Kommunal dopning vanligt i mindre städer

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Ekonomisk dopning har vi hört talas om – men kommunal dopning? 

Patrik Sylvegård, vd. i SHL-laget Malmö Redhawks tvekar inte. Han hävdar bestämt att det pågår en kommunal dopning i SHL, och att ligan är på väg att bli de mindre städernas stora sport. 

Han reagerar över att skattepengar är en del av finansieringen av SHL-löner på 200 000-300 000 kronor i månaden per spelare.

-Min fråga är om kommuner ska backa upp elitidrott på det sättet, säger Patrik Sylvegård.

-I klartext innebär det stora ekonomiska skillnader. SHL-lagen är starka varumärken, främst i mindre städer.  Det märks i de kommunala anslagen,  jag efterlyser en debatt i  ämnet, menar Patrik Sylvegård.

På torsdag, 14 september, inleds 2023-2024 års säsong. Av Sportbladets ”Hockeybibel”  framgår att kommuner stödjer ”sina” lag med miljontals kronor varje år. Från ekonomiska bidrag till att gå i borgen för lån, kraftfulla driftbidrag och marknadsförings avtal. Floran är stor och uppfinningsrikedomen i kommunala rådssalar imponerar.

Skänkte arenan

Här finns kommuner, Timrå, som skänkt (!) arenan till föreningen, Timrå IK, och därefter investerat 120 miljoner, för att därefter köpa tillbaka arenan för 45 miljoner kronor.

Två lag skiljer sig från övriga 14.  Sylvegårds Malmö Redhawks och Frölunda HC. Här inskränker sig den kommunala insatsen till sedvanliga aktivitetsstöd.

 I Örnsköldsvik går årligen 16 miljoner kronor till MoDo Hockey från kommunen.  Kommunen stod också som säkerhet för de lån som föreningen tecknade i Swedbank när Hägglunds Arena byggdes.

Sune Westberg kultur – och fritidschef i kommunen betonar att grundidén med Hägglunds Arena var att lyfta staden och få tillväxt i kommunen.

Ska kommuner backa upp elitidrott, när finansminister Elisabeth Svantesson (m) med bister uppsyn analyserar samhällsekonomin, och när oppositionens Mikael Damberg (s) hävdar att en stor del av det svenska folket saknar mat att ställa på bordet.

Berättigad fråga

I Sverige finns 290 kommuner, vård, skola och omsorg, är den kommunala förvaltningens kärnvärden. Dagligen nås vi av larmrapporter från den kommunala sektorn, varsel, friställningar och besparingar går som en röd tråd genom det kommunala Sverige.

Ska kommuner backa upp elitidrott? 

Idrottens Affärer har skickat Patrik Sylvegårds fråga vidare till Nils-Olof Zethrin på SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, han företräder SKR i idrottsrelaterade ämnen.

 -Frågan är intressant, och har diskuterats inom SKR och fanns på agendan vid styrelsebeslut 2011. Ärendet har en framträdande plats i förbundets nyantagna  idrottspolitiska positionspapper där vissa relationer till elitidrotten berörs. Frågan om elitidrottens anläggningskrav är till exempel alltid aktuell. 

-Jag varken kan eller vill göra någon juridisk bedömning om bidrag/stöd skulle vara ett brott mot kommunallagen. Jag känner inte till något rättsfall. Vad gäller Östersunds kommun och kopplingen till stadens fotbollslag finns det olika rättstvister som har en relation till kommunen, men jag känner inte till dess juridiska status i nuläget.

-Men visst förtjänar frågan att belysas, det finns en del intressant forskning om ekonomiska effekter hos idrotten vid stöd från kommuner.  

Nils-Olof Zethlin vill i det sammanhanget gärna rekommendera nationalekonomen Emelie Värja och hennes licentiatavhandling, ” Är en framgångsrik förening bra för den  lokala ekonomiska tillväxten”.

Emelie Värja är 38 år hon har spelat fotboll och har som främsta merit att hon ”tunnlat” Marta, Brasiliens stjärna. Hon är nu knuten till Örebro universitet och hennes projekt belyser samhällsekonomiska effekter av kommunala kultur och idrottssatsningar. 

 Hennes slutsatser är väl värda att studera för kommundirektör med vidöppna plånböcker.

-Många politiker hävdar att idrottsstöd ger tillväxt, men det finns inget vetenskapligt stöd för ett sådant påstående, skriver Emelie Värja i sin avhandling.

Omöjligt i Stockholm

Med hjälp av avancerad vetenskaplig metodik inom nationalekonomi ifrågasätter hon kommunernas våta dröm att synas inom idrotten. Hon konstaterar:

-För ökad tillväxt finns en rad alternativa investeringar, som att höja kvaliteén på välfärden, fler lärare i skolorna, skapa mindre barngrupper.

Malmö-bossen Patrik Sylvegård vill inte gnälla, men reagerar på de orättvisa förhållanden som gäller i SHL. Han har onekligen en poäng i påståendet att mindre städer dominerar SHL-kartan 2023.

Stockholm är för andra säsongen i rad utan SHL-lag. Anledningarna är flera, men både Djurgården och AIK har ett frostigt umgänge, milt uttryckt, med arenaägaren, SGA Fastigheter, ett dotterbolag till Stockholms stad.

Kanske har Karin Wanngård (s), finansborgarråd, råkat läsa Emelie Värjas avhandling som onekligen väcker intressanta frågor om kommunernas miljonrullning i den svenska hockeyvärlden, ja i idrotts-Sverige som helhet.

Kjell Nilsson

Fakta

 

 De 14 SHL-lagen har en årlig omsättning på närmare 1,5 miljarder kronor.  Organisatoriskt är SHL-lagen att jämföras med stora koncerner,  med flera ekonomiska ”ben”, som fastighetsbolag och eventbolag. 

 I Rögle ägs arenan av Arenabolaget AB, där fastighetsföretaget Backahill äger 48 procent, Ängelholms kommun äger elva procent. Bakom Backahill återfinns byggföretaget PEAB:s grundare, Erik Paulsson.

 Den sportsliga verksamheten bedrivs i den ideella föreningen, i linje med svensk idrotts beslut om medlemsinflytande, som garanterar medlemmar majoritetsstöd upp till 51 procent.

 Utländska investerare har inget att hämta.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.