Maktbalansen förändras i ishockeyns Europa

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Internationellt stiger hockeyns värde, samtidigt som det svenska förbundets marknadschef, Christer Plars,  kan ha anledning att känna oro inför framtiden.

-Visst var VM en missräkning, men jag vill betona att våra avtal är långsiktiga och med sikte på VM i Sverige/Danmark 2025, framhåller Christer Plars.

Totalt redovisar det svenska förbundet sponsorintäkter på cirka 70 miljoner för 2023, varav Svenska Spel är såväl förbundets som Tre Kronors huvudsponsor.

Tysklands silver och Lettlands brons påverkar maktbalansen i internationell hockey.

-För 2024 ser vi fram mot kommande junior-VM i Göteborg, och min bedömning är att svensk ishockey står fortsatt stark i umgänget med våra sponsorer. Jag har inga andra signaler, meddelar Christer Plars.

Han vill också framhålla det lyckade arrangörskapet för flickornas U 18 VM i Östersund i vintras.

Stärker attraktionskraften

 För IIHF, det internationella förbundet, är Tysklands silver och Lettlands brons, starka signaler till sponsorer och partners om att ishockeyn, inte bara behåller, utan även stärker sin attraktionskraft.

Den stora tyska marknaden är förstås extra värdefull för IIHF-ordföranden, fransk-kanadensaren Luc Tardif. 

 Ett tyskt VM-guld var inom räckhåll i VM-finalen, ledning både 1-0 och 2-1, men slarv i egen zon bäddade för ännu ett Kanada-guld, 5-2 till slut, och ”Lönnlövens” 28:s VM-guld i historien. Hockeyns hemland, passerade därmed Sovjet/Rysslands tidigare rekordnotering om  27 VM troféer.

Lettland vände på ett makalöst sätt underläge 2-3 till 4-3 mot USA efter förlängning i bronsmötet. Backen Kristians Rubins, 26 år, och med klubbadress Calgary Wrangels i AHL, skrev för alltid in sig i sitt lands idrottshistoria, med dels 3-3 kvitteringen och dels  av görande 4-3, på volley upp i nättaket.

Curt jublade

Lettlands brons är nationens första VM-medalj någonsin och på läktaren gladdes bland annat Curre Lindström, i dag 82 år och tidigare förbundskapten för Sverige och Finland men också Lettland 2001-2004.

För Sportbladet berättar Curre om åren i Lettland.

-Det fanns inga pengar  alla. Vi hade en  bussresa på 120 mil till Kiev, spelarna fick vid avresa  varsin plastpåse  med en smörgås, ett äpple och en vattenflaska.

På läktaren hade Curre sällskap av bland annat Lettlands president, Egils Levits.

 Nationens uppmarsch på hockeyns himmel kan delvis förklaras med en tidigare närhet till ryska KHL-ligan där Dinamo Riga var ett av lagen. Ett deltagande som avbröts vid den ryska invasionen av Ukraina.

Svensk ishockey har hamnat i bakvatten, för våra största NHL-stjärnor är VM-spel inte längre högsta prioritet. Här har förbundet ett stort ansvar. Kan det vara så enkelt att våra stjärnor behöver påminnas om att det är svensk ishockeys utbildningsinsatser, på klubb och förbundsnivå, som gjort dem ekonomiskt oberoende.

Tre Kronors senaste VM-guld, 2017 och 2018, var rejält proffstyngda, Rickard Grönberg, dåvarande förbundskaptenen,  hade betydligt större framgång i det umgänget än säsongnye Sam Hallam. 

För svensk ishockeys återkomst vid medaljbordet är det en nödvändighet att  stjärnspelarna är beredda att göra Tre Kronor stort igen, eller för att låna ett uttryck från inte helt okände Donald Trump ”Make Tre Kronor (USA) great again”.

Vid IIHF:s avslutande presskonferens i Tammerfors ställdes frågor om kommande OS i Turin/Cortina 2026, framtida World Cup och Rysslands och Belarus möjligheter att välkomnas in i hockeyn igen.

När kommer de landslagen tillbaka?

Ordföranden Luc Tardif hade inga tydliga svar, mer än att dörren är fortsatt stängd för krigförande nationer, och att förhandlingar pågår om NHL-spelare i OS, och att enda möjliga datum för World Cup är i augusti-september.

 2024 års mästerskap avgörs i Prag-Ostrava i Tjecken och redan nu signaleras för nytt publikrekord för VM. Arrangörerna i Tjeckien har som mål att slå 2015 års VM-rekord, all time high, med totalt 715 000 åskådare på 64 matcher.

I Tammerfors och Riga uppgick antal åskådare till drygt 400 000. Något färre än 2022 års mästerskap i samma arenor. Notera att båda Tammerfors/Riga klev in som arrangörer sent, sedan St. Petersburg plockats bort som arrangör av IIHF.

-Vi klarade det på elva månader, mot fyra är som är normalt, konstaterade den finske VM-basen Heikki Hietanen.

På världsrankingen har Sverige nu halkat ned till sjätte plats, Kanada är i topp både bland herrar och damer,  Damkronorna rankas som åttonde nation.

Huvudsponsor för svensk ishockey är som nämnts Svenska Spel vars nuvarande avtal går ut  2025, då är  Stockholm och Herning i Danmark  VM-arrangörer. Vd är Patrik Hofbauer, själv med hockeyförflutet som målvakt i Örebro och Djurgården.

Tre Kronor har tre huvudsponsorer, Beijer Byggmaterial, Gjensidige försäkring samt Lidl.  CCM är materialsponsor. Dessutom har Tre Kronor ett 20-tal partners, bland annat Sportbladet. 

Efter varje turnering sker en utvärdering och landslagschef Anders Lundberg har redan flaggat för en noggrann genomlysning. Oftast blir facit magert, men fyra mästerskap i rad med uttåg i kvartsfinal, eller tidigare, kräver onekligen åtgärder om positionen som ”vårt mest folkkära landslag” ska försvaras.

Ett återkommande resonemang är att det tävlar för lite i svensk ishockey,  på alla nivåer.  I Kanada är resultaten det allt överskuggande redan i unga år – i svensk ungdomsidrott överhuvudtaget är det inte tillåtet att redovisa resultat i  tidig ålder.

Gruppindelningen för 2024 års mästerskap är klar.

 Tre Kronor spelar i grupp A i Ostrava tillsammans med Kanada, Tyskland, Lettland, Slovakien, Frankrike, Kazakstan och Polen, uppflyttat från B-gruppen. Fyra lag vidare till play off.    Definitivt en tuff grupp, med samtliga VM-medaljörer.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen