82 år och tidigare förbundskapten för Sverige och Finland men också Lettland 2001-2004.

För Sportbladet berättar Curre om åren i Lettland.

-Det fanns inga pengar  alla. Vi hade en  bussresa på 120 mil till Kiev, spelarna fick vid avresa  varsin plastpåse  med en smörgås, ett äpple och en vattenflaska.

På läktaren hade Curre sällskap av bland annat Lettlands president, Egils Levits.

 Nationens uppmarsch på hockeyns himmel kan delvis förklaras med en tidigare närhet till ryska KHL-ligan där Dinamo Riga var ett av lagen. Ett deltagande som avbröts vid den ryska invasionen av Ukraina.

Svensk ishockey har hamnat i bakvatten, för våra största NHL-stjärnor är VM-spel inte längre högsta prioritet. Här har förbundet ett stort ansvar. Kan det vara så enkelt att våra stjärnor behöver påminnas om att det är svensk ishockeys utbildningsinsatser, på klubb och förbundsnivå, som gjort dem ekonomiskt oberoende.

Tre Kronors senaste VM-guld, 2017 och 2018, var rejält proffstyngda, Rickard Grönberg, dåvarande förbundskaptenen,  hade betydligt större framgång i det umgänget än säsongnye Sam Hallam. 

För svensk ishockeys återkomst vid medaljbordet är det en nödvändighet att  stjärnspelarna är beredda att göra Tre Kronor stort igen, eller för att låna ett uttryck från inte helt okände Donald Trump ”Make Tre Kronor (USA) great again”.

Vid IIHF:s avslutande presskonferens i Tammerfors ställdes frågor om kommande OS i Turin/Cortina 2026, framtida World Cup och Rysslands och Belarus möjligheter att välkomnas in i hockeyn igen.

När kommer de landslagen tillbaka?

Ordföranden Luc Tardif hade inga tydliga svar, mer än att dörren är fortsatt stängd för krigförande nationer, och att förhandlingar pågår om NHL-spelare i OS, och att enda möjliga datum för World Cup är i augusti-september.

 2024 års mästerskap avgörs i Prag-Ostrava i Tjecken och redan nu signaleras för nytt publikrekord för VM. Arrangörerna i Tjeckien har som mål att slå 2015 års VM-rekord, all time high, med totalt 715 000 åskådare på 64 matcher.

I Tammerfors och Riga uppgick antal åskådare till drygt 400 000. Något färre än 2022 års mästerskap i samma arenor. Notera att båda Tammerfors/Riga klev in som arrangörer sent, sedan St. Petersburg plockats bort som arrangör av IIHF.

-Vi klarade det på elva månader, mot fyra är som är normalt, konstaterade den finske VM-basen Heikki Hietanen.

På världsrankingen har Sverige nu halkat ned till sjätte plats, Kanada är i topp både bland herrar och damer,  Damkronorna rankas som åttonde nation.

Huvudsponsor för svensk ishockey är som nämnts Svenska Spel vars nuvarande avtal går ut  2025, då är  Stockholm och Herning i Danmark  VM-arrangörer. Vd är Patrik Hofbauer, själv med hockeyförflutet som målvakt i Örebro och Djurgården.

Tre Kronor har tre huvudsponsorer, Beijer Byggmaterial, Gjensidige försäkring samt Lidl.  CCM är materialsponsor. Dessutom har Tre Kronor ett 20-tal partners, bland annat Sportbladet. 

Efter varje turnering sker en utvärdering och landslagschef Anders Lundberg har redan flaggat för en noggrann genomlysning. Oftast blir facit magert, men fyra mästerskap i rad med uttåg i kvartsfinal, eller tidigare, kräver onekligen åtgärder om positionen som ”vårt mest folkkära landslag” ska försvaras.

Ett återkommande resonemang är att det tävlar för lite i svensk ishockey,  på alla nivåer.  I Kanada är resultaten det allt överskuggande redan i unga år – i svensk ungdomsidrott överhuvudtaget är det inte tillåtet att redovisa resultat i  tidig ålder.

Gruppindelningen för 2024 års mästerskap är klar.

 Tre Kronor spelar i grupp A i Ostrava tillsammans med Kanada, Tyskland, Lettland, Slovakien, Frankrike, Kazakstan och Polen, uppflyttat från B-gruppen. Fyra lag vidare till play off.    Definitivt en tuff grupp, med samtliga VM-medaljörer.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.